0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

הוצאת דיבה – גם במסגרת דיוני משפחה בדלתיים סגורות?

01/01/13 | מאת: אלעד שניר, צוות האתר | 2,014
הוצאת דיבה – גם במסגרת דיוני משפחה בדלתיים סגורות?

באופן כללי, חוק לשון הרע והוצאת דיבה אינו תקף במהלך הליכים משפטיים. מטרתו של סעיף זה בחוק היא להגן על הצדדים וגם על בית המשפט.

ראשית, כאשר צד אחד תובע צד שני במקרה גירושין או כל מקרה אחר עליו לדעת כי באפשרותו לחשוף את כל העובדות והפרטים. מצב בו צד מסוים יפחד להגיש תביעה בשל חשש לתביעה נגדית של לשון הרע אינו אפשרי ואינו משרת את שלטון החוק.

שנית, בתי המשפט לענייני משפחה ובתי דין רבניים יודעים כי במידה ויהיה אפשר להגיש תביעת לשון הרע בהליך גירושין הרי שמשפטים רבים עשויים לגרור משפטים נוספים.

במילים אחרות, הגשת תביעות לשון הרע בשל מידע העולה במהלך ההליך המשפטי פוגם במשפט וכך גם בציבור.

במקרה הזה האינטרס הציבורי חזק יותר מחוק לשון הרע ולכן גובר עליו. אך גם לאחר שמבינים כי תביעות לשון הרע המנוהלות על ידי עורכי דין אינן רלוונטיות בהליכים משפטיים עולה השאלה האם חוק זה תקף גם במשפט המתנהל בדלתיים סגורות.

גורמים הלוקחים חלק בדיונים המתנהלים בדלתיים סגורות

על מנת להבין את הקשר בין הוצאת דיבה אל תביעות גירושין יש להבין מדוע בכלל מתנהלים דיוני משפחה בדלתיים סגורות. יכולות להיות לכך מספר סיבות, כגון דיונים בבתי משפט לנוער המתנהלים בדלתיים סגורות על מנת להגן על הקטינים או דיונים המתנהלים בדלתיים סגורות בשל הוראה ספציפית של בית המשפט.

המטרה של דיונים אלו היא להבטיח סודיות והתנהלות תקינה של המשפט, מתן אפשרות לעדות חופשית, הגנה על קטינים וחסרי ישע ועוד כאשר הנוכחות של הקהל אסורה. בדיונים פליליים לדוגמא המתנהלים בדלתיים סגורות מעורבים מספר נוכחים:

נפגע העבירה – הנפגע העומד למשפט בדלתיים סגורות רשאי להיות נוכח בדיונים. הרשאה זו ניתנת מתוקף מעמד מיוחד בחוק. במידה והנפגע הוא גם עד אסור לו להיות נוכח וזאת עד סיום עדותו.

מלווה – נפגע עבירה רשאי להביא איתו אל משפט בדלתיים סגורות גם מלווה על פי בחירתו.

נפגע בתיקים המתנהלים בבית משפט לנוער – במקרה כזה החוק אינו מתיר לנפגע לקחת חלק בדיונים, אלא אם כן בית המשפט מחליט אחרת.

מכל אלו ניתן ללמוד על החשיבות שמייחסים החוק ובתי המשפט אל הדיונים בדלתיים סגורות.

יחד עם זאת, בית משפט עשוי להחליט באופן ספציפי על השתתפות של כל עד או אדם בדיונים בדלתיים סגורות.

יש לזכור זאת כאשר מנהלים גירושין באמצעות עורכי דין ובהקשר של לשון הרע, וזאת במידה ומעוניינים שבני המשפחה הרחוקים או הקרובים לא ייקחו חלק בהליך המשפטי אך בית המשפט מחליט ההיפך.

הגנת לשון הרע אשר תורמת לכל הצדדים

הוצאת דיבה היא הפרה של זכות חוקתית ונחשבת לעוולה נזיקית. כל פרסום של מידע שאינו אמת נחשב להוצאת דיבה, כאשר בפני הנפגע עומדת זכות התביעה בעת פגיעה מפרסום כזה או אפילו היחשפות אל פוטנציאל הפגיעה לבדו.

מנגד, אין ספק כי דיוני גירושין בדלתיים סגורות מחייבים התייחסות מיוחדת. בלהט הדיונים או על מנת להוכיח נקודה מסוימת עשוי אחד הצדדים להעלות טענות אשר בנסיבות אחרות יכולות להיחשב להוצאת דיבה.

בית המשפט מכיר בכך ומבקש לבצע את הדיונים באופן היעיל ביותר. הדרך היחידה לעשות זאת היא להגן על ההליך המשפטי מפני הוצאות דיבה, בין אם במסגרת דיוני משפחה בדלתיים סגורות ובין אם במסגרת משפט רגיל ומול קהל. בסופו של דבר, עיקרון משפטי זה ללא ספק תורם לכל הצדדים המעורבים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן