0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

התמחות במשפטים

04/02/08 | מאת: אתר הפורומים המשפטיים | 4,143
התמחות במשפטים

כל סטודנט למשפטים שמסיים שלוש וחצי שנות לימודים חייב לעבור תקופת התמחות, כלומר לעבוד כשנה במשרד עורכי דין, לאחר שנרשם כמתמחה בלשכת עורכי הדין, במשרת מתמחה, וזאת כדי לגשת למבחנים של הלשכה על מנת לקבל רישיון לעסוק במקצוע.

להלן ננסה להסביר ולהציג מה זו "התמחות במשפטים".

הגדרת ההתמחות במשפטים

על פי לשכת עורכי הדין על המתמחה לעבוד כשנה במשרד עורכי דין שרשום בלשכה כמשרד מוכר לעניין הכשרת מתמחים במשפטים ולעסוק בעבודה משפטית בלבד! כלומר יש ללשכה את הסמכות להפסיק התמחות במשפטים במקרה שהמתמחה עוסק בעבודה שאינה מקצועית נטו.

תחומי התמחות במשפטים

משרדים מסחריים – משרדים המלווים עסקאות בין חברות, עוסק בקניין רוחני, מיזוגים ורכישות, ליטיגציה מסחרית, הנפקות, פירוק והבראת חברות.

משרדים אזרחיים – משרדים קטנים העוסקים בנושאים מגוונים כגון: מעמד אישי, פשיטת רגל והוצאה לפועל, חוזים, דיני עבודה, חוזים בין אנשים פרטיים ועוד.

משרדי נישה העוסקים ומתמחים בתחום מאוד ספציפי כגון: מיסים, קניין רוחני, נזיקין, מנהלי, מעמד אישי, עבודה.

משרדים המתמחים בפלילים – בד"כ לא מחפשים מתמחים, אבל מי יודע, אולי תצליחו להפתיע, ולעבור התמחות במשפטים במשרד כזה.

עמותות וחברות- בעיקר חברות הביטוח השונות ועמותות שפועלות למען הצדק המחפשים ומאמנים מתמחים במחלקות המשפטיות שלהם.

תנאי קבלה להתמחות במשפטים

ניתן לראות בברור שיש עדיפות משמעותית לבוגרי אוניברסיטאות לעומת בוגרי מכללות, קשה למצוא ולראות מתמחים במשרדים הגדולים והנחשבים שסיימו את התואר במכללה – הדבר נכון למועד כתיבת המאמר, כמובן, שישנה מגמה שונה, וכנראה סטודנטים ממכללות שונות יתקבלו להתמחות במשפטים בהתאם לכישוריהם ולא בהכרח בהתאם למוסד בו למדו.

מלבד ציונים גבוהים נראה שמשרדים מחפשים תכונות נוספות כגון אחריות, בגרות, יכולת לעמוד בלחצים, רצינות וכל תכונה אחרת אשר תגביר את סיכויי ההשתלבות של המתמחה במשרד.

בראיונות עורכי הדין מסתכלים גם על ההופעה החיצונית של המועמד להתמחות, חשוב להגיע מסודרים גם מבחינת המראה וגם מבחינת הלבוש.

ברוב המשרדים אף עורכים מעין מבחן קצר על מנת לעמוד על הכישורים המשפטים של המעומד כגון לנסח חוות דעת על מקרה מסוים ואף שאלות בעל פה על נושאים שהמשרד עוסק בהם.

למשל במשרד שעוסק בנזיקין סביר שישאלו את המעומד על חוק נפגעי תאונות דרכים או רשלנות, לכן חשוב לעשות הכנות בבית טרם הראיון.

דרישה נוספת שכיום מאוד מקובלת במשרדים היא הדרישה לעבוד כטרום מתמחה למשך תקופה מסוימת (בד"כ בין חצי שנה לשנה).

אופן ההתמחות במשפטים

הצמדה אישית – המתמחה מוצמד לעורך דין וותיק בעל ניסיון ומסייע לו.

חיסרון, המתמחה עלול להיחשף לתחום משפטי מוגבל אף אם התחום כלל לא מעניין אותו, בנוסף המתמחה נחשף ולומד רק מהעורך דין הוותיק וכך עלול להתרחש מצב שבו העורך דין והמתמחה לא מסתדרים ברמה האישית דבר העלול להכביד מאוד על המתמחה בכל תקופת ההתמחות.

פול – בשיטה זו במשרד יש מאגר מתמחים (פול) שעורכי הדין של המשרד מושכים בכל פעם אחד מהמתמחים לעזור להם בתיק.

היתרון שיש חשיפה למגוון רב של תחומים שעליו יכול המתמחה להיחשף, החיסרון שעלול להיווצר מעין מלחמות קטנות בין המתמחים כי כל אחד מהם יצטרך להוכיח עצמו בשביל שימשכו אותו לתיק הבא.

צוותים – שיטה המשלב את שתי השיטות שהצגתי קודם והעבודה בה נעשית בצורה צוותית – מספר עורכי דין, ומספר מצומצם של מתמחים, כך שמצד אחד אין הצמדה אישית מוחלטת לעורך דין ומצד שני לא מדובר כאן במאגר מתמחים נרחב ולא נוצרות המלחמות והמאבקים בין המתמחים.

מתי לחפש התמחות במשפטים?

תלוי בגודל המשרד שאליו אנו רוצים להגיע, במשרדים הגדולים והנחשבים מתחילים לחפש מתמחים כבר בתום השנה הראשונה של הלימודים וכן במשך הסמסטר הראשון של השנה השנייה.

במשרדים הקטנים מתחילים לחפש מתמחים בשלבים יותר מאוחרים של הלימודים, כלומר החל מהשנה השלישית או הרביעית של הלימודים.

איך מחפשים התמחות?

יש חברות שמתמחות בתחום ולמעשה מחברות בין הסטודנטים למשרדים חשוב לציין שהמשרדים האלה בד"כ מהגדולים שיש, לכן שיטה זו מתאימה לסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות.

למשרדים הקטנים יותר עדיף לחפש דרך האינטרנט באמצעות אתרים כגון Martindale.co.il שבו יש מידע על משרדי עורכי דין לפי חתכים שונים, תחומי עיסוק, אזור וכן מפורסמים שם גם כתובות המשרדים (לשלוח קורות חיים בדואר) והטלפונים (לשליחת פקסים).

חשוב מאוד לא להתייאש ולהמשיך לשלוח גם אם לא מקבלים כלל תשובה, הרבה גם תלוי במזל ולשלוח בזמן הנכון ולמשרד הנכו – בסוף כל אחד מתקבל להתמחות במשפטים, לא לדאוג.

נסיים בטיפ חשוב לכל הסטודנטים שכבר סיכמו על ההתמחות במשרד מסוים ופתאום צץ להם משרד קוסם יותר והם מתחרטים… אז למרות שהסכם בע"פ מחייב גם הוא, ולמרות שכל המשרדים מודעים למצב הזה בו מתמחים במשפטים "מבריזים" – עדיין, מוטב לכל אחד שמתכוון לשנות כיוון, חרף חוסר הנעימות שבדבר – להודיע למשרד עמו סיכמנו שאנו מתמחים – כי בצער רב, אנחנו נאלצים לבטל.

הביטול לא ימית אות קלון על מצחך, להיפך, זו הגדלות שמצפים לה ממך, עת אתה מבקש לבטל.

אל תשכח, בנו עליך, האמינו בך, ובחרו בך להתמחות במשפטים על פני אחרים. כבד את הכבוד שעשו לך, כבד את המשרד, כבוש את המבוכה, ועשה את הדבר נכון – תודיע!

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן