0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

זכויות יוצרים באינטרנט

10/04/08 | מאת: שירה אלה, צוות האתר | 7,110
זכויות יוצרים באינטרנט

זכויות יוצרים הוא מונח מתחום הקניין הרוחני ופירושו, מתן הגנה ליוצר, על יצירה מקורית שיצר.

חוק זכויות יוצרים הוא המקור החוקי של זכות היוצר והוא אוסר על ניצול היצירה למטרות בלתי הוגנות, ללא קבלת אישור מן היוצר. הכוונה היא בעיקר לניצול כלכלי, לשימוש מסחרי ביצירה, המפיק רווח כלכלי למשתמש.

המונח "יצירה" על פי חוק זכויות יוצרים, הוא מגוון מאוד וההגנה של זכות יוצר חלה הן על יצירות אומנות כמו ציור או ספר והן על תכנים או עיצוב גרפי באתר אינטרנט.

אכיפת חוק זכויות יוצרים איננה פשוטה ומטבע הדברים, הופכת משימה זו לקשה עוד יותר כאשר מדובר על אכיפת זכויות יוצרים באינטרנט.

בפני יוצר הנפגע מהפרת זכויות יוצרים, עומדים מספר סעדים אפשריים ולשם מימוש זכויותיו, עליו לפנות לעו"ד המתמחה בזכויות יוצרים, אשר ילווה אותו בכל התהליך מול המפר.

היוצר רשאי בין השאר, לדרוש מן המפר לחדול מן ההפרה ואף לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה.

כמו כן, אם עשה המפר רווח כספי כתוצאה מן השימוש האסור, יכול היוצר לדרוש ממנו פיצוי כספי ואם יסרב, להגיש תביעה לבית המשפט. אף במקרים בהם לא ניתן להוכיח את הנזק, יש מוצא. חוק זכויות יוצרים מאפשר ליוצרים אשר נפגעו בשל הפרת זכויות יוצרים באינטרנט, לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק.

זכויות יוצרים – הגנה על ביצוע ולא על רעיון

בכל הנוגע לזכויות יוצרים, חשוב מאוד להבחין בין הרעיון לבין הביטוי של הרעיון. החוק אינו מגן על הרעיון עצמו, אלא על אופן הביטוי שלו.

נסביר את ההבחנה הזו על ידי דוגמא: ספר או סרט, הם ביטוי לרעיון מסוים והוא מקבל הגנה, אך אין לסופר או לתסריטאי, זכויות יוצר על סיפור העלילה.

כמו כן, החוק מגן על יצירות מקוריות בלבד. יצירה מקורית היא יצירה עצמאית ולא העתקה של יצירה אחרת. ההבחנה נעשית על ידי בדיקה של מידת ההשקעה והייחודיות של היצירה.

סייג לזכויות היוצר

החוק מעניק הגנה לזכויות היוצר, על ידי איסור על שימוש בלתי הוגן ביצירה, ללא קבלת הסכמה היוצר.

אולם, שימוש מותר ביצירה, לא מהווה פגיעה בזכויות יוצר, כאשר בחוק זכויות יוצרים, רשימה של שימושים מותרים וביניהם, שימוש ביצירה לצורך ביקורת ספרותית, לצורך מחקר ולמידה וכיו"ב.

למותר לציין כי השימוש ביצירה צריך להיות מידתי ובתום לב. אם המשתמש ניצל את השימוש להפקת רווח או מנע קרדיט מהיוצר, ייתכן מאוד שיראו בהתנהגות זו כהפרת זכויות יוצרים.

זכויות יוצרים באינטרנט

מטרתו של חוק זכויות יוצרים היא להגן על יוצרים מפני שימוש לא הוגן ביצירתם. ההגנה חלה גם על יצירות באינטרנט, כאשר בשנים האחרונות, ישנם מקרים רבים של הפרת זכויות יוצרים באינטרנט.

ההגנה של זכויות יוצרים ברשת, חלה על מגוון רחב של פרטים: תמונות, תוכן (כמו מאמר), גרפיקה ועוד.

למעשה, כל ביטוי מקורי של רעיון באינטרנט, מוגן על ידי זכויות יוצרים. ישנם כלים שונים למניעת הפרת זכויות יוצרים באינטרנט כמו תוכנות קידוד והצפנה שונות, אך בסופו של יום, קשה מאוד למנוע שימוש בלתי הוגן ביצירות ברשת.

מדובר בכמות אדירה של משתמשים, בכל רחבי העולם, כאשר האנונימיות שמספקת הזירה האינטרנטית, אינה מאפשרת נקיטת הליכים נגד המשתמשים.

הפרת זכויות יוצרים באינטרנט – מה אפשר לעשות?

בעל זכויות יוצרים שנפגע מהפרה, זכאי לנקוט בפעולות שונות נגד המפר ולשם כך, כדאי לפנות לעו"ד המתמחה בזכויות יוצרים. מה ניתן לעשות במקרה של הפרה?

מכתב התראה למפר

כצעד ראשון, יש לשלוח מכתב התראה למפר ולהורות לו לחדול מן ההפרה לאלתר. כמו כן, ניתן לדרוש מהמפר פיצוי כספי על השימוש הבלתי הוגן של המפר ביצירה, שכן הוא עשה רווח כספי מהשימוש הבלתי חוקי.

במכתב ההתראה, יבהיר עורך הדין, כי אי נקיטת אמצעים למניעת ההפרה ואי תשלום פיצוי ליוצר, באופן מיידי, תוביל להגשת תביעה.

צו מניעה

באפשרות היוצר להגיש בקשה לבית המשפט, לצו מניעה, להמשך ההפרה.

הגשת תביעה

ניתן להגיש תביעה כספית נגד המפר, כאשר התובע אינו חייב להוכיח את הנזקים כדי לקבל פיצוי. ישנה אפשרות בחוק לקבל פיצוי בגין הפרת זכויות יוצרים באינטרנט, ללא הוכחת נזק.

זכות היוצר מול חופש המסחר

שמירה על זכות אדם מסוימת, תמיד תבוא על חשבון זכות אחרת. כך גם במקרה של זכויות יוצרים באינטרנט.

זכות היוצר על יצירתו, היא חשובה ביותר, אך שמירה עליה פוגעת בהכרח בחופש המסחר, זכות חשובה לא פחות. החוק מנסה לאזן בין הזכויות, איזון הבא לידי ביטוי ראשית כל בהגבלת ההגנה ליצירות מקוריות בלבד. מעבר לזאת, ישנם שימושים מוצרים אשר אינם נחשבים כהפרה של זכויות יוצר.

זכויות יוצרים באינטרנט זוכות להגנה של חוק זכויות יוצרים, אך המלחמה על זכות היוצר ברשת, היא קשה מאוד. האנונימיות של המשתמשים, מקשה מאוד לנקוט נגדם בהליכים משפטיים ולמרות הניסיונות הרבים למנוע הפרת זכויות יוצרים באינטרנט, קשה מאוד למנוע חלק ניכר מן המקרים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן