ההכרה בחברה כמוסד כספי
מוסד כספי ייחשב כמי שעונה להגדרות המהותיות, גם אם לא נרשם ככזה!
פסק הדין (ע"א 10011/07 פור ניהול ואח' השקעות נגד פקיד שומה אשקלון ) דן בחברה העוסקת בייעוץ השקעות. בהתאם לעובדות המקרה, החברה סחרה במכשירים פיננסיים שונים עבור עצמה, כלומר – בכספים שלה, והפסידה 750,000 ש"ח.
החברה מוגדרת כחברה משפחתית ולכן הרווחים/הפסדים שלה עולים לנישום המייצג, בהתאם לכללי סעיף 64א לפקודת מס הכנסה, הקובעים את שרשור הכנסתה החייבת של החברה המשפטית, לנישום המייצג שלה.
סעיף 6 לחוק התיאומים (שבינתיים בוטל) קובע שבדרך כלל, הפסד מני"ע יותר בקיזוז מרווח מני"ע בלבד, אלא אם מדובר במוסד כספי שההכנסות מני"ע שאצלו הן הכנסות מעסק, ורק אז ההפסד יחשב גם הוא הפסד מעסק.
רק החל משנת 2003 סיווג מע"מ את החברה כמוסד כספי, וההפסד נוצר בשנת 2001.
לעומת זאת, טוענת החברה, שגם בשנת 2001 היא הייתה צריכה להיחשב מוסד כספי מבחינה מהותית, ואין זו אשמתה שמנהל מע"מ סיווג אותה כך רק בשנת 2003.
בפסק הדין עלו לדיון שתי שאלות עיקריות:1. האם החברה נחשבת מוסד כספי או לא, ולפי זה יוחלט אם ההפסד מותר לקיזוז כהפסד מעסק:
בית המשפט קובע שאמנם לצורך חוק מע"מ, מוסד כספי הוא מוסד שהוכר ככזה על ידי שלטונות מע"מ, כלומר שנדרשת פעולה אקטיבית משלטונות מע"מ כדי שהחברה תוכר כמוסד כספי, אבל לצורך מס הכנסה וחוק התיאומים חברה תהיה מוסד כספי אם היא עומדת בהגדרות של מוסד כספי, ולא משנה אם מע"מ הכירו בה ככזה. בית המשפט קובע כי החברה עמדה בתנאים הנדרשים להכרה כמוסד כספי, עוד בשנת 2001, ולכן ההפסד שנוצר בידיה ושורשר לנישום המייצג, ייחשב כהפסד מעסק.
2. האם סעיף 6 חל רק על ני"ע, או גם על מכשירים פיננסיים אחרים כמו אופציות וכו'?
בית המשפט העליון "בורח" מהכרעה בעניין הזה, כי כבר הכריע בעניין הראשון וקיבל את הערעור.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!