האם עובד עצמאי זכאי לזכויות בגין תאונת עבודה?
תאונות עבודה הן תופעה נפוצה בישראל, כאשר עובדים עצמאים חשופים להן לא פחות מעובדים שכירים. למרות זאת, רבים מהם אינם מכירים את הזכויות שמגיעות להם במקרה של תאונת עבודה, ולא תמיד יודעים כיצד לפעול על מנת לממש אותן.
במאמר זה נבחן האם עובדים עצמאים זכאים לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי בגין תאונת עבודה, נציג את הקריטריונים הנדרשים לשם הכרתם כנפגעים וכמובן שנפרט מהן הזכויות שהם זכאים במידה ותביעתם תאושר.
מהי תאונת עבודה ומתי תהיה עשויה לזכות עובד עצמאי בפיצוי?
סעיף 79 לחוק המוסד לביטוח לאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995, מגדיר תאונת עבודה בכל הנוגע לעצמאי כתאונה שאירעה תוך כדי ועקב עיסוקו של העצמאי במקצועו. לפיכך, ניתן להבין כי כל עוד לא הוכח אחרת – החזקה המשפטית היא שתאונה שקרתה לעובד עצמאי בזמן העבודה ועקב עבודתו עשויה להיחשב כתאונת עבודה.
לעניין זה חשוב לדעת כי גם תאונה שקרתה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, עשויה להיות מוכרת כתאונת עבודה. בכדי לקבוע האם תאונה שכזו היא אכן תאונת עבודה, נדרש לבחון בין היתר האם העצמאי סטה מהמסלול הרגיל והקבוע שלו בדרך לעבודתו. סטייה זו איננה חד משמעית ונבחנת בהתאם לנסיבות של כל מקרה ומקרה.
כך למשל עצירה לקניות עלולה להיחשב לסטייה מהדרך, אך אם יוכח כי הקניות נעשו בשביל העבודה עצמה – הן יכולות להיתפס כחלק מהדרך הקבועה והרגילה לעבודה.
עוד חשוב לציין, כי בהתאם לחוק ולפסיקה, ישנם גם מקרים "מצטברים" שיכולים להיחשב כפגיעה בעבודה של עצמאי, כולל מחלות מקצוע ומקרים אחרים וכדאי בכל מקרה של מחלה או פגיעה שעשויות להיות קשורות לעבודה – לבדוק האם אכן ניתן להכיר במצב הרפואי כפגיעה בעבודה.
לאור הדברים ניתן לומר כי עובד עצמאי שיצליח להוכיח שנפגע כתוצאה מתאונה שהתרחשה בזמן עבודתו ועקב עבודתו, יהיה זכאי בדומה לעובד שכיר לזכויות מסוימות מטעם המוסד לביטוח לאומי.
מי נחשב לעובד עצמאי? ומה עליו לעשות בכדי שיכירו בו ככזה לעניין נפגע תאונת עבודה?
חוק הביטוח הלאומי קובע מי נחשב לעובד עצמאי העונה להגדרה. על פי החוק עובד עצמאי מוגדר כמי שעוסק במשלח ידו שלא כשכיר ומתקיים בו אחד מאלה:
- הוא עסק במשלח ידו לפחות 20 שעות בממוצע בשבוע.
- הכנסתו החודשית הממוצעת גבוהה מסכום השווה ל-50% מהשכר הממוצע במשק, סכום של 6,268 ₪ נכון לשנת 2024.
- הוא עסק במשלח ידו לפחות 12 שעות בממוצע בשבוע, והכנסתו החודשית הממוצעת לא פחתה מ – 15% מהשכר הממוצע במשק – סכום של 1,880 ₪ נכון לשנת 2024.
לעניין מימוש הזכויות כנפגע עבודה חשוב מאוד להכיר את השוני שבין עובד עצמאי לעובד שכיר. אמנם, סעיף 75(א') לחוק המוסד לביטוח לאומי קובע כי גם עובד עצמאי נחשב כמבוטח לעניין פגיעה בתאונת עבודה, אך בעוד שעובד שכיר מבוטח אוטומטית על-ידי המעסיק בביטוח נפגעי עבודה, עובד עצמאי חייב לרשום את עצמו כעצמאי במוסד לביטוח לאומי.
חובת הרישום מהווה למעשה את התנאי לכך שהוא אכן מבוטח כאמור בביטוח נפגעי עבודה – ובמקרה של תאונת עבודה זכאי לקבל גמלה. על כן ישנה חשיבות גדולה ברישום, ויש לוודא כי גם אם אנחנו נחשבים לעצמאים בהתאם להגדרה שקבועה בחוק, גם המוסד לביטוח לאומי מכיר בנו ככאלה.
מהן הזכויות שמגיעות לעובד עצמאי שהוכר כנפגע עבודה במוסד לביטוח לאומי?
עובד עצמאי שעומד בקריטריונים שצוינו לעיל, ותביעתו להכרה כנפגע עבודה אושרה על-ידי המוסד לביטוח לאומי, יהיה זכאי למספר זכויות. בפרק זה נפרט ונסביר על העיקריים שבהן:
- תשלום בעבור ימי מחלה עם היעדרות בפועל מהעבודה – בכפוף להכרתו של עובד עצמאי כנפגע עבודה, הוא זכאי לקבל "דמי פגיעה" בגין ימי מחלה לתקופה מקסימלית של עד 91 ימים ממועד התאונה, כאשר עובד עצמאי, בניגוד לעובד שכיר, אינו זכאי לקבל דמי פגיעה בגין 12 הימים הראשונים של מחלה. התשלום מחושב לפי 75% מהכנסתו החודשית של העצמאי בשלושת החודשים האחרונים בטרם קרות התאונה, כאשר בדרך כלל החישוב נעשה לפי המקדמות האחרונות שדווחו למוסד לפני התאונה..
- תשלום עבור טיפול רפואי והוצאות נלוות – המוסד לביטוח לאומי מכסה הוצאות שכרוכות בטיפול הרפואי הנדרש בעקבות הפציעה.
- תשלום בגין נכות זמנית/קבועה – במקרים מסוימים שבהם עובד עצמאי סובל מנכות כתוצאה מתאונת עבודה, הוא יהיה זכאי לקצבה או מענק. התשלום נקבע בהתאם לדרגת הנכות הזמנית/קבועה שנקבעה על-ידי ועדה רפואית מוסמכת שמתכנסת מטעם המוסד לביטוח לאומי ומחושב גם הוא לפי 75% מהכנסתו של העצמאי לפני התאונה.
לסיכום
בהתאם לחוק, אין ספק שגם עצמאי זכאי להיות מוכר כנפגע בעבודה, בשינויים הקבועים בחוק ופורטו לעיל.
יש לציין כי בכל הנוגע לעובד עצמאי, לעיתים קיים קושי גדול יותר להוכיח שאכן התאונה קשורה לעבודה עצמה ולכן בכל מקרה של תאונה לעצמאי, חשוב שיאסוף את התיעוד והראיות המתאימות לכך שהאירוע אכן קשור בקשר ישיר לעבודתו.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!