0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מהם התנאים הנדרשים לשינוי מזונות הילדים?

30/01/14 | מאת: עו"ד יצחק ארז קרט | 1,538
מהם התנאים הנדרשים לשינוי מזונות הילדים?

חלק חשוב ומרכזי, בכל הנוגע להליכי הגירושין, הינו נושא תשלום מזונות הילדים, שהנושאים העיקריים בנטל זה הינם לרוב האבות. את גובה תשלום המזונות, אשר נקבע באמצעות פסק דין, יהא לרוב קשה לשנות.

אולם עם זאת, בהתקיים סיטואציות ותנאים מסוימים, עשויה לקום אפשרות, לפיה יאות בית המשפט וישנה את גובה דמי מזונות, הילדים, שנפסק קודם לכן.

גובה דמי המזונות כאמור, עשוי להשתנות לכיוון מעלה, אולם לעתים דווקא יופחתו דמי מזונות הילדים. אף בנושא זה עסקינן, חל הכלל המשפטי הידוע, לפיו "המוציא מחברו עליו הראיה". קרי, המעוניין בשינוי גובה המזונות עליו הנטל, הלא מבוטל, להוכיח את גרסתו ולשכנע את בית המשפט, שמן הדין והצדק, להיענות לתביעתו.

שינוי נסיבות מהותי

בכדי לשכנע את בית המשפט, כי קיים צורך לשנות את גובה מזונות הילדים, על התובע, את השינוי, הנטל להוכיח שינוי מהותי, שחל, בנסיבות הרלוונטיות, לתשלום דמי המזונות.

על השינוי עסקינן, להיות כזה שלא ניתן היה לצפותו, ערב החתימה על הסדר דמי המזונות הקיים. בנוסף קיימת דרישה, כי אותו שינוי נסיבות, מהותי, עליו להיות מתמשך ונוגע ישירות לנשיאה בדמי המזונות, או בזכות לקבלם, בהתאם.

על פי ההלכה המשפטית שנקבעה בפסיקה, על המבקש להוכיח את שינוי הנסיבות, המהותי, לעמוד ב-3 תנאים מצטברים:

  1. המבקש הגיש את התביעה, לשינוי גובה דמי המזונות, בתום לב.
  2. הצדדים להסכם המזונות, שבמחלוקת, הותירו בחוזה את האפשרות, להגיע, לשינויים מוסכמים ביניהם. כך, שמבחינה חוזית, מוכשרת הקרקע המשפטית, לשינוי המבוקש או הנתבע.
  3. השארת גובה דמי המזונות, כפי שהינו, יגרום למבקש עוול וזאת עקב שינוי הנסיבות, המהותי, כאמור.

דוגמאות לשינוי נסיבות מהותי

ילדים מרדנים – במקרה בו צאצא מסרב להיפגש עם אביו, במסגרת הסדרי הראייה שנקבעו, ביניהם, אזי יתכן ובית המשפט יפסוק, הורדה מגובה דמי מזונות הילד, עד כדי, במקרים חריגים, ביטולם. עם זאת, בכדי להפחית מגובה מזונות הילד, המרדן, על האב המבקש להוכיח, כי סירובו של הילד, אינו מוצדק, כל שכן נובע מהסתת האם, את הילד, כנגד אביו, משל היה חייל במלחמה בין הנאצים.

הילד עובר למשמורת אביו – אף במקרה בו עובר הקטין, להתגורר יחד עם אביו, הרי שלעתים מן הראוי להפחית, מגובה דמי המזונות, בהם נושא האב. שכן, כפועל יוצא ממגוריי הצאצא, אצל אביו, נושא האב באופן טבעי במימון צרכים, רבים, נוספים של בנו. לכן, מקרה שכזה, עשוי לדור תחת ההגדרה של "שינוי נסיבות מהותי" ולזכות את האב בהפחתת, המזונות, בהם חויב.

שינוי מהותי במצבו הכלכלי של האב – הכלל המשפטי העקרוני אומר, כי על האב לשאת, בכל מקרה כמעט, בחלקו שבמזונות ילדיו. אולם, במקרה בו, האב נקלע למצוקה כלכלית, משמעותית, כגון פשיטת רגל. אזי, יתכן ובית המשפט יפחית את תשלום דמי מזונות, הילדים, בהם חב האב, עד לרמתם המינימלית.

ירידה בשכר האם – במקרה שכזה, בו משכורתה של האם מופחתת, משמעותית ולכן אינה מסוגלת לפרנס, מצדה, את הצאצאים כקדם.

יתכן, שלעתים בית המשפט, יראה בכך שינוי נסיבות מהותי ויעלה את גובה דמי המזונות, בהם חב האב.

עליה בהוצאות מיוחדות לילדים – במקרה בו הוצאות מיוחדות, של הצאצא, אשר לא ניתן היה לצפותן, מראש, כגון טיפול פסיכולוגי וכדומה. אזי, יתכן ובית המשפט יראה בכך שינוי נסיבות, מהותי, אותו לא ניתן היה לצפות ויקבע את הגדלת גובה, דמי, המזונות בהם יישא האב.

עשה ולא תעשה

בכל הנוגע לדמי מזונות הילדים, כגון קשיים בעמידה בתשלומים, או מאידך רצון הצד השני להעלות את סכומם, יש לפעול בדרכים החוקיות המקובלות.

כלומר, כל שינוי בהסכם המזונות, עליו להתבצע, אך ורק באמצעות פנייה לערכאה, המשפטית, המתאימה ולא באופן עצמאי. שכן, אבות אשר למשל מורידים את סכום דמי המזונות, על דעת עצמם, או שמפסיקים לשלמם בכלל, עלולים למצוא עצמם בפני סנקציות משפטיות.

קרי, סנקציות כגון הליכים בהוצאה לפועל, או אף גרוע מכך. שכן, המדובר בהפרת החלטה, של בית משפט, אשר קבע את גובה המזונות ולכן רק הוא, יפתור סכסוך הנוגע לפסיקה שכזו.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן