הארכת ויזות למטפלים סיעודיים והמעבר בין מטופלים
עובדת זרה שמטפלת באמא שלי. האם נכון שהיום (מרץ 2025) אפשר לחדש ויזה בלי הגבלת זמן למטפלים סיעודיים? ומה קורה אם המטפל רוצה לעבור לעבוד אצל קשיש אחר – זה משפיע על הויזה שלו?
תהל שלום רב,
תקופת השהייה המרבית של עובד זר בענף הסיעוד בישראל היא באופן כללי 63 חודשים (5 שנים ו-3 חודשים) ממועד כניסתו לראשונה לישראל. עם זאת, ישנם גם חריגים לכלל זה:
עובד סיעוד שהשלים 51 חודשים בישראל יכול להמשיך לעבוד אצל אותו מטופל סיעודי שבו היה מועסק עד להשלמת 63 חודשים.אחרי 63 חודשים, ניתן להאריך את הרישיון מעבר לתקופה זו, אך רק אם העובד ממשיך לעבוד אצל אותו מטופל סיעודי ובכפוף לעמידה בתנאים המפורטים בחוק ובנוהל. מהם אותם תנאים?המשכיות העסקה אצל אותו מטופל - העובד חייב להמשיך לעבוד אצל אותו מטופל סיעודי שאצלו עבד לפני תום 51 החודשים הראשונים.
הוכחת תלות וקשר מיוחד - לפי סעיף ו.3.ג סעיף 2 לנוהל הייעודי, נדרשת חוות דעת מקצועית (מעו"ס, רופא או אח מוסמך) המעידה על קשר מיוחד ותלות בין המטופל לעובד, ושהפסקת העסקתו תגרום לפגיעה קשה במטופל. חוות דעת זו נדרשת כתנאי להארכה הראשונה מעבר ל-51 חודשים, ולא נדרשת שוב בהארכות נוספות.
היתר בתוקף למטופל - נדרש כי למטופל יהיה היתר העסקה בתוקף.
דרכון בתוקף - נדרש כי לעובד יהיה דרכון בתוקף מספק.
היעדר מניעה אחרת - אין מניעה אחרת כגון הפרת תנאי אשרה, פעילות פלילית או סיבות אחרות המפורטות בנוהל.
בהתאם להוראה מיוחדת של מינהל עובדים זרים מאוקטובר 2023, בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" ניתנו הקלות זמניות, בהן אפשרות לעובדים זרים השוהים בישראל בין 52 ל-63 חודשים לעבוד כקבועים אצל מטופלים בפריפריה.
לגבי מעבר בין מטופלים והשפעתו על הויזה: עובד זר בענף הסיעוד רשאי לעבור בין מטופלים בעלי היתרי העסקה בתוקף, באמצעות לשכה פרטית ובכפוף לרישום במערכת של רשות האוכלוסין. אין צורך בהסכמת המטופל הקודם למעבר, אך העובד חייב לתת הודעה מראש בכתב למטופל וללשכה הפרטית לפני התפטרות.
על העובד להתחשב במגבלות גיאוגרפיות (איזור תל אביב, מרכז, פריפריה) בעת מעבר בין מטופלים. אם עברו 51 חודשים מכניסתו לראשונה לישראל, העובד אינו רשאי להתחיל העסקה חדשה אצל מטופל אחר ועליו לצאת מישראל.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!