הורשע מי שחילק דירתו ל-3 יחידות דיור ללא היתר
השופט י' אטדגי קבע, כי שינוי פנימי בדירה הוא חריג לכלל המחייב קבלת היתר בנייה עבור כל עבודת בנייה.
שינוי הגורם להוספתן של יחידות דיור, מוציא אותו מהגדרת "שינוי פנימי", אף אם הוא עונה על יתר התנאים המנויים באותה הגדרה, ובזה הוא הופך להיות "עבודה" רגילה, המחייבת קבלת היתר בניה.
אישום המיוחס לנאשם, ינון קליין, הוא חלוקת דירה שבבעלותו בעיר גבעתיים לשלוש יחידות דיור נפרדות, ללא קבלת היתר כדין, עבירה על סעיפים 145 ו-204(א) לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965. הנאשם כפר באשמה וטען כי כל העבודות שבוצעו בדירה היו בגדר שינוי פנימי, שאינו מצריך קבלת היתר בניה על פי החוק.
בית המשפט בהחלטתו ציין, כי מפקח הבנייה בעיריית גבעתיים, צילם את שראה, ותיאר את ממצאיו: בכניסה לדירה מוצבת דלת אחת, ולאחריה מבואה המובילה לשלוש כניסות, שבפתח כל אחת מהן מוצבת דלת פלדה. כל אחת מהכניסות מובילה ליחידה הכוללת את הפרטים הבאים: מערכת חדר שינה, כיור וברז, ארון מטבח ועליו שיש או דומה לו, מכשירי מטבח קטנים, כלי מטבח וחדר מקלחת ושירותים. שלושה מוני חשמל נפרדים.
בית המשפט קבע, כי שינוי פנימי בדירה הוא חריג לכלל המחייב קבלת היתר בנייה עבור כל עבודת בנייה. שינוי הגורם להוספתן של יחידות דיור, מוציא אותו מהגדרת "שינוי פנימי", אף אם הוא עונה על יתר התנאים המנויים באותה הגדרה, ובזה הוא הופך להיות "עבודה" רגילה, המחייבת קבלת היתר בניה. המבחן שנקבע בפסיקה הינו המבחן הפונקציונלי או הייעודי, כלומר, האם יש באותן יחידות פונקציות בסיסיות הנדרשות מדירה?
בית המשפט ציין, כי המחוקק הניח, שהוספת יחידות דיור בדירה תגרום ל"הכבדה סביבתית": הוספת תשתיות, צפיפות יתר, ניידות רבה של דיירים, תשתית תחבורתית (מקומות חניה) וכיו"ב, ועל כן היא צריכה להיות מוכוונת ומפוקחת על ידי רשויות הרישוי.
"הכבדה" זו מתקיימת כאשר יחידות הדיור שבאותה דירה הן "עצמאיות", באופן שהן יכולות לשמש בנפרד, דיירים אחדים, משל היו דירות נפרדות כשלעצמן.
במקרה דנן, הממצאים שהתגלו תומכים, במסקנה כי המדובר הוא ביחידות דיור נפרדות, שהוספו. דלתות פלדה אינן אופייניות לדלתות של חדרים ביחידת דיור אחת, והן מעידות על הרצון ליצור יחידות דיור נפרדות.
המדובר בדירה קטנה, בת שלושה חדרים, חד-מפלסית שאיננה מצדיקה דרך כלל שלושה חדרי רחצה ושירותים נפרדים, ופחות מכך שלושה מטבחונים נפרדים. אין כל הצדקה להתקין שלושה שעוני חשמל נפרדים, מלבד הרצון שישמשו לשלוש יחידות נפרדות.
יחידות הדיור מושכרות לאחרים, דבר היוצר "הכבדה סביבתית" על השכנים המתגוררים באותו בנין. לפיכך, ביהמ"ש הרשיע את הנאשם בעבירה לפי סעיף 204(א) לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965.
סימוכין- ת"פ 1252/06, מדינת ישראל – עיריית גבעתיים נ' ינון קליין
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!