האם מתקיימים יחסי עו"ד לקוח לגבי התייעצות בחינם?

יחסי עורך דין לקוח

גל 05/06/18
שלום רב, 

התייעצתי עם חבר טוב שהוא עורך דין לגבי עניין שהייתי קשורה אליו. לא שילמתי ולא נחתם ביננו איזשהו חוזה של שכט או משהו. הוא ייעץ לי ושמע את כל מקרה הרגיש מפי. כשביקשתי שהדברים יישארו ביננו אמר שאין בעיה כי גם ככה יש יחסי עורך דין לקוח, אבל האם זה באמת כך? כי הרי אני לא לקוחה שלו. 
כעת אני חוששת שמא דברים ידלפו החוצה. עלו שם גם שמות נוספים וזה קצת מלחיץ אותי. הוא הבטיח לי שהכל נשאר ביננו אבל האם חוקית אסור לו לספר?

אודה לתשובתכם

האם מתקיימים יחסי עו"ד לקוח לגבי התייעצות בחינם?

עו"ד אמיר מורשתי מנהל 05/06/18
גל יקרה, התשובה לשאלתך היא בחיוב!  בהנחה ואת פנית לחברך בכדי לקבל ייעוץ משפטי, הרי העובדה שלא שילמת לו כסף על הייעוץ ואף לא חתמת לו על יפוי כח אינה שוללת את המסקנה שחל חיסיון על הדברים והמסמכים שהעברת לו לשם קבלת הייעוץ. מכאן שאם עורך הדין יפר את חובתו לשמור בסודיות הדברים שמסרת לו הרי בכך הוא עובר על הוראות סעיף 90 לחוק לשכת עורכי הדין הקובע: "    דברים ומסמכים שהוחלפו בין לקוח לבין עורך דין ויש להם קשר עניני לשירות המקצועי שניתן על ידי עורך הדין ללקוח, לא יגלה אותם עורך הדין בכל הליך משפטי, חקירה או חיפוש, מלבד אם ויתר הלקוח על חסינותם." והוא עלול לעמוד לדין משמעתי אף בגין הפרת סעיף 19 לכללי לשכת עורכי הדין ( אתיקה מקצועית ) הקובע: " עורך דין ישמור בסוד כל דבר שיובא לידיעתו בידי לקוח או מטעמו, תוך כדי מילוי תפקידיו, זולת אם הסכים הלקוח במפורש אחרת; הוראה זו אינה חלה על גילוי בהליך משפטי, חקירה או חיפוש שאינו חסוי על פי סעיף 90 לחוק."
בנוסף לדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין , הרי הפרת חובת הסודיות החלה על עורך הדין עלולה לחשוף אותו אף להליכים פליליים ואזרחיים  - למשל לפי סעיף 2(7)- 2(10) לחוק הגנת הפרטיות.
לסיכום עורך דין יכול לעבוד פרו-בונו ( בהתנדבות ) ועדיין הוא ישמש כעורך דין ודברים ומסמכים שהוחלפו בינו לבין לקוחו יהיו חסויים. ישנם גם מקרים לא מעטים בהם אדם נועץ בעורך דין ולא נחתם ביניהם יפוי כח להמשך ייצוג ( בין אם לא הסתדרו לעניין עלות הייצוג ובין שלא היה מקום לפתיחת הליכים משפטיים במסגרתם עורך הדין נזקק ליפוי כח) - אין באי חתימה על יפוי כח כדי להעיד שלא התקיימו יחסי עורך דין לקוח.
מקווה שהייתי לך לעזר

בברכה,



אמיר מורשתי, עו"ד

מנהל פורום פלילי



דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן

טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il
תודה על המשוב!
התשובה עזרה לך? (נשמח לפרגון!)

מנהל הפורום הפלילי

דרך ז'בוטינסקי פינת השחם 1, פתח תקווה

03-6126260

Morashtiamir@gmail.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קבלו עכשיו ייעוץ משפטי אישי





    דילוג לתוכן