האם מותר לסרב לבדיקת שכרות?
נהיגה בשכרות היא עבירה אשר בגינה מוגש כתב אישום והמורשע בה, צפוי לעונש של שלילת רישיון לתקופה של שנתיים לפחות.
הראיה המרכזית המבססת את כתב האישום, היא בדיקת שכרות שנעשתה לנהג, אשר הראתה כי בגופו, כמות אלכוהול הגבוהה מהכמות המותרת בחוק.
בדיקת שכרות תהיה אחת משלוש: בדיקת ינשוף, בדיקת דם או בדיקת שתן, כאשר הראשונה היא הנפוצה יותר. האם מותר לסרב לבדיקת שכרות? האם סירוב ימנע הגשת כתב אישום?
סוגים של בדיקת שכרות
כתב אישום בגין נהיגה בשכרות, מוגש על בסיס בדיקת שכרות. זו צריכה להראות כי כמות האלכוהול שנמצאה בגופו של הנהג, גבוהה מזו המותרת על פי החוק.
בדיקות שכרות בארץ מתבצעות לרוב באמצעות מכשיר הינשוף, אולם שוטרים רשאים לבקש גם דגימת דם או שתן, לבדיקת שכרות הנהג.
הבדיקה הנפוצה ביותר, היא כאמור בדיקת הינשוף, במסגרתה, מתבקש הנהג לנשוף למכשיר הינשוף. במידה ונמצא מעל 240 מיקרו-גרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף, נחשב הנהג למי שנהג בשכרות.
ישנה ביקורת חריפה מאוד על אמינותו של מכשיר הינשוף ובלא מעט מקרים, מצליחים עורכי דין לתעבורה, לזכות את לקוחותיהם מעבירה של נהיגה בשכרות, בזכות ערעור על אמינות הבדיקה.
האם מותר לסרב לבדיקה?
פקודת התעבורה קובעת כי נהג אשר סירב לעבור בדיקת שכרות, רואים בו כמי שנהג בשכרות. פירושו של דבר כי סירוב להיבדק, לא ימנע הגשת כתב אישום.
האם לכלל זה יש חריגים? אכן. ישנם מקרים אשר בהם סירובו של נהג לעבור בדיקת שכרות, לא תוביל להרשעתו בנהיגה בשכרות, למשל, כאשר השוטר לא מילא את חובתו על פי החוק:
1. להסביר מהי מטרת הדגימה : הדרישה לדגימת רוק, דם או שתן, צריכה להיות מלווה בהסבר מדוע מבקש השוטר את הדגימה, קרי, לשם בדיקת רמת האלכוהול של הנהג.
2. לבקש הסכמת הנהג : שוטר המבקש דגימה, מוכרח לבקש את הסכמת הנהג.
3. להסביר את משמעות הסירוב : פקודת התעבורה מחייבת את השוטר להסביר לנהג את המשמעות המשפטית של הסירוב לבדיקה.
הצליח הנהג להוכיח כי השוטר לא ביצע אחד או יותר מאלו, הרי שנפל פגם בהליך וייתכן כי סירובו של הנהג לבצע בדיקת שכרות, לא יוביל להרשעתו בעבירה של נהיגה בשכרות.
יש להדגיש כי הכשלה מכוונת של הבדיקה, אינה מקימה עילה לסתירת החזקה וייתכן כי התנהגות כזו מצד הנהג, אף תוביל להחמרה בעונשו, אם יימצא אשם בגין נהיגה בשכרות.
מה קורה כאשר הנהג מסרב לבדיקת שכרות מטעמים בריאותיים? למשל, אם הנהג סובל מאסטמה ולכן אינו מוכן לעבור את בדיקת הינשוף.
זהו סירוב לגיטימי שסביר להניח שיתקבל על ידי בית המשפט. אולם, אם הדרש השוטר מן הנהג לבצע בדיקת שכרות אחרת והנהג סירב, אזי, במצב כזה, לא ייחשב סירובו של הנהג כלגיטימי.
ערעור אמינותה של בדיקת שכרות
מן האמור לעיל, אנו למדים כי אין לסרב לבדיקת שכרות, אלא במצבים מיוחדים, כפי שפורטו לעיל. הכלל הוא כי נהג אשר סירב לבדיקה, הוא נהג שיכור ולכן, כדאי להסכים לבדיקה.
עם זאת, חשוב להבין כי גם אם הבדיקה הראתה כמות אלכוהול מעל המותר בחוק, אין פירושו של דבר בהכרח כי הנהג יורשע בגין נהיגה בשכרות. ניתן לערער על אמינותה של בדיקת השכרות ואם יצליח הנהג לעורר ספק באמינות הבדיקה, ייתכן שבית המשפט יזכה את הנהג מהאישום.
לעיתים, אף מצליח עורך הדין המייצג את הנהג, לבטח את כתב האישום.
כאמור, מרבית כתבי האישום בגין נהיגה בשכרות, מוגשים על בסיס תוצאות בדיקת הינשוף.
הטלת ספק באמינות הבדיקה, יכולה להיות במספר דרכים, למשל, כאשר מראים כי השוטר שביצע את הבדיקה, לא הקפיד לבצעה על פי הנהלים. התנהגות כזו, יכולה בהחלט לעורר ספק באמינות הבדיקה ולהוביל לזיכוי הנאשם.
מרבית בדיקות השכרות בארץ, מתבצעות באמצעות מכשיר הינשוף. ככלל, המסרב לבדיקה, רואים בו כמי שנהג בשכרות ועל כן, למעט מקרים חריגים, מוטב לעשות את הבדיקה מאשר לסרב לה.
היה ויש ספק באמינות הבדיקה, ניתן לערער עליה ולהביא לביטול כתב האישום או זיכוי בבית המשפט.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!