גירושין
משמעות המונח גירושין
גירושין הינם למעשה הסיום הרשמי של קשר נישואים בין שני בני זוג. השלב אשר קודם לגירושין הינו כאשר בני הזוג חדלים לגור יחד, ולמעשה חדלים לתפקד כזוג נשוי לכל דבר (מצב אשר מכונה פרוד), אך הגירושין עצמם הם האקט הפורמאלי המסיים את קשר הנישואים.
להליך הגירושין קיימת משמעות רבה מאד מבחינות שונות. לדוגמא, במדינות שבהן אסורה ביגמיה (נישואין למספר נשים), רק לאחר תום הליך הגירושין רשאי בן הזוג להינשא לאדם אחר.
הליך הגירושין
על מנת שזוג אשר מעוניין להתגרש יוגדר ככזה, עליהם לעבור את הליך מתן הגט, כאשר רק לאחר הליך זה בני הזוג יוגדרו רשמית כגרושים.
גט למעשה הינו שטר של התרת קשר הנישואים, על מנת שמתן הגט יהיה כשיר עליו להיעשות מתוך רצונם חופשי של שני בני הזוג, וכל ניסיון אחר לכפות את הפעולות על אחד מהם עלול לגרום לפגיעה בכשרות הגט.
ישנם מקרים בהם בני הזוג אינם מגיעים להסכמה לגבי אופן הפרידה, ואז במקרים מסוג זה יפנו בני הזוג אל בית דין רבני או לחלופין אל בית המשפט לענייני משפחה, אשר תפקידו הינו לבצע עבורם את ההחלטות הנוגעות לגבי דרך פירוק השותפות.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי עריכת משא ומתן להשגת הסכם גירושין מוסכם, קשה ההליך עד כמה שיהיה, יכול לחסוך לשני בני הזוג זמן, כסף וסבל, אשר יכול להקל על הקשר ביניהם בעתיד, במיוחד אם קשר זה מתחייב מכך שיש להם אינטרסים משותפים, ועל אחת כמה וכמה אם יש להם ילדים משותפים.
רכוש שהושג לפני הנישואין
בעבר הלא רחוק היה ברור לכל כי נכס (כגון דירה, רכוש, כספים ועוד) שנרכש על ידי אחד מבני הזוג אשר טרם נישא שייך לו ולו בלבד וכי אין לבן הזוג השני כל זכויות בו במקרה של גירושין. אולם, כיום ההלכה שונתה ואין היא ברורה וחד משמעית לחלוטין.
ניתן לומר כי קיימות פרצות שכן הפסיקה אינה אחידה, וקיימים סיכונים רבים לגברים או נשים בעלי רכוש רב הנישאים לבן זוג אשר אינו בעל רכוש רב.
הרעיון שעומד מאחורי השינוי הינו תפיסת בית המשפט, לפיה במקרים בהם משתכנע בית המשפט כי על בני הזוג חלה חזקת שיתוף לגבי נכסים שנרכשו במהלך הנישואין וכי הייתה ביניהם כוונת שיתוף – הרי שכוונה זו אינה מוגבלת בהכרח לרכוש שנצבר רק לאחר הנישואין.
אם בעבר הושם הדגש על שני רכיבים עיקריים – מאמץ משותף של בני הזוג ואורח חיי משפחה תקין, כיום קיימת מגמה שונה אשר מטרתה להרחיב את היקף השיתוף בנכסים בין בני זוג גם לנכסים שנרכשו גם על ידי אחד מבני הזוג גם קודם לנישואין, ובתנאי שמדובר בדירת המגורים של בני הזוג.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!