0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

עצות זהב במשפט הפלילי – חלק שני – המשפט, העונש ורישום פלילי

26/10/11 | מאת: עו"ד יוסף רז | 1,916
עצות זהב במשפט הפלילי – חלק שני – המשפט, העונש ורישום פלילי

זמן מה לאחר שנחקרתי קיבלתי לביתי הזמנה להתייצב למשפט יחד עם כתב אישום. כיצד עלי לפעול?

הגשת כתב אישום משמעותה שהתביעה החליטה שנעברה על ידך עבירה וכי יש מקום להעמידך לדין פלילי. תחילה חשוב שתפנה עניינך לטיפול מקצועי אצל עו"ד פלילי. בשלב זה יצלם העו"ד את חומר הראיות ויגבש אסטרטגיה לניהול התיק. קח בחשבון שהליך משפטי עלול לקחת חודשים ואף שנים אז התאזר בסבלנות.

מהו הסדר טיעון?

הסדר טיעון הוא למעשה עסקה שהתגבשה בין התביעה לנאשם באמצעות בא כוחו. במסגרת ההסדר מגיעים הצדדים להבנות בנוגע לתיקון כתב אישום והעונש שיוטל על הנאשם.

ייתכן מצב בו יסכימו הצדדים על הסדר חלקי שכולל רק אחד מהרכיבים שצוינו. חשוב לציין כי בית המשפט אינו מחויב להסדר אולם רק במקרים קיצוניים בלבד בית משפט לא יכבד הסדר טיעון- זאת מטעמים של עומס כבד על המערכת המשפטית וחיסכון בזמן שיפוטי.

כיצד מתנהל המשפט הפלילי וכמה זמן הוא נמשך?

המשפט הפלילי מתחיל בשלב ההקראה- בה משיב הנאשם לאישום. במידה והנאשם כופר באישומם עובר המשפט לשלב ההוכחות. במידה והנאשם מודה- עובר המשפט לשלב הטיעונים לעונש.

שלב ההוכחות נפתח בפרשת התביעה- בה התביעה מביאה ראיותיה להוכחת האשומים נגדך. עדי תביעה נקראים להעיד ומסמכים מוגשים לבית המשפט.

לאחר שלב זה מגיעה פרשת ההגנה- או אז מביא הנאשם ראיותיו- ומעיד עדים מטעמו. עד ההגנה הראשון יהיה הנאשם (במידה והוא בוחר להעיד).

בתום פרשת ההגנה מגיע שלב הסיכומים- התביעה מסכמת תחילה ולאחר מכן הנאשם. בשלב הסיכומים כל צד שוטח בפני בית המשפט את נימוקיו.

לאחר מכן מגיע שלב הכרעת הדין- בית המשפט מכריע האם הנאשם אשם או זכאי על פי הראיות שהוצגו בפניו. במידה והנאשם זכאי- המשפט מסתיים בשלב זה. במידה והנאשם נמצא אשם, גם אם רק בחלק מהאישומים- עובר המשפט לשלב הטיעונים לעונש.

בשלב הטיעונים לעונש כל צד מביא את ראיותיו וטיעוניו לעניין העונש. תחילה יטען התובע ולאחר מכן הנאשם. בשלב זה ניתן להעיד עדי אופי ולנאשם זכות דיבור אחרון.

לבסוף מגיע גזר הדין בו בית המשפט מחליט מה יהא עונשו של הנאשם. כל הסיפור יכול לקחת החל ממספר חודשים בודד ועד מספר שנים. תלוי האם הנאשם הודה או ניהל משפט ובהיקפו של התיק.

מה המשמעות של עבודות שירות ומתי מוטל עונש זה?

עבודות שירות הינן תחליף לעונש מאסר בכלא. במידה ובית המשפט מטיל עונש מאסר בפועל שאורכו אינו עולה על שישה חודשים, בית המשפט יכול להמיר את העונש בעבודות שירות לאחר קבלת חוות דעת הממונה על עבודות השירות בהן נמצאת מתאים לביצוע העבודות.

אדם שאינו ממלא אחר הוראות הממונה ושאינו מבצע את עבודות השירות, צפוי לרצות את יתרת התקופה בכלא.

מה משמעות "אי הרשעה" ומתי בית המשפט יעשה שימוש בהליך זה?

אי הרשעה משמעה בית המשפט מצא את הנאשם אשם אך החליט לחסוך ממנו את הכתם שבהרשעה פלילית. תיק יסתיים באי הרשעה בדרך כלל, רק בעבירות קלות, לאדם ללא עבר פלילי שבעצם הרשעתו יש חשש לפגיעה בעתידו ולאחר קבלת המלצת שירות המבחן.

מה אורכו של מאסר עולם?

הנטייה לחשוב כי אורכו של מאסר עולם הינו 25 שנה מקורה בטעות ומאסר עולם משמעו סיום חייו של האסיר בכלא. יחד עם זאת, ברוב המקרים (ובעצם למעט אסירים ביטחוניים), ישנה ועדה אשר קוצבת את העונש לאסיר. בדרך כלל העונש ינוע סביב 30 שנים בכלא.

כיצד והאם בכלל ניתן למחוק רישום פלילי?

חוק המרשם הפלילי מפרט את תקופת ההתיישנות והמחיקה של רישום פלילי. אורך התקופה תלוי בעונש שהוטל ובמהות העבירה. במקרים בהם הרישום הפלילי פוגע בחייו של אדם ומונע ממנו לעבוד/ לקבל אשרות מסוימות, ניתן לפנות לנשיא המדינה בבקשת חנינה ובה לבקש מחיקת רישום פלילי. למעשה מרבית בקשות החנינה שמוגשות לנשיא עוסקות במחיקת רישום פלילי.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן