0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

חוזה שותפות

11/04/08 | מאת: שירה אלה, צוות האתר | 7,840
חוזה שותפות

חוזה שותפות, הוא חוזה עליו חותמים השותפים, אשר מקימים יחד עסק למטרת רווח כלכלי/

מטרתו של חוזה שותפות, היא לאפשר את ניהולה התקין של השותפות, על ידי הגדרת הזכויות והחובות של כל אחד מן השותפים ועל ידי קביעת כללים לניהול השותפות. במסגרת הסכם שותפות, ישנה התייחסות לכל עניין רלוונטי, לרבות, היקף החבות האישית של כל אחד מן השותפים, חלוקת תפקידים, אופן ההתקשרות עם אנשים שונים כמו לקוחות ועובדים וכיו"ב.

השותפים יכולים לבחור האם לנסח את חוזה השותפות בעצמם, או לפנות לעו"ד אשר ינסח את ההסכם עבורם.

מטבע הדברים, פנייה לעו"ד לניסוח ההסכם, מבטיחה כי החוזה יהיה מקיף ומקצועי ויענה על כל הצרכים של הצדדים. האם באמת צריך חוזה שותפות? מהי חשיבותו? אלו עוד שלבים יש בדרך ליצירת שותפות מוצלחת? מהם הסעיפים החשובים בחוזה שותפות?

חוזה שותפות – באמת צריך אותו?

חשיבותו של חוזה שותפות איננה תמיד ברורה לשותפים ולכן, לא פעם, הם מוותרים על שלב זה ומתחילים ישר בעבודתם המשותפת, ללא חוזה שותפות. הדבר נכון במיוחד, במקרים בהם השותפים מכירים אחד את השני באופן אישי,

למשל, כאשר הם קרובי משפחה או חברים. במצב זה, הם סומכים אחד על השני ומשוכנעים כי יוכלו לפתור כל בעיה, ללא צורך במסמך משפטי פורמאלי שיגדיר עבורם מה עליהם לעשות. המציאות תמיד יותר מורכבת ובפועל, במרבית המקרים, מתחרטים השותפים במהרה, על החלטתם שלא לחתום על חוזה שותפות.

עם המשבר הראשון בניהול השותפות, מתחילות הבעיות. כאשר יש חוזה שותפות מסודר, פונים אליו למציאת הפתרון לבעיה, אך כאשר הדברים אינם כתובים, מתחיל מטבע הדברים, וויכוח סוער, במסגרתו כל אחד טוען כי הוסכם משהו אחר.

לאור זאת, חשוב מאוד להשקיע את הזמן הדרוש ולבנות חוזה שותפות טוב. כדאי להיעזר בעניין זה, בעו"ד המתמחה בהסכמי שותפות, המכיר את כל הסוגיות אשר עולות מיחסי שותפות ועל כן, ינסח את החוזה, באופן שייתן מענה מלא לכל הבעיות, או למרביתן.

ארבעת השלבים ליצירת שותפות מוצלחת

יזמות עסקית יכולה להניב רווחים כספיים אדירים, אך גם להוביל למפלה כלכלית גדולה. ההבדל בין שותפות עסקית מוצלחת, לבין שותפות שנכשלת, טמון לעיתים קרובות, בשלבי הפעולה של השותפים. ישנם ארבעה שלבים מרכזיים ביצירת שותפות טובה והמקפידים עליהם, זוכים לסיכוי רב יותר להצלחה:

מטרת השותפות: יש להגדיר בצורה ברורה את מטרת/מטרות השותפות, על בסיסן יבנו השותפים את התכנית העסקית – שיווקית. כאשר השותפים אינם מגדירים במפורש את תחומי העיסוק, קל מאוד לסטות מן הדרך ולבזבז משאבים בכיוונים לא נכונים.

בניית תכנית עסקית: תכנון מוקפד של שלבי הפעולה, החל מאיתור קהל היעד וכלה באפשרויות פרסום. כמו כן, חשוב מאוד להגדיר את חלוקת התפקידים בין השותפים, על מנת לייעל ולקדם בצורה הטובה ביותר את העסק.

השגת מימון: לשם הקמת העסק, זקוקים השותפים למימון ראשוני. לעיתים, ההון המשותף של השותפים הוא מספיק לשלב ההתחלתי ובמקרים אחרים, יש צורך בגיוס משקיעים נוספים.

חוזה שותפות: הצלחתה של שותפות, תלויה גם בקיומו של חוזה שותפות, הקובע את דרכי ניהול העסק, בכל האספקטים. ללא הסכם שותפות טוב, יכולה כל מחלוקת קטנה בין השותפים, להוביל לפיצוץ ולפירוק השותפות.

כיצד מנסחים חוזה שותפות?

חוזה שותפות צריך להיות מקיף ומפורט, אך גם פשוט ליישום, על מנת שניתן יהיה לפעול על פיו, באופן יומיומי. כמובן שעליו לשקף את רצון הצדדים ואת ההסכמות אליהן הגיעו בע"פ, כאשר בעת בנייתו של ההסכם, יעלה כל שותף את הנושאים החשובים לו, על מנת שיבואו לידי ביטוי בהסכם.

השותפים יכולים לנסח בעצמם את ההסכם, אך כדאי מאוד להיעזר בשירותיו של עו"ד, הבקיא בהסכמי שותפות. מומחיותו של עורך הדין תאפשר יצירת הסכם ממצה, אשר ייתן מענה לכל ענייני השותפות, קטנים כגדולים. חוזה שותפות, צריך להתייחס לכל נושא אשר עולה מן השותפות, לרבות:

  1. חלוקת ההון והיקף האחריות האישית: היקף האחריות יכול להיות ביחס ישיר לגובה ההשקעה אך לא בהכרח. חשוב לעגן נושא זה בצורה ברורה בהסכם.
  2. הגדרת תפקידים ותחומי אחריות: שותף אחד יהיה אחראי על הפרסום והשיווק, שותף אחר יטפל בכל נושא הכספים וכיו"ב. חלוקה ברורה של תחומי האחריות, מאפשרת ניהול יעיל ושיתוף פעולה פורה, שכן כל שותף יודע מהו תפקידו ואינו מתערב בתחומים אחרים.
  3. כיצד מקבלים החלטות: האם בכל החלטה דורשת את הסכמתם של כל השותפים פה אחד, או שמא יש החלטות שבהן די ברוב מסוים?
  4.  יציאה מהשותפות: מתן מענה למצב שבו אחד או יותר מן השותפים רוצה לצאת מן השותפות. הגדרה מראש של הפרוצדורה, תקל מאוד בשעת אמת על כל הצדדים.
  5. פתרון בעיות: עו"ד המתמחה בעריכת הסכמי שותפות, יכול לצפות מראש בעיות מסוגים שונים, אשר עלולות להיווצר במהלך העבודה ולתת להן פתרון במסגרת החוזה.

לחוזה שותפות תפקיד מרכזי בכל שותפות עסקית, שכן הוא מגדיר את כללי המשחק בה. אופן העבודה, חלוקת הרווחים ותחומי האחריות, הם רק חלק מן הנושאים שצריכים להופיע בתוך חוזה שותפות. אין לוותר בשום אופן על בניית הסכם שותפות ורצוי מאוד לפנות לעו"ד לשם עריכת החוזה.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן