0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

הודעה מוקדמת לפיטורים – חיפוש עבודה בראש שקט

31/03/09 | מאת: עו"ד שי בן נתן | 5,205
הודעה מוקדמת לפיטורים – חיפוש עבודה בראש שקט

עובדים רבים מוצאים את עצמם בימים טרופים אלו עוברים תהליך קשה של פיטורים מעבודתם. מלבד הקושי הנפשי הכרוך באובדן מקום העבודה עליהם למצוא זמן וכוחות נפשיים לתהליך חיפוש מקום עבודה חדש, על מנת שלא להצטרף לשורה העגומה של מחוסרי העבודה.

על מנת שעובד לא ייאלץ לחפש מקום עבודה רק לאחר סיום עבודתו, ובעת שהפרנסה אינה מצויה בידו, חוקק בשנת 2001 חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א 2001.

חוק זה מאפשר לעובד המפוטר לחפש עבודה אחרת כשהוא עדיין עובד ועדיין מקבל משכורת כך שהעובד יוכל להמשיך ולקבל משכורת גם בעת חיפושיו אחרי עבודה חדשה לאחר שקיבל הודעה על פיטוריו.

תקופת ההודעה המוקדמת

בהתאם להוראות החוק, מעביד המבקש לפטר עובד ייתן לו הודעה מוקדמת על פיטוריו, בכתב, בהתאם לוותק של אותו עובד במקום עבודתו ובהתאם לאופן השתכרותו של העובד. כך, עובד אשר גמול עבודתו (משכורתו והתנאים הנלווים לה) משולם על בסיס חודשי (ולא יומי או שעתי) יהא זכאי להודעה מוקדמת כדלקמן:

  1. אם פוטר העובד במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים במקום העבודה, יהא זכאי העובד להודעה מוקדמת של יום אחד לכל חודש עבודה. מי שעבד פחות מחודש ימים אינו זכאי להודעה מוקדמת.
  2. במהלך התקופה החל בחודש השביעי לעבודתו ועד לתום שנת עבודתו הראשונה יהא זכאי העובד ל- 6 ימי הודעה מוקדמת בתוספת של יומיים וחצי בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה.
  3. עובד אשר עובד שנה או יותר במקום עבודתו יהא זכאי להודעה מוקדמת של חודש ימים.

עובד אשר גמול עבודתו משולם על בסיס יומי או על בסיס שעות יהא זכאי להודעה מוקדמת כאמור להלן:

במהלך שנת עבודתו הראשונה יהא זכאי העובד להודעה מוקדמת של יום אחד בשל כל חודש עבודה. מי שעבד פחות מחודש ימים אינו זכאי להודעה מוקדמת.

במהלך שנתו השנייה יהא זכאי העובד ל- 14 יום בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה במהלך השנה האמורה.

במהלך שנתו השלישית יהא זכאי העובד להודעה מוקדמת של 21 ימים בתוספת יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה.

לאחר שנתו השלישית יהא זכאי העובד להודעה מוקדמת בת חודש ימים.

יש לציין כי בפרק הזמן שבין מתן ההודעה המוקדמת לעובד לבין יום סיום העבודה הקבוע בהודעה המוקדמת נמשכים בין העובד והמעביד יחסי עובד-מעביד, על כל המתחייב מכך.

ויתור על עבודה בפועל

המעסיק רשאי להודיע לעובד כי הוא מוותר על נוכחותו בעבודה ועל עבודתו בפועל בתקופת ההודעה המוקדמת.

במקרה כזה ישלם המעסיק לעובד פיצוי בסכום השווה לשכרו הרגיל של העובד עבור התקופה שלגביה ויתר על עבודתו. הפיצוי בגין אי מתן ההודעה המוקדמת הינו בגובה השכר בלבד ללא תנאים נלווים (פיצויי פיטורים, קופת גמל ופדיון חופשה וכיוב').

במקרה בו אי מתן ההודעה המוקדמת פוגעת בזכויות נוספות של העובד (למשל במקרה בו עובד היה זכאי לדמי הבראה אילו עבד בתקופת ההודעה המוקדמת), יהא זכאי העובד לפיצוי גם עבור זכויות אלו.

יחד עם זאת, פסיקת בית הדין הארצי לעבודה קבעה כי עבור התקופה בה משולמת תמורת הודעה מוקדמת, העובד אינו זכאי לפדיון חופשה.

עבודה במקום חדש בתקופת ההודעה המוקדמת

קבלת פיצוי חלף הודעה מוקדמת במקרה בו ויתר המעסיק על נוכחותו ועבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת אינה מונעת מן העובד לעבוד במקום עבודה חדש באותו הזמן.

במקרה בו פוטר העובד ללא מתן הודעה מוקדמת – גם אם התחיל העובד לעבוד במקום עבודה אחר למחרת ההודעה פיטוריו, ובמקום העבודה החדש השתכר סכום העולה על שכרו אצל המעסיק המפטר יהא העובד זכאי לפיצוי על הפרת החובה ליתן הודעה מוקדמת.

גם הוראה זו נועדה לשרת את העיקרון העומד בבסיסה של החובה ליתן הודעה מוקדמת- הרצון לאפשר לעובד תקופה סבירה בה הוא ממשיך להשתכר למחייתו ובידו לחפש מקום עבודה חלופי בראש שקט.

___

*בחלקו השני של המאמר, בין היתר- האם ניתן להאריך את תקופת ההודעה המוקדמת והאם ניתן לחפוף בין תקופת מחלה ובין תקופת חופשה שנתית לתקופת ההודעה מוקדמת.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן