בית משפט לתעבורה
מהו עיסוקו של בית משפט לתעבורה?
תקנות התעבורה הנקבעות בחוק באות להסדיר את התנועה ולאפשר שימוש בטוח לכל אלו המשתמשים באותה דרך – רכבים בעלי מנוע, רוכבי אופניים והולכי רגל.
ישנם כ- 15 בתי משפט שונים לתעבורה הפרושים על פני כל הארץ. שופט תעבורה, בדומה לשופט של בית משפט שלום, מתמנה לפרק זמן קצוב או מקבל מינוי של קבע ונתונות לו כל הסמכויות של שופט בית משפט שלום.
בית משפט לתעבורה דן בעבירות תנועה ובעבירות הנוגעות לתעבורה ולכלי רכב, ומטפל בכל הנושאים שנמצאים בחוקי התעבורה השונים, כגון פקודת התעבורה, תקנות תעבורה, תמרורים, קנסות, מוניות, ענייני ביטוח של רכב מנועי ועוד.
ערעורים על פסקי דין של בית משפט לתעבורה בדרך כלל נידונים לפני שופט אחד של בית המשפט המחוזי.
מתי נתבקש להגיע לבית משפט לתעבורה?
למעשה כל אדם אשר קיבל במהלך חייו דו"ח תנועה יכול היה להגיע ולטעון בפני בית המשפט לתעבורה. זאת אומרת שמאחורי כל דו"ח תנועה שמקבלים, וביניהם גם דוחות חנייה רשום כי ניתן לבקש תוך 90 יום מיום קבלת הדו"ח שמקרכם יובא בפני שופט בית משפט לתעבורה לצורך בירור המקרה הספציפי שלכם.
למעשה תשלום של דו"ח תנועה אותו קיבלתם מהווה הודאה באשמתכם לכן אם נראה כי אין ממש בדו"ח ,וברצונכם לערער עליו אזי האופציה היא באמת בקשה לזימון לבית משפט לתעבורה, שם תוכלו לנסות ולשכנע את השופט בצדקתכם.
יש לציין כי באופן כללי בית משפט לתעבורה הוא בית המשפט העמוס ביותר בנמצא וזאת עקב היקף הדו"חות הניתנים לאזרחים ברחבי המדינה.
בפועל מתבצעים בבית משפט לתעבורה ימי הקראה מרוכזים, בהם מזמנים מאות עברייני תנועה בדרגות שונות של חומרה ומקדישים לכל אחד מהם 5 דקות בהם מקריאים (ולכן ימים אלו נקראים ימי הקראה) את האישום ונותנים לנאשם להודות באשמתו ובכך לזכות בחסדו של השופט על כך שלא בזבז את זמנו לריק.
דרך פעולה זו רק ממחישה את גודל המצוקה בה נמצאים בתי משפט לתעבורה נוכח העומס העצום שמוטל עליהם מדי יום ביומו.
כיצד מתנהל הדיון בבית משפט לתעבורה?
כאשר מתייצבים בבית משפט לתעבורה בכדי שהמקרה שבגינו קיבלת דו"ח יתברר ישנם מספר דרכי פעולה אפשריים. ניתן להודות בכתב ובעל פה בעובדות שבכתב האישום או לכפור בעל פה ביום המשפט בעובדות שבכתב האישום.
באם כופרים באשמה מקבלים זימון לשמיעת הראיות אשר שם מוזמנים אותם עדי תביעה הרשומים בכתב האישום כמו גם עדי ההגנה המוזמנים על פי בקשת הנאשם בכתב בכפוף להפקדת שכר עדים. אי הופעה לשמיעת הראיות תגרור לכך שבית המשפט יראה את הנאשם כמודה באשמה יגזור את דינו בהעדרו.
באם מחליטים להודות באשמה בכתב אפשרי להישפט מבלי להגיע פיזית אל בית משפט לתעבורה וגזר הדין יישלח הביתה.
באם גזר הדין הוא תשלום קנס על הקנס להיות משולם מיידית או במועד שנקבע על ידי בית המשפט כאשר כל איחור בתשלום יגרור איתו תוספות פיגורים ובנוסף יעכבו את חידוש רישיון הנהיגה.
באם הוטלה על הנאשם פסילה של רישיון הנהיגה עליו להפקיד את רישיונו במזכירות בית המשפט מיידית או במועד שנקבע בגזר הדין, ואם לא יופקד הרישיון כנדרש הרישיון לא יחודש וייתפס על ידי המשטרה.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!