התקנון המצוי משלים כל מה שאין בתקנון מוסכם

  • תקנון בית משותף
    שירן | 07/09/2015 17:02

    שלום,
    ברצוני לדעת האם כאשר יש תקנון מוסכם לבית המשותף המפרט בעיקרו את החניות וההצמדות לכל דירה, וכתוב בו מפורשות כי הוראות הסכם זה גוברות על הוראות התקנון המצוי וכאשר התקנון המוסכם שותק בעניין מסוים (כמו למשל האם מותר לתלות שלט על תיבת דואר.. )כיצד ניתן להסיק תשובות בעניינים לגביהם שותק התקנון? האם יש לגשת לתקנון המצוי ולהקיש משם תשובות, או שמא מה שלא נקבע במפורש הוא לכאורה  לא אסור?
    שאלתי נוגעת לתליית שלט חריטה מכובד על תיבת דואר פרטית שלי שהותאם עפ"י מידות התיבה וכתוב בו שמי, מקצועי ומספר הטלפון שלי, אותו נדרשתי ע"י הועד להסיר בטענה שאסור לי לתלות אותו וכי מדובר ברכוש משותף. תשובתי היתה כי דין התיבה הפרטית שלי לפי ההגדרה בחוק אינו כדין רכוש משותף מאחר ומשמשת רק אותי ולא את מרבית או כלל הדיירים. הועד ממשיך להטריד ולכן החלטתי להשיב להם בכתב, אך אני רוצה להיות בטוחה בעניין הוראות התקנון המוסכם שאינו מסדיר את הנושא הזה, כיצד יש לנהוג בעניין השלט.
    אודה להתייחסותכם.

    • התקנון המצוי משלים כל מה שאין בתקנון מוסכם
      אסף | 07/09/2015 22:29

      כפי שנקבע בסעיף 64 לחוק המקרקעין:

      "64. מקום שלא נרשם תקנון לפי סעיף 62, ובמידה שאין בתקנון שנרשם הוראה בנדון, יראו את התקנון המצוי שבתוספת כתקנון שנרשם על ידי בעלי הדירות."

      באשר לתליית שלט על תיבת המכתבים, הכולל גם את שם המקצוע שלך, לרבות מספר הטלפון שלך, הרי שיתכן ויש עם זה בעיה.
      ראשית - השאלה אינה אם תיבת הדואר שלך היא קניינך הפרטי או רכוש משותף. נניח לטובתך שהיא קניינך הפרטי כאילו היתה חלק מדירתך הפרטית. הרי שעל פי סעיף 2 של התקנון המצוי, אסור לעשות שינויים בדירה הפרטית אשר פוגעים ברכוש המשותף - ציטוט:
      "2. (א) בעל דירה אינו רשאי לעשות בדירתו שינויים או תיקונים הפוגעים ברכוש המשותף..."
      ובהמשך אותו סעיף מוגדרת מהי אותה פגיעה ברכוש המשותף:
      " "פגיעה ברכוש המשותף" - לרבות פגיעה בחזותו החיצונית התקינה והאחידה..."
      כיוון שהשלט, לדעת שכנייך, פוגע בחזות החיצונית של הרכוש המשותף, הם מתנגדים.
      שנית - יתכן שהם מתנגדים גם מכיוון שהשלט מכריז בצורה בולטת ומאירת עיניים שבעלת הדירה משתמשת בה לא רק למגורים, אלא גם בתור "עסק" שמזמין לקוחות, והדבר פוגע ברכושם. שהרי אם לא כך, מדוע לכתוב את הגדרת המקצוע, ולשם מה מספר הטלפון? הדבר מאפיין בניין מסחרי ולא מתאים לבניין מגורים.
      ושלישית - לכל תיבת מכתבים יש חלון קטן שבו מקובל לרשום את השם, וכך כנראה נוהגים כולם, ולכן רישום המקצוע ומס' הטלפון על שלט חיצוני רחב מימדים, עלול לחרוג מהשימוש הרגיל והסביר בתיבת המכתבים, על פי הזמן והמקום.