0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

גביית חובות בסין

14/08/08 | מאת: עו"ד חגי ויסבלום | 1,598
גביית חובות בסין

גביית חובות בחו"ל – סין
סוגיית ה-Gua Kao

רבים הם היצואנים והיבואנים המנסים להיכנס לשוק המתפתח הגדול בעולם כיום-סין.

בשוק זה טמון פוטנציאל רב והשכר בגין כניסה לשוק זה יכול להיות עצום. יד ביד עם פוטנציאל זה טמונות בשוק זה גם בעיות גלויות ונסתרות רבות וקיימים בו סיכונים לא קטנים. אחת הבעיות העיקריות והקשות ביותר, אך מהפחות ידועות, בה עלול להיתקל כל אחד אשר לו קשרי מסחר עם שוק ענק זה הנה הסדר ה—"Gua Kao".

פירושו המילולי של ביטוי זה הנו להיתלות ולהתקרב. מושג זה הנו בעייתי מכיוון שההסדר אותו הוא מתאר הנו ייחודי לסין. מדובר למעשה בסוג של "קומבינה" אשר נוצרה כתוצאה מן הניסיון לשלב בין אידיאולוגיית השלטון הקומוניסטי הקלאסי ובין התפיסה ה"חצי קפיטליסטית" השולטת בסין כיום.

על פי תפיסה זו יש לשלב את התפיסה הקומוניסטית הקלאסית, המתנגדת לכל סוג של בעלות פרטית, ביחד עם מתן אפשרות ואפילו תמריץ ליזמות חופשית, על מנת לקדם את אינטרס המדינה.

לא נוכל להיכנס במסגרת מאמר זה לפרטי הסתירה בנאמר לעיל, אך כמובן ששתי תפיסות אידאולוגיות אלה סותרות זו את זו וקשה ליישב ביניהן. אי לכך, במטרה לגשר כלפי חוץ בין הגישות, נזקקת הכלכלה הסינית "להסדרים" שונים ומשונים אשר גורמים לא אחת לבלבול רב בקרב זרים.

מכיוון שהשלטון הסיני עדיין רואה עצמו כקומוניסטי ומטעמי מדיניות זו אינו מאפשר הקמת עסק תחת רישיון/מעמד של "עוסק מורשה" או ""sole proprietor, לפי הכללים המערביים הבסיסיים, ומכיוון, שמאידך, רבות מהחברות הרשומות או registered companies" "המוקמות כחוק בסין אינן רווחיות, מאפשרת הממשלה ליזמים או לישויות עסקיות, אשר לחלק ניכר מהם אין כלל רישיון או מעמד רשום, לרכוש את שמן של החברות הרשומות כדין בסין, כסוג של " כיסוי", וזאת כאשר למעשה בין הראשונות לבין האחרונות אין דבר או חצי דבר.

אותן ישויות עסקיות נהנות, מתוצאה מהסדר זה, מחזות כלכלית מוכרת, רשמית ויציבה, לכאורה. הבעיה הנה כמובן בכך שהסוחר הזר הבא במגע עם אותן ישויות אינו יודע כי אין כל קשר בין הגורם הישיר עימו הוא בא במגע לבין החברה האמיתית – הרשומה שהגורם הישיר נושא את שמה בעת יצירת ההתקשרות.

לראשונה הוא נהיה מודע לבעייתיות זו, בדרך כלל, רק במקרה של סכסוך כלשהו בינו לבין הישות הסינית, מועד שהנו כמובן מאוחר מדי.

הסיבה להסכמת החברה הרשומה להסדר המתואר לעיל היא כלכלית גרידא וזאת מכיוון שהיא מקבלת תשלום בגין כל ישות עסקית אשר מקנה לעצמה את שמה, ותשלומים אלה הנם לעיתים ההכנסה היחידה של החברה הרשומה.

כך נוצר מצב שבו ישנן חברות אשר תחתן פועלות עשרות ישויות עסקיות וכל הכנסתן של חברות אלו הנה כתוצאה מהענקת שמן ומעמדן ליזמים ולישויות הללו.

הבעיה מתגלעת כאשר הישות הסינית אינה עומדת בהתחייבויותיה הכספיות. במצב כזה החברה הרשומה, אשר בשמה השתמשה הישות הסינית הבעייתית, ואשר כמובן אינה מעוניינת בנשיאה בחובות של אותה ישות, מתכחשת לחוב.

למרות שמבחינה חוקית מובהקת טענותיה לא יעמדו לה בסופו של דבר, הרי שהיא תעשה, בדרך כלל, הכול כדי להימנע מתשלום.

במקרים רבים, עקב יכולתה של החברה להשתמש בהליך המשפטי לשם משיכת זמן, ייאלץ הנושה, מתוך ייאוש, לראות את החוב כאבוד או במקרה הטוב יותר, לקבל תמורה קטנה בהרבה מזו המגיעה לו.

לאור הנאמר לעיל, כל סוחר המבקש לפתוח ערוצי מסחר מול סין יעשה בחוכמה אם יבדוק ביתר יסודיות, טרם ההתקשרות, מיהם הגורמים העומדים מאחורי הגורם אשר מולו הוא פועל.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן