התפטרות
מהי התפטרות?
התפטרות היא המעשה בו יחסי עבודה מסתיימים מיוזמתו של העובד. ישנו כלל שאומר כי עובד רשאי להתפטר תוך הודעה מראש לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורין והתפטרות ולא צריך לקבל את אישור המעביד.
התפטרות לעומת חופשה ללא תשלום:
ישנם מקרים רבים בהם המעביד אינו מסוגל לשלם את התחייבויותיו לעובדים שלו. במקום לפטר אותם ולשלם להם פיצויי פיטורין האופציה המועדפת עליו היא להוציאם לחופשה ללא תשלום ממקום העבודה.
במצב כזה אין המעביד מחויב לתשלום פיצויי הפיטורין כאמור (העובד לא פוטר) וגם לא לתשלום שכרם של העובדים. מצד שני עובדיו ממשיכים לצבור ותק במקום העבודה גם בתקופת החופשה ללא תשלום.
היתרון מבחינת העובד הוא שנשמרת לו איזושהי מידה של ביטחון תעסוקתי וכאשר יוסר המכשול שגרם להפסקת העבודה, יוכל המעסיק להמשיך ולספק לעובד עבודה.
מצד שני, מבחינתו של העובד הוצאה לחופשה ללא תשלום מהווה הרעה מוחשית של תנאי העבודה שהרי הוא אינו מקבל שכר, ולכן באפשרות העובד לנקוט בהליך התפטרות כאשר דינה של ההתפטרות יהיה כדין פיטורין.
לעניין זה נקבע כי יש צורך בצעד ברור של העובד המראה על כוונתו להתפטר, שכן אם לא יבצע את אותו צעד שיראה כי בכוונתו להביא את יחסי העובד-מעביד לידי סיום, יימשכו יחסי העבודה ולא תקום לעובד זכות לפיצויי פיטורין.
מהי התפטרות שדינה פיטורין?
על פי חוק פיצויי פיטורין ישנן נסיבות שבהן העובד עוזב את מקום העבודה מיוזמתו ועדיין זכאי לפיצויי פיטורין.
להלן מספר דוגמאות מחוק פיצויי פיטורין: התפטרות עקב מצב בריאותי לקוי, התפטרות של עובדת על מנת לטפל בילד (סעיף 7), התפטרות עקב שהייה במקלט לנשים מוכות (סעיף 7א), התפטרות עקב העתקת מקום מגוריו של עובד שהתחתן (סעיף 8), וסעיף 11 הקובע זכאות לעובד שהתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה בדומה לחופשה ללא תשלום לעיל.
מהי התפטרות מוסכמת?
התפטרות מוסכמת היא מצב בו העובד מודיע למעביד כי בדעתו להפסיק לעבוד אצלו ומנהל אתו משא ומתן על המועד לסיום יחסי העבודה ועל התנאים הכספיים שכרוכים בסיום היחסים.
בנוסף למצב זה של התפטרות מוסכמת, ישנו גם מצב של פיטורין מוסכמים בהם המעביד הוא זה שמודיע לעובד על סיום יחסי העבודה ביניהם אבל עושה זאת תוך הסכמה עם העובד על התנאים השונים שיהיו כרוכים בכך כמו תאריך סיום יחסי העבודה והתנאים הכספיים.
מה יכול לדרוש עובד שמתפטר?
בסיומה של מערכת יחסי עבודה ישנם מספר דברים שאותם ניתן לדרוש או לבצע משא ומתן בנוגע אליהם: ניתן לתבוע את אכיפתו של חוזה העבודה, לדרוש כי ההודעה המוקדמת תתבצע כדין או לחילופין לדרוש פדיון של אותם ימי הודעה מוקדמת בשוויים הכספי, תביעה לפיצויים כספיים, תביעה לתשלום פיצויי פיטורין, פדיון של זכויות נלוות (התנאים הסוציאליים), והגבלת חופש העיסוק.
כמובן ששני הצדדים אינם יכולים לתבוע ולדרוש את כל אחת מהאפשרויות וכל אחד תובע את שהוא יכול מצדו.
בכדי לבדוק האם צד כלשהו יכול לדרוש ולקבל את אחד מהדברים המפורטים לעיל יש לענות על שאלות כמו: מי יזם את ניתוק היחסים?
באיזה סוג חוזה מדובר? (האם לתקופה קבועה מראש, חוזה בלי הגבלה של זמן…), מהו מעמדו של העובד? (עובד ארעי, קבוע, בתקופת ניסיון) והאם ניתוק היחסים נעשה כדין או שלא כדין? לפי התשובות שיתקבלו משאלות אלו ניתן יהיה להעריך בצורה טובה את יותר את סיכויי הקבלה של כל אחת מהדרישות.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!