0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

זכויות נשים בהריון

16/12/07 | מאת: חיה לזר נוטקין, עו"ד | 2,028
זכויות נשים בהריון

זכויות טרם הלידה

חובת מתן הודעה על הריון – חובה לעדכן את המעביד על ההריון עד החודש החמישי להריון.

ישנה חשיבות לכך שההודעה תיעשה בכתב כדי שהמעביד לא יוכל לטעון כי הפיטורים, חלילה, נעשו לפני שידע על ההריון. כמו כן חשוב לשמור אסמכתאות המעידות כי הינך עובדת מוערכת וזאת כדי למנוע אפשרות של העלאת טענות כאילו מדובר בעובדת לא טובה וכדומה

שעות טיפת חלב – עובדת זכאית להעדר ממקום עבודתה 40 שעות בסה"כ לצורך בדיקות בטיפת חלב או אצל רופא נשים על חשבון המעביד (לא על חשבון ימי המחלה שלה) ובלבד שהעובדת מועסקת מעל 4 שעות עבודה ביום, שבוע עבוד מלא כנהוג במקום עבודתה.

אם העובדת מועסקת שבוע עבודה מלא, אך פחות מ-4 שעות ביום – היא תהיה זכאית ל-20 שעות טיפת חלב על חשבון המעביד.

חשוב להבין שמדובר על "שבוע עבודה מלא כנהוג במקום העבודה", כך שאם העובדת מועסקת 5 ימים ומקום העבודה שלה פעיל 6 ימים – העובדת לא תהיה זכאית לשעות טיפת חלב.

איסור פיטורים בהריון – אסור לפטר עובדת מחמת הריון ולא משנה אם היא עובדת קבועה או זמנית, מה היקף משרתה וכמה זמן היא מועסקת במקום העבודה.

ההבדל הוא שאם העובדת מועסקת פחות מ-6 חודשים אצל אותו מעביד או אותו מקום עבודה, אזי לא חל עליה חוק עבודת נשים והיא תוכל לטעון להפליה על רקע "הורות" מכח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

אם העובד מועסקת מעל 6 חודשי עבודה אזי המעביד מחוייב לקבל היתר ממשרד התמ"ת לפיטורים, אחרת הפיטורים נוגדים את החוק.

איסור פגיעה בהיקף המשרה – חשוב שהעובדת ההרה תעמוד על זכותה ששעות עבודתה לא יפגעו שכן פגיעה בהיקף שעות העבודה מביאה גם לפגיעה בשכר ומכאן שפגיעה כזו תוביל בהכרח גם לפגיעה עתידית בדמי הלידה ובדמי האבטלה.

שמירת הריון – עובדת אשר הפסיקה את עבודתה עקב מצב בריאותי שלה או של העובד ובלבד שנקבעו לה לכל הפחות 30 ימי שמירת הריון רצופים על ידי הרופא. במהלך שמירת ההריון זכאים לקצבה מביטוח לאומי, קצבה שאין לה קשר לימי המחלה או דמי הלידה של העובדת.שיעור הגמלה לשמירת הריון נעשת עפ"י ממוצע של 3 חודשים שקדמו ליום בו העובדת יצאה לשמירת ההריון.

זכויות לאחר הלידה

"לידה" מוגדרת בחוק הביטוח הלאומי כלידת ולד חי או לידה אחרי עשרים וששה שבועות של הריון. חופשת הלידה היא ארבע עשר שבועות (עד ליום 8/5/07 אורכה של חופשת לידה היה 12 שבועות אך לאחרונה הוארכה חופשת הלידה כך שהיא עומדת כיום על 14 שבועות ליולדת ולד אחד ו-17 שבועות ליולדת תאומים).

מותר לקצר את חופשת הלידה, בהסכמת העובדת ובאישור שבכתב מאת רופא, אם הנולד איננו בחיים, ובלבד שהחופשה תכלול לפחות שלושה שבועות שלאחר הלידה.

שעת הנקה – חוק עבודת נשים מזכה עובדת במשרה מלאה (בת 43 שעות שבועיות או משרה מלאה כנהוג במקום עבודתה) לשעת הנקה אחת ביום. המעביד הוא זה שקובע את מועד "שעת ההנקה". חשוב להדגיש, כי הזכאות קמה מתום חופשת הלידה ועד תום ארבעה חודשים מסיום חופשת הלידה. שעה זו איננה מנוכה משכר העבודה של העובדת.

חל"ת לאחר חופשת לידה – אם העובדת עבדה פחות מ-24 חודשים אזי כדי להאריך את חופשת הלידה נדרשת הסכמה של המעביד. בלעדי ההסכמה מצד המעביד – לא תוכל העובדת להאריך את החופשת לידה. לעומת זאת, במידה והעובדת הועסקה מעל 24 חודשים, אזי היא זכאית להאריך את החופשת לידה, מבחינה חוקית ואף ללא הסכמת המעביד, כרבע ממספר חודשי עבודתה אך לא יותר משנה.

התפטרות בדין מפוטרת בטענה של "לצורך טיפול בילד" – חובה כי ההתפטרות תיעשה תוך 9 חודשים ממועד הלידה, כאשר בתוך תקופה זו יש לקחת בחשבון גם את ההודעה המוקדמת להתפטרות שחובה על העובדת לתת.

חובה לציין במכתב ההתפטרות כי הסיבה להתפטרות היא "לצורך טיפול בילד". התפטרות כאמור יכולה לזכות את האם המתפטרת ב"דמי אבטלה" במידה והאם צברה את תקופת האכשרה הנדרשת עפ"י תקנות הביטוח הלאומי, אך המתפטרת תידרש להמתין תקופה של 90 יום טרם קבלת דמי האבטלה. בכל מקרה ממולץ להקדים ולהתייצב בלשכת התעסוקה

זכויות בן הזוג לאחר הלידה – בן הזוג זכאי לזקוף על חשבון ימי מחלה הצבורים שלו את תקופת העדרותו מהעבודה בעקבות הלידה, וזאת החל מרגע הופעת הצירים ועד 24 שעות מתום הלידה.

מאחר ויום המחלה ראשון לא מזכה את העובד שכר יוצא כי בן הזוג לא מקבל שכר אם ההעדורתו מהעבודה היא למשך יום אחד בלבד.

בני זוג רשאים לחלק את חופשת הלידה ביניהם, כאשר בן הזוג יכול לקחת על חשבון האם את חופשת הלידה וזאת לאחר שהאם שהתה בחופשת לידה, לכל הפחות ששיה שבועות, קרי חופשת בן הזוג לא תעלה על שישה שבועות.

תנאי נוסף הוא שהאם הועסקה במקום עבודתה לפחות 6 חודשים טרם התפטרותו של בן הזוג או שהאם עובדת כעצמאית לפחות 12 חודשים והיא לא הפסיקה את עבודתה.

איסור פיטורי עובדת לאחר חזרה מחופשת לידה – עד ליום 15/2/07 אסור היה לפטר עובדת במשך 45 יום לאחר חזרתה מחופשת הלידה, כאשר מספר הימים הוגדל ל- 60 יום.

אם עדיין לא תמה תקופת ה"חסינות" של 45 יום הנ"ל והחוק כבר נכנס לתוקף אזי אסור יהיה לפטר עובדת אלא לאחר 60 יום ממועד חזרתה מחופשת לידה. כמו כן, המעביד מחוייב לתת לעובדת הודעה מוקדמת לפיטורים של חודש ימים.

יודגש, כי המעביד אינו מחוייב לשמור על מקום העבודה של העובדת לאחר חזרתה מחופשת הלידה שכן מדובר על מקום עבודה דינמי ומשתנה.

יחד עם זאת שינוי דרסטי בתנאי העבודה של העובדת יכול להוביל להתפטרות בשל הרעה מוחשית בתנאים, אם כי לעניות דעתי כדאי יותר להתפטר ולקבל פיצויי פיטורין בטענה "התפטרות לצורך טיפול בילד" שכן אחרת חובת ההוכחה לגבי "ההרעה" גדולה ומסובכת יותר.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן