אפליה בהליכי הסדרת מעמד
האם במקרים שרוצים לעשות תהליך הסדרת מעמד ובן הזוג הישראלי הוא נכה מוכר בביטוח לאומי אבל גם עובד ולא חי רק מהקיצבה, בכל זאת זה עשוי לגרום למשרד הפנים לסרבב לאשר את התהליך או שזה בדרך כלל לא הגורם שמכריע מבחינת אישור או סרוב?
אורי שלום,
חשוב להבהיר: נכות איננה מהווה עילה חוקית לסירוב להליך המדורג להסדרת מעמד. אין בחוק או בנהלי רשות האוכלוסין וההגירה כל התייחסות לנכות כקריטריון, ודחייה או הקשחה של תנאים על רקע זה מהווה לאפליה פסולה.
במקרים שבהם בן הזוג הישראלי הוא נכה מוכר בביטוח לאומי אך עובד ומתפרנס (ולא מתקיים מקצבה בלבד), הדבר עניין זה אמור - על פני הדברים - להוות מכשול בפני אישור ההליך. הקריטריונים המרכזיים שנבחנים הם כנות הקשר, מרכז חיים משותף, והיעדר מניעה פלילית או ביטחונית.
עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שלעיתים אנו נתקלים בדעות קדומות של נציגי הרשות, שעלולים להטיל ספק בכנות הקשר כאשר אחד מבני הזוג הוא אדם עם מוגבלות. זוהי תופעה פסולה שנובעת מסטיגמות חברתיות ולא מהוראות החוק.
המלצתי היא:
1. להתכונן היטב לראיונות ולהציג את מערכת היחסים והחיים המשותפים באופן ברור ומפורט. מוטב לא לעשות את זה לבד אלא להיות מיוצגים מתחילת הדרך.
2. במקרה של סירוב על רקע זה יש להשיג על ההחלטה בדרכים המקובלות, שכן מדובר באפליה אסורה.
בהצלחה!
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!