המצאה מחוץ לתחום לפי התקנות החדשות
למה עורך דין טועה?
2. התשובה של עו"ד קיסוס היא שאפשר להגיש בקשה לבית המשפט לבצע המצאה מחוץ לתחום.
3. בעניין זה קבע בית המשפט העליון בפסק דין רע"א 1152-20 - ציטוט:
"הדרישה לקבלת היתר להמצאת כתבי טענות מחוץ לתחום בוטלה
במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי החדשות,
כך שכיום בעל דין רשאי להמציא כתבי טענות מחוץ לתחום המדינה
אם הוא עומד בתנאי תקנה 166 לתקנות סדר הדין האזרחי,
התשע"ט-2018 (להלן: התקנות החדשות)"
4. לפיכך, ברי הוא שעו"ד קיסוס טועה. אין שום צורך ברשות בית המשפט לתביעת צד שאינו מתגורר בארץ.
המצאה מחוץ לתחום לפי התקנות החדשות
משה שלום,
נכון שבתקנות סדר הדין האזרחי החדשות בוטלה הדרישה לקבלת ״היתר המצאה״ במתכונתה הישנה, לפי תקנה 500 לתקנות הקודמות. עם זאת, החובה לפנות לבית המשפט לצורך קביעת דרך ההמצאה נותרה בעינה.
תקנה 166 מאפשרת המצאה מחוץ לתחום בהתקיים אחת מעילות ההמצאה המנויות בה, ובכפוף לתקנות 167 ו־168. תקנה 167(א) קובעת כי בעל דין המבקש להמציא כתב טענות מחוץ לתחום המדינה יגיש בקשה בכתב לקביעת דרך ביצוע ההמצאה. הבקשה נתמכת בתצהיר המפרט את העובדות המבססות את עילת התביעה ואת עילת ההמצאה, וכן היכן נמצא הנמען או ייתכן שנמצא. לפי תקנה 167(ב), בית המשפט קובע את דרך ההמצאה ורשאי גם להורות שבנסיבות העניין אין להמציא את המסמכים מחוץ לתחום המדינה.
גם בהחלטה ברע״א 1152/20 שאליה הפנית יש התייחסות לשני הדברים: בפסקה 1 מצוין שבוטלה דרישת ההיתר לפי ההסדר הקודם, ובפסקה 12 מובהר כי גם לפי התקנות החדשות נתונה לבית המשפט הסמכות שלא לאפשר המצאה מחוץ לתחום, בהתאם לתקנה 167(ב).
בתשובה שאליה התייחסת נאמר שאפשר להגיש בקשה לבית המשפט לביצוע המצאה מחוץ לתחום; לא נאמר שיש לקבל היתר לפי תקנה 500 הישנה. הגשת בקשה לקביעת דרך ההמצאה אכן נדרשת גם לפי ההסדר החדש, ולכן אין בציטוט שהבאת כדי לסתור את עצם ההפניה להגשת בקשה לבית המשפט.
עו״ד אבי קיסוס מעניק לקוראי הפורום שירות מקצועי, מסור ורב ערך, ומשקיע מזמנו, מידיעותיו ומניסיונו כדי לסייע לציבור. שאלות, הבהרות וחילוקי דעות משפטיים הם חלק מדיון מקצועי מבורך, ויש להעלותם באופן ענייני ומכבד. לצד הפתיחות לדיון, לא נקבל פגיעה בכבודו של עו״ד קיסוס או התבטאויות פוגעניות כלפיו.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
