ידועים בציבור
המונח ידועים בציבור, הולך ותופס מקום מרכזי בחברה המודרנית, שכן יותר ויותר זוגות, בוחרים לחיות יחד ולקיים משק בית משותף, ללא נישואין. עם זאת, הדין בישראל אינו מגדיר באופן מסודר את זכויותיהם של ידועים בציבור. אין כיום חוק אחד ספציפי, המסדיר את זכויותיהם ועל כן, מנת לדעת מהם זכויותיכם כידועים בציבור, יש לפנות לייעוץ משפטי של עו"ד המתמחה בדיני משפחה.
מתי זוג הוא ידוע בציבור? בעבר קבעה הפסיקה, כי בני זוג חייבים לחיות יחד תחת קורת גג אחת, במשך תקופת זמן ארוכה, בת שנתיים לערך, על מנת שיוגדרו כידועים בציבור. כיום, המצב שונה ובתי המשפט, הדנים בתביעות של ידועים בציבור, בוחנים כל מקרה באופן פרטני. למשל, ידועים בציבור יכולים להיות גם בני זוג, אשר חיים בדירות נפרדות, אך מערכת היחסים ביניהם מאופיינת בשיתוף מסוים.
זוגות רבים בישראל, הן נשואים והן ידועים בציבור, בוחרים לחתום על הסכם ממון, אשר מסדיר את ההתנהלות הכלכלית של בני הזוג בחייהם המשותפים ו/או במקרה של פרידה. תוכנו של הסכם ממון יכול להיות על פי בחירת הצדדים, כל עוד הוא חוקי כמובן ורצוי מאוד להתייעץ לעניין זה, עם עו"ד לדיני משפחה. ידועים בציבור, יורשים זה את זו, כל עוד לא קיימת צוואה המורה אחרת.
מתי בני זוג הם ידועים בציבור?
ראשית דבר, נסביר כי ידועים בציבור הוא עניין הטעון הוכחה. בני זוג נשואים, מראים את תעודת הנישואין ודי בה כדי להוות ראיה לחיים משותפים. אולם, ידועים בציבור אינם נשואים ואין בידם תעודה. לפיכך, עליהם להוכיח לרשויות, באמצעים שונים, כי הם ידועים בציבור, על מנת לקבל את זכויותיהם השונות (חלוקת רכוש במקרה של פרידה, זכויות בירושה וכיו"ב).
כיצד מוכיחים בני זוג כי הם ידועים בציבור? למשל, באמצעות הבאת עדים: קרובי משפחה או חברים, המכירים את בני הזוג ויכולים להעיד כי הם מקיימים חיי זוגיות ומנהלים משק בית משותף, בצורה כזו או אחרת. האם פרק הזמן הוא רלוונטי? עד לפני מספר שנים, הכירו בתי המשפט בזוגות כידועים בציבור, רק כאשר בני הזוג חיו יחד, בבית אחד וקיימו משק בית משותף, לתקופת זמן ממושכת.
אולם, במהלך השנים, הרחיבה הפסיקה את מוסד הידועים בציבור וכיום, מכירים בתי המשפט בצורות מגוונות של חיים משותפים. כיום, אין דרישה לפרק זמן מינימאלי של מגורים משותפים ויתרה מכך, במקרים שונים, מכירים בתי המשפט בזוגות כידועים בציבור, אף אם חיו בדירות נפרדות. הדגש הוא על חיי שיתוף, הן מבחינה אישית (הזוג חי חיי משפחה) והן מבחינה כלכלית (ישנו שיתוף כלכלי מסוים, אף אם לא מוחלט).
הסכם ממון – ידועים בציבור
עורכי דין העוסקים בדיני משפחה, ממליצים לזוגות רבים, נשואים או ידועים בציבור, לחתום על הסכם ממון, אשר מסדיר את ניהול החיים המשותפים מבחינה כלכלית. הסכם ממון יכול להתייחס למגוון עניינים ולקבוע כללים הן לגבי ההתנהלות הכלכלית בחיי הזוגיות והן לקבוע מה תהיה חלוקת הרכוש, במקרה של פרידה. רבים בוחרים לערוך הסכם ממון על מנת שיגן עליהם במקרה של פרידה, כך שכל צד יכול לשמור על רכושו ולא להיפגע כלכלית מהפרידה.
בני הזוג יכולים להחליט בעצמם על תוכנו של הסכם הממון, כאשר ישנם זוגות המבצעים הפרדה רכושית מוחלטת ואחרים, מסייגים אותה, בנסיבות שונות. נציין כי הסכם ממון חייב לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה.
זכות הירושה של ידועים בציבור
על פי חוק הירושה, התשכ"ה – 1965, קיימת לידועים בציבור זכות ירושה, לרשת את בן זוגם, כאשר זכות זו אינה תלויה בהוכחת כוונה של בן הזוג שנפטר, כי בן הזוג יהיה יורשו. ישנה חזקה בחוק על פיה בן הזוג הוא היורש, אלא אם ישנה צוואה הקובעת אחרת. קיומה של הזכות לרשת של ידועים בציבור, תלויה בשלושה תנאים מצטברים:
1. חיי משפחה: בני הזוג חיו כמשפחה, כלומר, הייתה ביניהם מערכת יחסים אישית. הדגש הוא על האופן בו הצדדים ראו את הקשר ביניהם.
2. משק בית משותף: הצדדים קיימו משק בית משותף, כלומר, שיתוף כלכלי. יש לציין כי בתי המשפט מכירים בצורות שונות של חיים משותפים, כך שבני זוג יכולים להיחשב כידועים בציבור, גם אם חיו בדירות נפרדות, כל עוד מן העובדות עולה, כי היה ביניהם יסוד ממשי של שיתוף.
3. בני הזוג לא נשואים לאחרים: התנאי השלישי הוא כי בני הזוג לא נשואים לאנשים אחרים.
ידועים בציבור הם בני זוג החיים יחד, אך אינם נשואים. לידועים בציבור זכויות משפטיות רבות, הדומות לזכויות בני זוג נשואים, אך עליהם להוכיח כי הם ידועים בציבור, על מנת לממש את זכויותיהם, כמו למשל, זכות ירושה. זוגות רבים של ידועים בציבור, בוחרים לערוך הסכם ממון, על מנת להסדיר את מערכת היחסים הכלכלית ולמנוע סכסוך משפטי כלכלי, במקרה של פרידה.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!