0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

איך מתמודדים עם שיק שחזר?

18/08/13 | מאת: עו"ד קובי רום | 13,164
איך מתמודדים עם שיק שחזר?

כולנו מכירים את החשש הנלווה לקבלת צ'ק, החשש שמא הוא לא יכובד ואנו נישאר עם פיסת נייר ביד ששווייה כקליפת השום.

לצערנו התופעה של צ'קים חוזרים נפוצה מאוד ומעמידה מאות עסקים ואנשים פרטיים בפני בעיה רצינית של אי קבלת תמורה עבור שרות או מוצר שסיפקו. טיפול בתופעת הצ'קים החוזרים הנה אחת מהמטרות שלשמן הוקמה ההוצאה לפועל.

לעתים הליך הגביה מורכב ומצריך מיומנות וניסיון. אם נתקעת עם צ'ק שחזר, דע שהוא אינו שווה בהכרח לקליפת השום וישנן דרכים יעילות ומגוונות להפוך את פיסת הנייר שבידיך לכסף אמיתי.

מהן האפשרויות לגביית צ'קים שחזרו?

אדם שבידיו צ'קים שחזרו מהבנק יכול תמיד לנסות לפנות למי שמסר את הצ'ק ולנסות להסדיר את העניין מולו. תשלום מרצון ובזמן תמיד הכי נעים ונחמד. הבעיה היא מה לעשות כשלא ניתן לגבות את השיק בשיתוף פעולה. ניתן לפעול באחת או יותר מן הדרכים הבאות:

שליחת מכתב התראה על ידי עורך דין – ישנם חייבים המתייחסים בזלזול לאדם פרטי הפונה אליהם בבקשה להסדיר חוב.

קבלת מכתב אזהרה מעורך דין בשם בעל הצ'ק גורם להם להבין שהוא רציני והם ממהרים לסדר את החוב. מכיוון שמדובר בהליך פשוט וזול שפעמים רבות עובד, כדאי לנסות דרך זו לפני הפנייה להוצל"פ.

עם זאת חשוב לדעת שכל עוד לא הוטלו עיקולים על נכסי החייב הוא יכול להבריח אותם, להעביר אותם לבעלות על שם קרוב משפחה וכדומה וישנם חייבים הפועלים כך כאשר הם יודעים שעומדים לפתוח נגדם תיק בהוצאה לפועל.

הגשת בקשה לביצוע שטר – אם החייב אינו מעוניין לפרוע את חובו מרצונו החופשי זה הזמן לפנות להוצאה לפועל ולהגיש בקשה לביצוע שטר.

לבקשה יש לצרף את הצ'ק המקורי ובו פרטי החייב ולשלם את האגרה. לשכת ההוצאה לפועל מוציאה אזהרה לחייב שעליו להסדיר את חובו בתוך 30 יום. לאחר מכן ניתן לנקוט בהליכים משפטיים כנגד החייב הכוללים הטלת עיקולים, סנקציות ואף מאסר.

המסלול המקוצר – עבור חובות הנמוכים מ-10,000 ש"ח ניתן לפנות להליך של סדר דין מקוצר בהוצאה לפועל שבו הזוכה כמעט ואינו מעורב, זאת בתנאי שהחייב אינו נמצא בהליך של איחוד תיקים או חייב מוגבל באמצעים. במסלול זה עובדי ההוצל"פ פועלים באמצעים שלרשותם לגביית החוב,

אולם לא תמיד המסלול הזה יעיל ובפרט אם מדובר בחייבים מתוחכמים. הניסיון מראה שהליך זה טוב כנגד חייבים שבעצם מעוניינים לשלם ופחות יעיל כנגד חייבים סידרתים או מתחמקים.

אילו סנקציות ניתן להפעיל על החייב?

במסגרת תהליך ביצוע השטר ניתן להטיל על חייב המסרב לשלם את הסכום שבשטר הגבלות ועיקולים שונים כגון עיקול משכורת, עיקול חשבון בנק,

עיקול נכסים ורכבים הרשומים על שם החייב, הגבלת חשבון בנק, עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת חידוש רישיון נהיגה, הגבלת חשבון בנק ואף ניתן להטיל על החייב עונש מאסר בפועל.

התמודדות עם צ'קים חוזרים איננה נעימה כלל וגורמת לעגמת נפש וטרחה רבה. כדאי לנסות למנוע אותה ככל הניתן ולגלות חשדנות כלפי מי שנותן לנו צ'קים ואיננו מכירים אותו מקרוב, בפרט אם מדובר בסכום גבוה.

אם בכל זאת נקלעת למצב בו ברצונך לגבות צ'יק שחזר, זכור שמומלץ להסתייע בעורך דין הוצאה לפועל בכדי לבצע גביה מהירה ובמינימום הוצאה ומינימום זמן.

חשוב לדעת שגם בפני החייב עומדות אפשרויות להתגונן בפני ההליכים המופעלים נגדו ולכן יש חשיבות גדולה לסיוע בעורך דין הבקי בנהלים ובדרכי הפעולה של החייבים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן