0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מהות הפיצויים לנפגעי תאונות אופנוע

19/10/09 | מאת: עו"ד גיל קראוס | 1,045
מהות הפיצויים לנפגעי תאונות אופנוע

מהות הפיצויים ועקרונות כלליים

מטרתם העיקרית של דיני הנזיקין היא השבת המצב לקדמותו. כלומר, כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים, מטרתם של הפיצויים היא לנסות ולהשיב את הנפגע למצבו הקודם אלמלא הפגיעה. הפיצויים לא נועדו להעשיר את הנפגע אלא לפסוק לו סכומים אשר ככל שניתן ישיבו אותו למצבו אלמלא מומו.

מאחר והפיצויים שנפסקים מכילים לעיתים גם פיצוי עבור נזקים עתידיים, כמו למשל הפסד שכר לעתיד, ולאור העובדה שהחישוב נעשה נכון ליום פסק הדין או נכון ליום הפשרה מול חברת הביטוח ואיננו יודעים מה צופן העתיד בחובו, נקבעו כללים שונים בחוק ובפסיקה אשר באמצעותם מחושבים הפיצויים נכון לאותו יום ספציפי.

כמובן שהפיצוי אשר נפסק שונה ממקרה למקרה ולא ניתן להשליך ממקרה זה על מקרה אחר. כך למשל, אדם צעיר יקבל פיצוי גבוה יותר מאדם מבוגר יותר שמצבו זהה, זאת לאור העובדה שלנפגע הצעיר יש יותר שנים לכאורה לסבול במומו. בנוסף, נפגע "עשיר" יקבל גם הוא יותר – חלק גדול מחישוב הפיצוי הוא בגין הפסדי שכר ולפיכך אדם שהשתכרותו גבוהה יקבל פיצוי גבוה יותר מאדם שהשתכרותו נמוכה.

יצוין כי כל אדם אשר נפגע בתאונות אופנוע ופנה לטיפול רפואי זכאי לקבל פיצוי כלשהו מחברת הביטוח, הכל בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה, אך במאמר זה להלן אתייחס לאותם מקרים שבהם מדובר בפגיעה משמעותית אשר הותירה לנפגע נכות רפואית לצמיתות.

ראשי הנזק עשויים להשתנות בכל מקרה ומקרה וקצרה היריעה מלפרט את כל הרכיבים שבגינם ניתן לפסוק פיצוי. במאמר זה אעסוק בראשי הנזק העיקריים והקבועים אשר נפסקים כמעט בכל מקרה בו נקבעה נכות כאמור: הפסדי שכר לעבר ולעתיד, עזרה וסיעוד, הוצאות רפואיות וכאב וסבל.

הפסד שכר לעבר

הכוונה היא לאותם הפסדים בפועל שנגרמו לנפגע עקב היעדרותו מהעבודה בגין פגיעתו בתאונה. חשוב לציין כי הפיצוי הוא אך ורק עבור היעדרות בפועל, כך שגם אם לאדם אושרו ימי מחלה אך הוא לא ניצל אותם וחזר לעבוד, הוא לא יקבל פיצוי בגין אותם ימי מחלה.

בנוסף, חשוב להדגיש כי הפיצוי הוא בגין נזק בפועל, כך שאם הנפגע נעדר מהעבודה אך המשיך לקבל שכר רגיל מהמעביד, לא יהיה זכאי הוא לפיצוי בגין ימי היעדרותו, אלא אם השכר שולם לו על חשבון ימי מחלה ו/או חופשה צבורים שהיו ברשותו ושאלמלא התאונה יכול היה לפדות אותם בתום תקופת עבודתו.

למעשה, ראש נזק זה הוא הקל בדרך כלל לחישוב, שכן הפיצוי נפסק עבור הפסדים בפועל עקב היעדרות ובהתאם לשכרו של הנפגע לפני התאונה, אותם ניתן לבדוק ולחשב בדרך קלה באמצעות אישור מהמעביד, תלושי שכר, שומות וכיוצ"ב.

ראש נזק זה עשוי ליצור פערים גדולים בין נפגע מסוים למשנהו. ברור שאדם שנעדר מעבודתו במשך חצי שנה לדוגמא בגין התאונה יקבל פיצוי גבוה מאדם שלא נעדר כלל מעבודתו, וזאת לאור הפסדי השכר לעבר שנגרמו לנפגע בפועל.

חשוב להוסיף כי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע הגבלת שכר חודשית מקסימאלית של שילוש השכר הממוצע במשק. קרי, גם אם מדובר באדם שמרוויח יותר מפי 3 מהשכר הממוצע במשק, חישוב ההפסדים שייעשה לו, גם לעבר וגם לעתיד, יוגבל כאמור לשילוש השכר הממוצע במשק.

הפסד השתכרות וכושר השתכרות לעתיד

ראש הנזק המורכב ביותר ובמרבית המקרים הגדול ביותר.

ראש נזק זה נועד לפצות את הנפגע עבור הפסדי שכר שייגרמו לו בעתיד בעקבות הפגיעה או בגין הפגיעה ביכולתו להשתכר. במקרים רבים, מאחר והפיצוי מחושב כאמור נכון ליום פסק הדין או הפשרה, רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע להפסדי שכר לעתיד, שכן איש אינו יכול לדעת בוודאות כיצד תשפיע הפגיעה בעתיד על שכרו של הנפגע, האם הוא יסתגל למומו בעתיד, האם מומו אכן יפריע לו בעיסוקו בעתיד וכיוצ"ב.

משמעות גדולה בחישוב נזק זה יש לנכותו התפקודית של הנפגע – כלומר, כיצד הנכות הרפואית משפיעה על תפקודו במסגרת העבודה. לשם הדוגמא, ברור שאדם שמקצועו הוא כנר והוא נפגע באצבע בה הוא עושה שימוש בנגינה, פגיעתו התפקודית משמעותית בהרבה מאדם שעובד כמורה למשל ועושה פחות שימוש באצבע במסגרת עבודתו.

נכות תפקודית נקבעת בסופו של דבר על-ידי בית המשפט, בהתאם לנסיבותיו של כל נפגע ונפגע כאמור.

קצרה היריעה מלהסביר בכל מקרה ומקרה לגופו כיצד מחושב ראש הנזק של הפסד שכר. יחד עם זאת, הקריטריונים החשובים ביותר להערכת נזק זה הם בדרך כלל גובה שכרו של הנפגע לפני התאונה (החישוב נעשה לפי שכר נטו ולא ברוטו), גובה נכותו התפקודית כאמור וגילו.

מאחר והחישוב מתבצע לעתיד כאמור, יש להכפיל את הסכומים במקדמים אקטואריים שנקבעו בטבלאות ובאמצעותם ניתן לחשב את השווי הנוכחי של סכום מסוים שאמור להשתלם בעוד מספר שנים.

ישנם מקרים רבים שבהם בית המשפט לאור קושי בחישוב מדויק של ההפסדים, קובע סכום פיצוי גלובאלי אשר נגזר גם הוא מגובה השכר, הפגיעה התפקודית וגילו של הנפגע.

כאשר מדובר בקטינים שטרם ידוע מה יהיה גוב השתכרותם, מקובל בדרך כלל לערוך את החישוב על בסיס השכר הממוצע במשק.

הוצאות עזרה וסיעוד

המדובר באותם מקרים שבעקבות התאונה, הנפגע היה זקוק שיסעדו אותו לצורך ביצוע פעולות יומיומיות או לחילופין נזקק לעזרה לצורך ביצוע פעולות שונות. ראש נזק זה עשוי לכלול גם למשל הוצאות בגין עזרה בעבודות הבית במקרה והנפגע אינו מסוגל לבצע או מתקשה לבצע את עבודות משק הבית בעקבות התאונה.

במקרים רבים, נפסקים פיצויים גלובאליים בגין עזרה גם במקרים שלא ניתנה עזרה בשכר אלא העזרה ניתנה על-ידי בני המשפחה הקרובים, אך נקבע שיש להוכיח שהנפגע אכן נזקק לעזרה צמודה על מנת לפסוק פיצוי בגין עזרת בני המשפחה.

גם ראש נזק זה מתחלק להוצאות לעבר והוצאות לעתיד, כאשר ההוצאות לעתיד מחושבות על בסיס הערכה של העזרה לה יזדקק הנפגע בהתאם למצבו וכן בהתאם לגילו של הנפגע.

הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה

כאשר אדם נפגע בתאונה, עשויות להיות לו הוצאות רפואיות שונות בגין טיפולים רפואיים, בדיקות שונות, רכישת תרופות, רכישת עזרים ואביזרים שונים וכיוצ"ב, הוצאות בהן אמורה לשאת חברת הביטוח.

חשוב להדגיש, כי במרבית המקרים, כאשר ניתן לקבל את הטיפול הרפואי בקופת החולים, לא יקבל הנפגע פיצוי עבור טיפולים פרטיים שעבר, גם אם שילם מכיסו סכומים רבים.

כאשר מדובר בהוצאות לעבר, החישוב נעשה על בסיס קבלות ולכן חשוב מאוד שכל אדם אשר מוציא הוצאה רפואית כלשהי, ישמור על הקבלה בגין הוצאה זו ולאחר מכן ימסור אותה לעורך הדין אשר מטפל בתיקו.

ההוצאות הרפואיות לעתיד, מחושבות שוב על בסיס הערכה אשר לוקחת בחשבון את הצרכים הרפואיים העתידיים של הנפגע.

בנוסף לכך, זכאי הנפגע להחזר הוצאות נסיעה לטיפולים ובדיקות רפואיות אשר הוציא בפועל וכן יוציא בעתיד – שוב לפי הערכת הצרכים העתידיים.

כאב וסבל – עוגמת נפש

רבים חושבים שראש נזק זה הוא משמעותי ביותר ונתון לשיקול דעת בית המשפט, אך למעשה ראש הנזק של כאב וסבל הוא מוגבל ביותר בתאונות דרכים ודרך חישובו קבועה בחוק ומחייבת את כל בתי המשפט.

תקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חישוב פיצויים בשל נזק שאינו נזק ממון ), קובעות סך קבוע ומוגדר מראש לפיצוי עבור כאב וסבל. כאשר נגרמה חס וחלילה לנפגע נכות לצמיתות בשיעור של 100%, ישולם לו סכום קבוע אשר מתעדכן מעט מפעם לפעם ונכון להיום עומד על כ- 150,000 ₪ בלבד.

בהתאם לכך, כאשר נקבעה לנפגע נכות הנמוכה מ- 100%, ישולם לו פיצוי באופן יחסי לפיצוי עבור נכות של 100% – קרי, כאשר לאדם נקבעה נכות לצמיתות בשיעור של 10%, ייפסק לו פיצוי בגין כאב וסבל לכל היותר בסך של 15,000 ₪.

הסכומים הנ"ל נכונים לנפגע שגילו אינו עולה על גיל 30. מעל גיל 30 יפחת הפיצוי בגין כאב וסבל ב- 1% עבור כל שנה. כך למשל, אדם בן 50, יופחתו לו 20% מהפיצוי ובדוגמא הנ"ל של 10% נכות יקבל הוא פיצוי בסך של 12,000 ₪ בלבד.

יצוין כי במסגרת הרכיב של כאב וסבל, נפסק גם פיצוי עבור כל יום אשפוז במוסד רפואי אשר נכון להיום עומד על סדר גודל של 300 ₪ לכל יום. גם אם מדובר באשפוז שנערך זמן רב לאחר התאונה אבל הוא קשור לתאונה, אמור הנפגע לקבל פיצוי עבור כל יום אשפוז.

מהות הפיצויים לנפגעי תאונות אופנוע – סיכום

כפי שניתן להבין מן המתואר לעיל, מלאכת חישוב הפיצויים אינה פשוטה כלל וכלל ותלויה בנסיבות המקרה. לפיכך, אין זה פלא שבמקרה מסוים נפסקים פיצויים השונים לחלוטין ממקרה אחר – הכל בהתאם לאופי הפגיעה, גילו של הנפגע, הפגיעה בכושר עבודתו, שכרו לפני התאונה, ההוצאות שהוציא בפועל ועוד פרמטרים רבים וחשובים.

זאת גם הסיבה שלא ניתן בתקופה הסמוכה לאחר התאונה להעריך את גובה הפיצויים שיקבל הנפגע וכל אדם אשר יקבע בפניכם את גובה הפיצויים שתקבלו מיד לאחר התאונה – קחו את דבריו בעירבון מוגבל, בלשון המעטה.

בכל מקרה, חשוב מאוד לתעד את כל ההוצאות שהוצאתם בעקבות התאונה ולשמור היטב את הקבלות בגין הוצאות אלו, על מנת למסור אותם בשלב מאוחר לעורך הדין.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן