חקירת משטרה ומשמעויותיה
חקירת משטרה אינה הליך נעים לרוב בני האדם, הליך אשר מביא אדם להתמודד מול מערכת המשטרה והמשפט, תוך שהוא צריך לשמור על קור רוח, מצב נפשי ושפיות.
חוקי המדינה קובעים באופן מפורט כיצד מתנהלת חקירת משטרה. כל חריגה מהוראות אלו תביא באופן ישיר לאי השגת מטרותיה של חקירת משטרה וכן, באופן עקיף, להענשתם של שוטרים שיחרגו מהוראות אלו.
חקירת משטרה יכולה לכלול יותר משוטר אחד אשר משתתף בה, לעיתים, בפרשות בהן מדובר בפשע גדול ומתוקשר, יכול שיחידת משטרה שלמה תתעסק כולה בחקירת אותו פשע.
חקירת משטרה היא שלב לגיטימי, וכמעט בלתי נמנע בכל חקירת עבירה פלילית שנעברה. זהו השלב בו מתבררים הפרטים, אשר מסייעים בחקירת האירוע ופתרונו על ידי הרשות החוקרת.
חקירת משטרה יכולה להיות קצרה כארוכה, שכן אין זמן קצוב לחקירת משטרה והיא נמשכת כל עוד מבינות רשויות החקירה כי ניתן להשיג מידע נוסף מהנחקר.
חקירת משטרה – איך עוברים אותה בשלום
חקירת חשודים היא התמחות אותם לומדים שוטרים במשטרה. מטרת החקירה המשטרתית היא השגת תשובות אמינות מנחקר, אשר לעיתים יש בידו מספיק סיבות מדוע לא לספק את התשובות האמינות ולשקר בעת חקירת משטרה.
חוקר מיומן צריך להבין את המצב הפסיכולוגי בו שוהה הנחקר, בזמן חקירת המשטרה, שכן הוא שוהה בלחץ נפשי גדול מאוד ומנסה , בחלק מן המקרים להגן על עתידו ושמו הטוב.
זכויותיו של הנחקר בחקירת משטרה
חוקרי משטרה, יש באמתחתם, שיטות רבות ומגוונות לתשאול חשודים. על כן, מותר לחוקר משטרה לשקר לנחקר ולהציג לו מצב שווא בעת חקירת משטרה. אך יש לזכור, שימוש בלתי ראוי באמצעים אלו יכול להביא דווקא לתוצאה ההפוכה, ולגרום לאדם לתת תשובות שקריות דווקא בגלל הלחץ או חוסר הלחץ שמופעל עליו בעת חקירת המשטרה.
ניתן לחלק את סוגי הנחקרים במשטרה לשני סוגים עיקריים:
- נחקר תחת אזהרה: לו שמורות זכויות, בעת חקירת משטרה, לאי הפללה עצמית וזכות לשתוק.
- נחקר שאינו תחת אזהרה: אדם שהוזמן למסור עדות במשטרה והוא חייב למסור את גרסתו למשטרה ולא יכול לבחור בזכות השתיקה, שכן אינה שמורה לו.
זכויות נוספות השמורות לנחקר במשטרה:
במידה ונחקר עצור, הוא רשאי לבקש מחוקריו להודיע לבן משפחתו על מצבו, תוך שזה ידאג להודיע לעורך דין על כך.
כמו כן, זוהי זכותו של נחקר, אשר הודיעו לו שהוא עצור, להתייעץ עם עורך דינו בטרם חקירת המשטרה. פסיקת בית המשפט העליון, קבעה בשנים האחרונות הוראות ברורות בדבר זכות ההתייעצות עם סנגור.
לפי הגדרת החוק, בחלק מן העבירות, ובעיקר בחמורות שבספר החוקים, יש לתעד חקירת משטרה, באודיו ואף בווידיאו. כל דבר אשר ייאמר בזמן החקירה יתועד ויהווה חלק מן הראיות בתיק.
גם אדם שזומן להעיד במשטרה, כעד ולא כחשוד, חשוב שישמור על עירנות מספקת, היות ובמידה וחוקר מגיע למסקנה במהלך החקירה כי אותו עד חשוד בעצמו, ניתן להזהיר אותו שהוא חשוד ולהפוך את החקירה לחקירה תחת אזהרה.
יש לזכור כי זמן החזקת אדם במעצר ראשוני מוגבלת בזמן. מותר למשטרה להחזיק אדם במעצר ללא צו של בית משפט, עד 24 שעות, אז יש להביאו בפני בית המשפט אשר יבחן את שאלת הארכת מעצרו או שחרורו.
את החקירה המשטרתית תסיים המשטרה בעיקר בשל חוסר ראיות שהצליחה לייחס לחשוד או בשל כמות ראיות מספקת להשם העמדה לדין.