מהן הזכויות להן זכאים נפגעי פעולות איבה? (מדריך משפטי)
מאז הקמתה, ובמיוחד בתקופה מאתגרת זו, מדינת ישראל מתמודדת עם שלל אירועים ביטחוניים, ולעיתים במסגרתם מבוצעות פעולות איבה נגד אזרחיה. במקרים אלה, נפגעים מפעולות איבה ובני משפחותיהם, עשויים להיות זכאים לסיוע כלכלי והטבות מהמדינה, אך ורק ככל שהוכרו על ידה כנפגעים בפעולת איבה לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. המדובר על סיוע בשלל תחומים, כגון: בטיפולים רפואיים (לרבות בתחום הנפש), בקבלת ציוד ומכשור רפואי, בתחומי הדיור, השיקום מקצועי, הלימודים, ועוד.
כיצד מתבצע הליך ההכרה כנפגע פעולת איבה?
תנאי מקדמי והכרחי לזכאות לסיוע מהמדינה כאמור לעיל, היא קבלת ההכרה כי הנפגע הוא אכן "נפגע" ב-"פעולת איבה" (פגיעת איבה), כהגדרתם בחוק הנ"ל. לרוב, הליך ההכרה בפעולת איבה על ידי הרשויות נעשה באופן יזום לאחר קרות פעולת האיבה, ולאחר מכן הן פונות אל נפגעי פעולת האיבה להמשך התהליך. ככל, שהדבר לא נעשה, על הנפגע כתוצאה מפעולת האיבה להגיש תביעה לביטוח הלאומי בגין הפגיעה (הפיזית או הנפשית) עד שנה ממועד קרות הפגיעה, או תביעה לרשות המיסים בגין פגיעה ברכוש, עד שבועיים מיום קרות הנזק.
לצורך הקביעה המקדמית כי אכן מדובר ב-"נפגע" ב-"פגיעת איבה" לפי החוק, הרשויות הנ"ל פונות אל הרשות המאשרת במשרד הביטחון, אשר ככלל מחליטה על כך תוך 3 חודשים. לאחר החלטת הרשות המאשרת, התובעים יעודכנו על כך (ניתן יהיה לערער על ההחלטה במידת הצורך, תוך חודשיים מיום קבלת ההחלטה).
לאילו זכויות עשוי להיות זכאי הנפגע בביטוח לאומי?
ישנו מגוון רב של זכויות, הטבות, הנחות, מענקים ותגמולים להם עשוי להיות זכאי הנפגע ומשפחתו (בכפוף להכרתו כנפגע פעולת איבה) זאת בהתאם לנסיבות וסוג הפגיעה, דרגת הנכות, ומצבו המשפחתי של הנפגע. כך למשל, נפגע פעולת איבה, עשוי להיות זכאי לקבל מביטוח לאומי, כדלקמן:
- מימון טיפול רפואי – מימון ההוצאות הרפואיות בבתי חולים הממשלתיים ובקופות החולים, לרבות מימון ציוד ומכשור רפואי.
- תגמול טיפול רפואי – נפגע רשאי להגיש תביעה לקבלת תגמול טיפול רפואי, ככל שהוא מצוי בתקופת מחלה או בטיפולים שלא מאפשרים לו לעבוד, ובלבד שבתקופה זו לא משולם לו שכר או פיצוי אחר.
- תגמולי נכות – במידה ונותר לנפגע ליקוי רפואי, הוא יהיה רשאי להגיש בקשה לקביעת דרגת נכות ותשלום תגמולי נכות. קביעה של דרגת נכות בשיעור של 10% לפחות תזכה בתגמולים שישולמו כמענק חד פעמי או כתגמול חודשי לפי דרגת הנכות.
- תגמולים מיוחדים לנכה ללא הכנסה – בתנאים מסוימים בהם לנפגע קיימת נכות ואינו מצליח לחזור לעבודה, כאשר הוא ללא הכנסה מספקת למחיה.
- מאגר מטפלים בנפגעים ומשפחות שכולות – טיפולים נפשיים על ידי מטפלים מורשים מטעם אגף השיקום.
- טיפול פסיכולוגי – בנוסף לסיוע הנפשי הניתן על ידי אגף השיקום, מימון טיפולים פסיכולוגיים לבעלי דרגות נכות מסוימות, ובתנאים מסוימים.
- החזר הוצאות לבני המשפחה מדרגה ראשונה – סיוע באובדן הכנסה בזמן ועקב האשפוז, הוצאות מחייה בעת שהייה בבי"ח, החזר הוצאות חניה, ועוד. שיעור הסיוע יהיה בהתאם למצב המשפחתי וחומרת הפגיעה.
- שיקום מקצועי – ככל שנקבעה דרגת נכות של 20% לפחות, ונבחר אחד משני המסלולים: הכשרה מקצועית והשכלה גבוהה או שיקום כלכלי עבור עסק עצמאי.
האם גופים נוספים מעניקים זכויות והטבות לנפגע פעולת האיבה?
נפגע פעולת האיבה עשוי להיות זכאי לקבל מגופים נוספים זכויות, הטבות, הנחות, כגון:
- קרן הפנסיה – נפגע עשוי להיות זכאי לקצבת נכות חודשית מפנסיית הנכות.
- חברת החשמל – בתנאים מסוימים, עשויה להינתן הנחה בתשלום חשבון החשמל של הנפגע.
- רשות הממשלתית למים ולביוב ותאגידי המים – הנפגע עשוי להיות זכאי לתשלום מופחת בחשבון המים.
- משרד הפנים – הנפגע עשוי להיות זכאי לקבלת הנחה בתשלומי ארנונה על דירת המגורים, ארנונה עבור עסק, ועוד.
האם הנפגע יכול להיות זכאי לכפל תגמולים בגין אותה פעולת איבה?
נפגע פעולת איבה, שזכאי לקבל תגמולי נכות עקב אירוע פעולת האיבה לפי החוק הנ"ל, וכתוצאה מאותו אירוע זכאי לקבל בנוסף תגמול אחר (נכות כללית, פיצוי נזיקי, פגיעת איבה שהיא תאונת עבודה, תגמולי משרד האוצר, למעט פיצויים מגרמניה), ייאלץ להצהיר בפני הביטוח הלאומי שהוא בוחר אחד מבין השניים, ולא יתאפשר לו לקבל את שניהם במקביל. הצהרה כאמור, יש להגיש לביטוח הלאומי עד שישה חודשים מיום מסירת החלטת הרשות המאשרת, או עד שלושה חודשים מיום קבלת ההודעה על קביעת דרגת הנכות לצמיתות.
לאור האמור לעיל, נפגע פעולת האיבה עשוי להיות זכאי לשלל זכויות והטבות מהביטוח הלאומי וכן מגופים אחרים. לפיכך, מומלץ כי נפגע פעולת האיבה יתייעץ עם גורם מקצועי בתחום, זאת על מנת שיתאפשר לו לנצל את מלוא זכויותיו.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!