דיני עבודה – מיהו עובד?
הקדמה – מיהו עובד?
החשיבות מאחורי השאלה "מיהו עובד" נעוצה בעובדה כי על המוגדרים כעובדים חלים הגנות מסוימות של דיני העבודה, ועל כן עולה הצורך לקבוע על איזו חתך של אוכלוסיה אנו מדברים.
היות וישנם סוגים רבים של עובדים באוכלוסייה, ההגדרה של "מיהו עובד" הינה רחבה, ועל כן נקבעו מבחנים שונים בעולם וגם בפסיקה הישראלית ע"מ שנוכל להגדיר באם אדם נחשב לעובד.
לכאורה ניתן לומר כי קביעת יחסי העבודה בין הצדדים קבועה בחוזה העבודה בניהם, אולם בפסיקה נקבע כי תנאי מפורש בחוזה לא יכול לקבוע את מהות היחסים בין הצדדים, ואת השאלה אם שוררים יחסי עובד – מעביד בין הצדדים, יש לבחון לאור ההתקשרות האמיתית ולא את המסווה שנתנו לו הצדדים.
דיני עבודה – מבחני הפסיקה – מיהו עובד?
המבחן הראשון אותו יש לבדוק הינו מבחן המרות והפיקוח, לפיו האחראי ממונה על העובד ומפקח על פעולותיו. מבחן זה הינו מבחן בעייתי שכן ישנה בעיה לפקח על כל פעולותיו של העובד במהלך יום העבודה.
מסיבה זו בית המשפט העליון לא ראה במבחן זה כעשוי לתת תשובה חד משמעית בכל הנסיבות ולכן מבחן הפיקוח הוחלף במבחן ההשתלבות, אשר מחולק ל- 2 פאנים.
מבחינת הפן החיובי יש לבדוק כי קיים מפעל שניתן להשתלב בו, שהפעולה המבוצעת צריכה לפעילות הרגילה של המפעל ושהמבצע את העבודה מהווה חלק מהמערך הארגוני הרגיל של המפעל ועל כן אינו "גורם חיצוני", נבדוק עפ"י מספר אלמנטים:
- זכות הפיקוח/ כפיפות למרות – האם העובד כפוף למרות המעביד או שיכול להיות אדון לעצמו?
- ביצוע העבודה באופן אישי – ניתן לראותו כמבחן שלילי – בהעדר קשר אישי לא ייחשב האדם ל"עובד", אך עצם קיומו של הקשר אינו מביא בהכרח למסקנה כי מדובר ביחסי יחסי עובד- מעביד.
- גמישות במקום העבודה – יכולתו של העובד לגוון את פעילותו במקום עבודתו יכול להצביע הן על כפיפות והן על השתלבות.
- תלות כלכלית – מדובר בתלות יחסית שכן ישנם מקרים בהם העובד עובד במספר עבודות ולכן אינו תלוי כלכלית במקום אחד, אולם עדיין ניתן לומר כי השתלב במקום העבודה.
מבחנת הפן השלילי במבחן ההשתלבות יש לבדוק האם לעובד יש עסק עצמאי משלו המשרת את המפעל כגורם חיצוני, זאת עפ"י מס' אלמנטים:
- האם יש לעובד ציוד, משרד, כלי עבודה משלו?
- לקיחת סיכון כלכלי – סיכוי הרווח וסכנת ההפסד אינם מוטלות על העובד.
- האם העובד מבצע את העבודה באמצעות עובדים אחרים? אולם נקבע כי מבחן ההשתלבות אינו המבחן הבלעדי וכי ניתן להפעיל גם את המבחן המעורב והינו המבחן הנהוג כיום הלכה למעשה.
במרכז המבחן המעורב עומד מבחן ההשתלבות כשלצידו סממנים נוספים המעידים על יחסי עבודה, כגון אופי העיסוק, הכפיפות למעסיק ועוד.
מדובר במבחן שהינו גמיש יותר ממבחן ההשתלבות ומותאם לתחומי החיים המשתנים של דיני העבודה, אולם לא ניתן לראות בשוני מהותי בין שני המבחנים.
מבחן התכלית – במבחן זה נשאלת השאלה באם התקיימו יחסי עובד מעביד לאור תכליתו של החוק הרלוונטי, מהי הסיבה לשמה עורכים את הסיווג "עובד" ו"מעביד".
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!