0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

דיני חוזים – פסקי דין מובילים (חלק א')

16/06/08 | מאת: אתר הפורומים המשפטים | 8,349
דיני חוזים – פסקי דין מובילים (חלק א\')

דיני חוזים – תום לב במשא ומתן

ע"א 873/75 ספקטור נ' צרפתי, פ"ד לב (1) 231

פסק הדין עוסק באי גילוי עובדות מהותיות בעת מו"מ, ומכאן הקשרו לחובת תום הלב. מר ספקטור מכר מגרש שהיה בבעלותו לקבלן, מר צרפתי, כאשר מר ספקטור היה מודע כי על אותו המגרש ניתן לבנות 12 דירות בלבד ולא 16 כפי שחשב מלכתחילה וכפי שידע הקבלן.

כאשר התגלתה למר צרפתי המגבלה, רצה האחרון לחזור בו מהעסקה בטוענת חוסר תו"ל במו"מ, שכן לא גילו לו העובדות המהותיות.

ביהמ"ש מקבל את טענתו של הקבלן מסיבות שונות, אולם לעניין חוסר תום הלב קובע כי לא היה חוסר תו"ל, שכן אין חובה מצד המוכר, מר ספקטור, לגלות עובדות שהיה בידי הקבלן, מר צרפתי, לגלות בעצמו.

ע"א 846/76 עטיה נ' אררט חברה לביטוח , פ"ד לא (2) 780

השאלה המשפטית בה עוסק פסק הדין הינה האם חברת הביטוח נהגה בניגוד לחובת תום הלב במו"מ(המעוגנת בסעיף 12 לחוק החוזים) בכך שלא הודיעה למבוטחים כי הביטוח שביקשו לא אושר על ידם. מר בריגה הגיש בקשה לקבלת ביטוח לרכב עבורו ועבור שני אנשים נוספים, ביניהם גב' עטיה.

חב' הביטוח לא אישרה את הבקשה עבור גב' עטיה אך לא יידעה מפורשות את המבוטחים לכך. לאחר שגב' עטיה עברה ת"ד, התנערה חב' הביטוח מאחריותה למקרה, ומכאן התביעה.

ביהמ"ש פסק כי חב' הביטוח נהגה בחוסר תו"ל משום שלא טרחה ליידע את המבוטחים על החלטתה הסופית בעניין, והסתפקה במכתב לאקוני כללי.

ד"נ 22/82 בית יולס נ' רביב, פ"ד מג (1) 441

פסק הדין עוסק במרכז שערכה חברת בית יוליס להקמת בית אבות, והשאלה המשפטית בה עוסק פסק הדין הינה האם קיימת חובת תו"ל לנהוג בשוויון בעת עריכת מכרז פרטי.

לאחר פרסום המכרז וקבלת ההצעות, קיבלה חברת בית יוליס את הצעתה של חברה אשר לא עמדה בכל תנאי המכרז, זאת אף מבלי שנוהל מו"מ עם החברות המתחרות הנוספות.

עקב כך עלתה טענת חוסר תום הלב שכן ישנו אי שוויון מטעם חב' בית יוליס כלפי שאר החברות אשר הגישו הצעה במכרז. ביהמ"ש קבע כי בהתנהגותה של חב' בית יוליס אכן הייתה הפרה של החובה לנהוג בשוויון ובהגינות.

דיני חוזים – זיכרון דברים

ע"א 158/77 רבינאי נ' מן שקד בע"מ (בפירוק) , פ"ד לג (2) 281

חשיבותו של פסק הדין הינו בעניין סיווגו של פסק הדין את המונח זכרון דברים.

בפסק הדין גב' רבינאי חתמה על זיכרון דברים עם חברת "מן שקד", לפיו היא תמכרו לחברה מגרש שבבעלותה, ואף באותו מעמד קיבלה מקדמה בגין התשלום המלא. לאחר מספר ימים חזרה בה גב' רבינאי מההסכם ואינה מעוניינת לחתום על זכרון הדברים.

ביהמ"ש קבע כי זיכרון דברים יכול להוות שלב ביניים במו"מ , כאשר שלב המו"מ למעשה אינו הסתיים ומטרת הזכ"ד הינו להעלות על הכתב את שסוכם עד כה.

לחלופין יכול להוות הזכ"ד הסכם מחייב, חוזה, אולם ברצונם לחתום על חוזה פורמאלי נוסף רשמי יותר. ע"מ לקבוע באיזה מן המקרים מדובר ניתן ללמוד מכוונת הצדדים ומתוכנו של זכרון הדברים. בענייננו נקבע כי עקב הנסיבות מדובר בחוזה אשר יש לאוכפו.

דור אנרגיה נ' חמדן, פ"ד נ (5) 820

השאלה המשפטית אשר עולה מפסק הדין היא האם נכרת חוזה מחייב בין דור אנרגיה למר חמדן, או שמא מדובר בשלב ביניים במו"מ.

מר חמדן חתם על "הסכם ביניים" עם חב' דור אנרגיה, זאת לאחר שנוהל מו"מ קדחתני בין הצדדים, אשר כלל החלפת מסמכים, פגישות עם עורכי דין ועוד.

ההסכם שנחתם הוגדר כ"בסיס להתקשרות סופית ומחייב בין הצדדים", ונקבע מועד לחתימת החוזה הסופי. לבסוף מר חמדן חזר בו מההסכם, בטענה שלא נכרת חוזה מחייב בין הצדדים, אולם ביהמ"ש קבע כי לאור נסיבות העניין מדובר בחוזה מחייב ועל כן יש לכבדו.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן