הקניית בעלות על נכס – הרפורמה במקרקעי ישראל
לאחרונה התקבלה החלטה חדשנית של מועצת מנהל מקרקעי ישראל, על פיה ניתן להעביר קרקעות בבעלות מינהל מקרקעי ישראל לבעלות פרטית.
המשמעות הינה, כי נכסים העונים על הקריטריונים שנקבעו בהחלטת המינהל ושהינם בבעלות המינהל, יועברו לבעלות חוכר בעל נכס מהוון.
על פי ההחלטה הנ"ל, חוכר מוגדר כמי שרשום או זכאי להירשם בפנקסי המקרקעין כחוכר של נכס מקרקעין על פי חוזה חכירה מהוון למטרת מגורים או למטרת תעסוקה, למעט: חוכר משנה, חוכר שהפר את חוזה החכירה עם המינהל ולא תיקן את ההפרה וחוכר של נכס בנוי שלא כדין או שלא בהסכמת המינהל.
חוזה חכירה מהוון, מוגדר בהחלטת המינהל, כמי שדמי החכירה לפיו, עבור יתרת תקופת החכירה, שולמו מראש בהתאם להוראותיו או בהתאם להחלטת המועצה, או חוזה חכירה שניתן לשלם מראש את דמי החכירה לפיו בהתאם להחלטת המועצה.
כאמור, מינהל מקרקעי ישראל מעניק לחוכרים הזדמנות לקבל בעלות מלאה על הנכס והקרקע עליה הוא בנוי תוכל להפוך לפרטית, ללא כל מעורבות של המינהל.
כפועל יוצא מכך, הקניית הבעלות על הנכס המוחכר מהמינהל תפטור את החוכר מהצורך לשלם עבור שירותי המינהל וכן פוטרת מן הצורך לבקש את אישורי המינהל על בניית חדר או תוספת אחר, קבלת התחייבות למשכנתא, הקניית בעלות ועוד .
העברת הבעלות ללא תשלום תינתן בנכסים הבאים:
– דירות בבניה רוויה מהוונת בכל הארץ.
– בתים צמודי קרקע במגרש ששטחו עד 280 מ"ר במרכז הארץ .
– בתים צמודי קרקע בפריפריה במגרש ששטחו עד שלושה דונם.
– נכסים עסקיים בפריפריה על מגרש ששטחו עד עשרה דונם.
– נכסי מקרקעין מהוונים למטרת מגורים או תעסוקה לגביהם נרכשו מלא הזכויות הקיימות והעתידיות ואשר שטח המגרש שלהם אינו עולה על 2 דונם.
העברת הבעלות בתשלום, תהא לחוכרים במגרשים מהוונים למטרת מגורים במגרשים ששטחם מעל 280 מ"ר במרכז הארץ , לפי מדרג תשלומים בהתאם לגודל המגרש ולבעלי מגרשים לתעסוקה במרכז הארץ ששטחם לא עולה על 5 דונם.
כאמור לעיל הקניית הבעלות אינה חלה בשלב זה על חוכרים על קרקע בבעלות קק"ל, עד לקבלת החלטה אחרת.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!