0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

ביטול צוואה: 7 דברים שאתם חייבים לדעת

28/11/24 | מאת: עו"ד שי קדמי | 367
ביטול צוואה: 7 דברים שאתם חייבים לדעת

החיים מלאי הפתעות, ולפעמים, צוואה שנראתה לנו ברורה ומובנת מאליה, יכולה להתגלות כמקור לסכסוכים ואי הבנות. בין אם מדובר בצוואה שאתם רוצים לשנות, או בצוואה של אדם קרוב שנפטר, חשוב להכיר את החוק ואת האפשרויות העומדות בפניכם.

לפני שאתם ממהרים לבטל צוואה או לפנות לבית המשפט, סקרנו לפניכם במאמר משפטי זה, 7 דברים שאתם חייבים לדעת על ביטול צוואה. מתי מוריש יכול לבטל צוואה? כיצד מוריש יכול לבטל צוואה? האם השמדת הצוואה מבטלת אותה? האם מוריש יכול לבטל גם צוואה הדדית? מתי בית המשפט יבטל צוואה? והאם בית המשפט רשאי לבטל רק חלק מצוואה?

במאמר זה נסקור 7 נקודות חשובות שיעזרו לכם להבין את תהליך ביטול הצוואה.

1# מוריש יכול לבטל צוואה בכל עת

העיקרון המוביל בדיני הירושה, הוא החופש של כל אדם לצוות מה יעשה בכל רכושו לאחר מותו. עיקרון זה מתבטא גם בחופש של המוריש לבטל את צוואתו או לערוך צוואה חדשה בכל עת, וכל עוד הוא כשיר לכך. יחד עם זאת חשוב לשים לב, שאם אדם מאבד את כשירותו לערוך צוואה, הוא מאבד גם את כשירותו לבטל צוואה, המשמעות היא שהצוואה תעמוד על כנה.

2# השמדת הצוואה על ידי המוריש תבטל אותה

מוריש שערך צוואה ומבקש לבטל אותה, יכול להשמיד אותה, ובכך לבטל את הצוואה. החזקה היא שמוריש שהשמיד צוואה התכוון לבטל אותה. יחד עם זאת ניתן לסתור את החזקה, אם ניתן להוכיח שהמנוח לא התכוון לבטל אותה.

כך למשל במקרה שמנוח השמיד רק אחד מעותקיה של הצוואה, ולא את כולם, יש לבחון את הכוונה של המנוח, והאם הוא התכוון להשמיד את הצוואה ולבטל אותה, או שהתכוון רק להשמיד חלק מעותקיה. גם במקרים בהם ניתן להוכיח שהצוואה אבדה ללא כוונה של המנוח, ניתן יהיה לקיים את הצוואה. לאור חוסר הוודאות במקרים של השמדת צוואה, לרוב מומלץ לא להסתפק בהשמדת הצוואה על כלל עותקיה, אלא גם לבטל אותה באופן פוזיטיבי, באמצעות עריכת צוואה חדשה, המבהירה כי כל הצוואות שנערכו קודם לכן – בטלות.

ציטוט - שי קדמי

3# עריכת צוואה חדשה מבטלת את הצוואה הישנה אוטומטית

עריכת צוואה חדשה מבטלת את הצוואה הישנה באופן אוטומטי, וזאת גם אם בצוואה החדשה אין הוראה מפורשת לביטול הצוואה הישנה. יחד עם זאת, במקרה שהצוואה החדשה אינה סותרת את הצוואה הישנה, אלא רק מוסיפה להוראותיה, היא לא תבטל את הצוואה הישנה.

4# צוואה הדדית תבוטל לאחר מסירת הודעה לבן הזוג

על אף שמוריש יכול לבטל צוואה בכל עת, כאשר מדובר בצוואה הדדית, דרך ביטול הצוואה היא ייחודית. צוואה הדדית תבוטל רק לאחר מסירת הודעה בכתב לבן הזוג על ביטול הצוואה. לאחר שההודעה נמסרה, שתי הצוואות יבוטלו. במקרה שבן הזוג נפטר ולא ניתן למסור לו הודעה, על בן הזוג המבקש לבטל את הצוואה, לוותר על חלקו בעיזבון של בן הזוג שנפטר.

אם עיזבונו של בן הזוג כבר חולק, עליו להשיב את כל מה שירש או את שווי הירושה שירש, חזרה לעיזבון. שימו לב! ביטול צוואה הדדית הוא תהליך מורכב, שעלול להיות כרוך בוויתור על חלק מהירושה. מומלץ בחום להתייעץ עם עורך דין לפני נקיטת כל פעולה.

5# צוואה בכתב יד שהוקלדה תבוטל

צוואה תקוים רק אם היא עונה על הגדרת הצוואה היסודית, כפי שהוגדרה בחוק הירושה. כך למשל כדי לקיים צוואה בכתב יד, עליה להיות כתובה כולה בכתב היד של המוריש. לכן צוואה בכתב יד שהוקלדה תבוטל. גם צוואה בעדים תבוטל אם היא לא תערך בכתב ולא תובא בפני שני עדים. בנוסף צוואה בפני רשות תבוטל אם היא לא תאמר או תוגש לרשות על ידי המוריש עצמו.

ואילו צוואה בעל פה תבוטל אם היא לא תאמר על ידי המצווה עצמו, אם היא לא תובא בפני שני עדים, אם העדים לא מבינים את לשונו, ואם המצווה לא עמד בפני המוות או לא ראה עצמו עומד בפני המוות, בנסיבות שמצדיקות זאת.

חשוב לזכור שישנן סיבות נוספות שבגינן בית המשפט עלול לפסול צוואה, למשל:

  • צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת.
  • צוואה מזויפת.
  • צוואה שבה חסרים פרטים מהותיים.

6# בית המשפט יבטל צוואה שערך מוריש לא כשיר

צוואה שנערכה על ידי מוריש שלא היה כשיר לערוך צוואה, תבוטל על ידי בית המשפט. כשירותו של מוריש תיבחן על ידי בית המשפט, באמצעות חוות דעת גריאטרית, סרטונים, התכתבויות עדויות וכו.

מצבו הנפשי או גילו של המוריש כשלעצמם, לא יצדיקו את הטענה שהמוריש לא היה כשיר, אלא על מי שמבקש להראות שהמצווה לא היה כשיר, להראות שהמוריש לא הבחין בטיב הצוואה, במועד עריכתה. חשוב לציין שגם אם אדם מבוגר או חולה, זה לא אומר אוטומטית שהוא לא כשיר לצוות.

7# בית המשפט יכול לבטל רק חלק מהצוואה

חוק הירושה מאפשר לבית המשפט על פי שיקול דעתו, לבטל רק חלק מהצוואה, במקרים בהם ישנן הוראות לא חוקיות, שלא ניתן לקיים אותן, או לא מוסריות כתנאי בצוואה, וכל עוד קיום חלק מהצוואה בלבד, ללא החלק שבוטל, לא יפגע בכוונתו וברצונו של המוריש.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן