האם עבירת מהירות מופרזת מחייבת פסילה?
לא פעם כשנכנס אלי לקוח למשרד עם הזמנה לדין על עבירת מהירות, בייחוד אם מדובר במכשיר ממל"ז, הלקוח בא בתחושה קשה – שאין הרבה מה לעשות , שדינו נגזר עליו (אין סיכוי שיצא זכאי) ועליו לקבל עליו את העונש המגיע לו (ואולי אני אצליח למזער נזקים)…
זה נכון כי קיימת חזקת אמינות על מכשיר הממל"ז, הפסיקה בהחלט קיבלה אותו כמכשיר אמין (ראו למשל ע"פ 4682/01 גבריאל לוי נ' מדינת ישראל) ואני לא באה להשלות במאמר זה אף אחד. אולם, יחד עם זאת באותה הפסיקה, נקבעו שלושה תנאים עיקריים להוכחת העבירה:
1) הפעלתו של המכשיר על ידי מפעיל מיומן.
2) על פי הנחיות היצרן.
3) לאחר ביצוען של הבדיקות השגרתיות בטרם ההפעלה.
לאור נתונים אלו תמיד יש לזכור כי מדובר בתיק ספציפי עם שוטר שעלול לטעות באכיפה שלו וברישומיו ולכן תפקידו של עו"ד לתעבורה הוא לבחון את החומר (החומר שלא נמצא בידי הנאשם) ולבדוק אם ניתן להקל בעונשו או אף להביא לזיכויו.
ואתן דוגמא להמחשה (תת"ע 5622-09-14 – ירושלים): הגיע אלי נאשם שנסע 143 קמ"ש במקום 90 קמ"ש. מדובר בעבירה שמבחינת משרד הרישוי מחייבת 10 נקודות ובתי המשפט נותנים פסילה (גם אם קצרה), קנס ופסילה על תנאי.
מבחינת הנאשם לא היה אכפת לו לשלם כל קנס שצריך, אבל הבעיה שלו הייתה בעיקר עם הפסילה מאחר והוא בעל חברה וזה יפגע בניידות שלו.
לאחר שבדקתי את חומר הראיות (יש לציין כי המכשיר היה תקין), גיליתי לתדהמתי, כי השוטרת שאכפה את עבירת המהירות התרשלה במילוי הטפסים: היא כתבה שהיא ערכה את בדיקת תיאום הכוונות במחוז ש"י, ובאותה נשימה רשמה שזה היה על עמוד תאורה בק"מ 83 (– כלומר במקום העבירה….) כמובן שמחוז ש"י לא נמצא במקום העבירה ולכן תיק זה פגום. חשוב לציין שהיו עוד תקלות קטנות בתיק אבל זו הייתה התקלה המשמעותית ביותר שהכריעה את הכף.
על מנת שלא לבזבז לנאשם זמן יקר וכסף (לקבוע עוד דיון ,להביא את השוטרת לעדות ולהוכיח את הדברים), הגענו להסכמה שכתב האישום יתוקן לעבירת מהירות בלי נקודות בכלל והוא ישלם קנס סמלי בלי פסילה על תנאי.
כלומר הנאשם, שחשב בתחילה כי עומד להיפסל וחשש מאימת הנקודות במשרד הרישוי (אשר בעקבותיו היה "זוכה" לקורס נהיגה מונעת) קיבל קנס סמלי ויצא מרוצה מאוד.
עצתי לכם, נהגים יקרים – לא לאבד תקווה, בוודאי לא להודות בפני השוטר באופן מיידי על המהירות הגבוהה (זה לא יגרום לו לוותר בדרך כלל) וככל שרישיון הנהיגה חשוב לכם – פנו בהקדם לעו"ד המתמחה בתחום, כדי שיבחן את הראיות בצורה יסודית ומקצועית וישיג את התוצאה המקסימלית עבורכם.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!