המשמעות של להתגרש בהריון
ההחלטה להתגרש כאשר האישה בהריון הינה החלטה, אשר ייתכן אף קשה יותר על בני הזוג.
אין המדובר רק על העומס הרגשי על האישה – לעבור הריון, לידה וגידול של תינוק כמעט ולבד –
אלא מדובר בהחלטה אשר טומנת בחובה השלכות כבר במהלך ההיריון ויש לדעת מה ניתן לעשות וכיצד על הזוג לפעול על מנת ואף אחד מן הצדדים לא יפגע יתר על המידה.
הצורך ההכרחי בהגעה להסכם גירושין
זוג אשר עומד בפני גירושין כאשר האישה בהריון – יש צורך חיוני של ממש בהגעה להסכם אשר תטמון בחובה נושאים, כגון: מזונות לקטין אשר ייוולד, הסדרי ראייה עתידיים, הסדר תשלום עבור בדיקות ועוד.
אמנם ניתן להגיש תביעות אך קשה יותר לביהמ"ש (ולמרות ואין הדבר בלתי אפשרי) להגיע להחלטות בגין מזונות עתידיים והסדרי ראייה עתידיים.
ועל כן, הסכם לזוג כזה חייב לעגן בתוכו, כאמור, את כל הנושאים אשר פורטו לעיל תוך התחשב במצב העדין של תינוק רך אשר אך זה נולד וכיצד מנהלים הסדרי ביקור אשר לא יקפחו את האב מחד אך ישמרו גם על התינוק ועל סביבה בטוחה בהתחלה מאידך.
כמו כן, יש צורך בהסדרת מתן הגט תוך הבנה כי בית הדין הרבני, במידה ומוגשת תביעת גירושין (להבדיל מבקשה מוסכמת של בני הזוג לגירושין) – מבקשים מהצדדים לחכות לאחר הלידה.
מזונות, הסדרי ראייה ומה שביניהם
יש לקבוע סכום מזונות עבור הקטין, אשר עדיין לא נולד אמנם, אך מרגע היוולדו, יהיה צורך לזון אותו.
אמנם קביעת סכום עתידי הינה קשה – אין אסמכתאות אשר ניתן להישען ולהסתמך אשר מוכיחות הוצאות דה פקטור.
יש לקחת בחשבון כי הוצאות של רך נולד הינן הוצאות גבוהות ויש לשקפן נכונה בסכום המזונות לקטין.
בנוסף, במידה ואין הסכם, תוכל האישה, כבר במהלך ההיריון להגיש תביעה למזונות עבור עובר. אמנם תביעות מסוג אלו אינן שכיחות אך בית המשפט ידון בכובד ראש תוך מתן פסיקה נכונה אשר לא תקפח אף אחד מן הצדדים.
הסדרי ראייה – על הצדדים להבין כי הסדרי ראייה לגבי קטין/תינוק אשר אך נולד הינם הסדרים מיוחדים וזאת כי ברור שלא ניתן לשלב לינה ו/או הסדרים רחבים בחודשים הראשונים ואולי אף בשנה – שנה וחצי הראשונות לחייו של התינוק.
יש לגבש בהסכם הגירושין מתווה נכון, ויש אולי מקום אף להתייעץ עם אנשי מקצוע לא משפטנים אשר יוכלו לתת חוו"ד טיפולית לגבי הטוב ביותר עבור תינוק/רך אשר רק נולד והסדרי ראייה.
הסדרי הראייה יהיו מדורגים כך שלכל תקופת חיים של הקטין – יהיו את ההסדרים המתאימים לה כי הרי ברור שהסדרים המתאימים לגיל תינוק, אינם מתאימים לגיל שנתיים וכך הלאה.
השתתפות כספית בבדיקות במהלך ההיריון – האישה בהחלט יכולה לבקש השתתפות כספית מצד האב בבדיקות אשר נערכות במהלך ההיריון.
כיום כל הבדיקות יכולות להתבצע במסגרת קופת חולים, במידה וישנם ביטוחים משלימים, אך עדיין עלותן יכולה להגיע לכמה מאות שקלים ועל כן בהחלט יש מקום לאב לשאת במחצית תשלום בדיקות אלו.
במידה והאב לא יסכים, ביהמ"ש יכול לחייב אותו לשלם זאת, הכל במסגרת תביעת מזונות.
הגירושין בבית הדין הרבני
גירושין עצמם, מבחינת ההלכה היהודית, הם בהחלט מותרים. יתר על כן, בתי הדין הרבניים וכמו כן בתי משפט לענייני משפחה אינם עומדים בדרך לגירושין ואינם מערימים קשיים על הזוג אשר מחליט להתגרש וזאת בהתחשב במעמסה הרגשית/הנפשית הלא פשוטה על בני הזוג, במיוחד כאשר האישה נמצאת בהריון – אין ספק כי הלחץ גדל פי כמה מונים.
יחד עם זאת, בית הדין הרבני לוקח בחשבון את הלחץ והמצב ההורמונאלי הלא פשוט בו נמצאת האישה, החרדה לקראת הלידה ולכן לעיתים, בתי הדין הרבניים מבקשים לדחות את תביעת הגירושין עד לאחר הלידה, וזאת אולי בניסיון להשכין שלום בית בין בני הזוג.
ועל כן, יש לקחת חשבון נתון זה בעת הגיע הזוג לבית הדין הרבני.
אם ישנה בקשה בהסכמה לגירושין עם הסכם חתום – בית הדין הרבני לא יערים קשיים.
במידה ומוגשת תביעה לגירושין (מצב בו אחד מבני הזוג אינו מוכן להתגרש ומאלץ את הצד השני להגיש תביעה מסוג זה) – כאן בהחלט בית הדין יכול לעכב את הדיונים בתביעה עד לאחר הלידה.
בכל מקרה, במידה ואכן נערך טקס הגירושין במהלך הריון האישה, ההלכה היהודית קובעת "תקופת צינון" בת שלושה חודשים ממועד כניסת תוקפו של הגט עד להיתר קיום יחסי אישות של האישה עם גבר אשר אינו גרושה, זאת על מנת למנוע מצבים בהם תתעורר מחלוקת לגבי זהות אבי התינוק.
לסיכום
גירושין במהלך הריון טומן בחובו מספר נושאים אשר הינם בעלי ייחוד לתקופה רגישה ועמוסה מסוג זה.
על בני הזוג להחליט בראש ובראשונה באם הם הולכים בדרך של הסכם – החלטה אשר יכולה להקל משמעותית על שניהם, במיוחד בתקופה לא פשוטה אותה הם עוברים.
באם אחד הצדדים מעוניין בגירושין והצד השני לא – ההליך המתאים הוא תביעות כאשר בתי משפט לענייני משפחה ובתי דין רבניים מתחשבים בהליכים אשר עוברים הזוג בתקופה רגישה זו.
לשם הגעה לסיום נכון ומקל, במידה ושני הצדדים מסכימים על כך, של הליך הגירושין כאשר ישנו הריון, יש הכרח גדול בליווי של עורך דין.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!