0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

חוזה גירושין והסכם ממון

14/09/09 | מאת: עו"ד גל בורשטיין | 2,120
חוזה גירושין והסכם ממון

כאשר מחליטים בני זוג לנסח בעצמם חוזה גירושין רצוי כי יקבלו ייעוץ משפטי מוסמך. חוזה גירושין נוגע בהיבטים אישיים רבים של אותם בני הזוג וכל טעות עקב חוסר ידע ומקצועיות יכולה לתת את אותותיה בעתיד.

הליך הגירושין בישראל

הליך הגירושין נפתח עם פתיחת התיק בבית הדין הרבני ומסתיים עם מתן הגט. הגט מסיים את דרכם המשותפת של בני הזוג ומפקיע את הנישואין.

נישואין וגירושין בישראל נמצאים תחת סמכותו הבלעדיות של בית הדין הרבני אך למרות זאת, בית הדין לא חייב להיות זה שידון בנושאים נלווים לגירושין כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים והסדרי ראייה, ובית משפט לענייני משפחה יכול גם הוא להחליט בנדון.

לאחר שבני הזוג הגיעו להסכמה כי הם מעוניינים בגט, ובית הדין הרבני נתן פסק דין לגירושין ייערך טקס הגירושין בו הגבר ייתן את הגט לאישה בצורה פיזית ויקרא עליה כי היא מגורשת.

לא משנה אם בני הזוג התחתנו בטקס דתי או אזרחי – את הליך הגירושין יכול לערוך רק בית דין רבני. ניתן לפתוח הליך גירושין בשתי דרכים עיקריות:

כאשר יש הסכמה לגירושין – בני הזוג יגישו בקשה משותפת לגירושין לבית הדין הרבני במשותף ובית הדין יפקח על מתן הגט. בית הדין לא יתערב בהליך מעבר לפיקוח ולא ינסה להפעיל שלום בית בין בני הזוג.

כאשר אין הסכמה לגירושין – בן הזוג שמבקש את הגט יפנה לבית הדין הרבני ויוכיח כי קיימת עילה לגירושין בה מכיר בית הדין הרבני והדין הדתי. בית הדין הרבני ייתן פסק דין ויסדיר את הגט לאחר שתהיה הסכמה בן הצדדים.

חוזה גירושין – הסדרת ההליך בין בני הזוג

חוזה גירושין והסכם ממון הם שתי דרכים נעימות יותר לסיים נישואין בין בני זוג. שני החוזים נכתבים ונחתמים כאשר הקשר עוד בשיאו ובני הזוג אינם באים ממקום של נקמנות אלא במטרה לחשוב על עתידם גם אם לא יהיה משותף.

חוזה גירושין הוא חוזה משפטי לכל דבר ועניין ומחייב את הצדדים החתומים עליו, ועל כן כתיבת חוזה גירושין כוללני ולא מפורט יכול להביא לפרשנויות מוטעות ולבעיות מיותרות בעתיד.

חוזה גירושין בנוי מסעיפים רבים ומורכבים בשלל נושאים. בני הזוג הם אלו שקובעים מה ייכלל בחוזה גירושין כאשר העניינים העיקרים הם בדרך כלל: משמורת על הילדים המשותפים, דמי מזונות לילדים ולאישה, חלוקת רכוש וכסף וכן הסכמה חופשית של הצדדים ורצונם להתגרש.

חוזה גירושין יש לאשר בבית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני ולתת לו תוקף משפטי של פסק דין מחייב.

חיים משותפים המבוססים על הסכם ממון

הסכם ממון מסדיר את כל ענייני הפירוד בין בני זוג. ההסכם דן בעניין מזונות, חלוקת רכוש, משמורת ילדים ועוד.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג- 1973, קובע כי לאחר גירושין, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית הרכוש והנכסים שנצברו על ידי בני הזוג מאז הנישואין, ולא משנה מי רכש או הרוויח את הנכס. החוק חל על כל בני הזוג שנישאו אחרי 1.1.74.

חוק יחסי ממון אף מאפשר לבני הזוג לקבוע בעצמם את החלוקה של הנכסים והרכוש.

הסכם ממון מטרתו לקצר את ההתדיינות בעניינים כלכליים.

חוק יחסי ממון קובע כי הסכם ממון חייב להיות בכתב ויש לאשר אותו בבית המשפט – עד שלא אושר הוא לא תקף משפטית. כמו כן את הסכם הממון יכולים לשנות רק החתומים עליו, כלומר בני הזוג.

הסכם ממון מבטיח לבני הזוג חלוקה כלכלית הוגנת ומוסכמת וכל זאת עוד בטרם הנישואים.

הסכם ממון הוא מהלך נכון בעיקר כאשר בני הזוג מגיעים ממעמד כלכלי שונה, ובעיקר כאשר אחד מבני הזוג הוא בעל נכסים ורכוש רב יותר מהאחר.

הסכם ממון מבטיח זוגיות משותפת חזקה ויציבה ותורם לשקט הנפשי של כל אחד מבני הזוג.

הסכם אף מסדיר את אחריות בני הזוג במקרה של צרה (מחלה, אבדן כושר עבודה ועוד) ומהווה בעצם תעודת אחריות של בני הזוג לעתיד המשותף שלהם.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן