תשובות

  • רכב שירות,דוחות ושאר ירקות
    אבי | 25/07/2009 18:53

    שלום רב, במסגרת עבודתי כטכנאי שטח,מקום העבודה סיפק לי רכב המוגדר כ``רכב שירות`` (כלומר שלא כהטבה,אלא לצורכי עבודה). ומספר שאלות לי בנושא- 1. שיחות טלפון הינם חלק נכבד ובלתי נפרד ממהלך יום עבודתי.משראיתי שכך,ביקשתי ממעסיקי מספר פעמים לרכוש/לדאוג לאמצעי דיבורית או אוזניה במשך כמה חודשים. רצה הגורל וקיבלתי דוח על דיבור ללא דיבורית. מי אשם? מי משלם? האם למעביד יד ואשמה בעניין (הרי התרעתי מראש)? במקרה שלי,המעביד החליט על תשלום של ``חצי-חצי``. האם זה חוקי בכלל?? אציין שבחוזה העבודה לא מופיעה כל התייחסות לנושאי רכב ודוחות. 2. כאמור, כשליש עד חצי מיום עבודתי מתרחש בכבישים במעבר מלקוח ללקוח. אין ספק שרמת הסבירות לתאונות דרכים עולה ככל שמבלים יותר זמן בכבישים. האם בכל תאונה (בין אם קלה לקלה פחות) במסגרת העבודה העובד צריך לשאת בהוצאות התאונה או בתשלום ההשתתפות העצמית? ומה אם סכום ההשתתפות העצמית גבוה (כנראה עקב תשלום פרמייה נמוך של המעסיק),250 דולר ואף יותר גם כאן, אין שום התייחסות לנושא זה בחוזה העבודה. 3. במקרה של פיטורים ``מהיום להיום`` או ``מהיום למחר`` - מה עושה, ולמה זכאי עובד שקיבל ממקום עבודתו רכב וסלולארי (לא כהטבה), ובאם ימסורם ייוותר ללא יכולת תנועה ודיבור? מה החוק מלמד בנושא? האם זה חוקי בכלל? בתודה מראש! אבי.

    • תשובות
      שיר ורד | 26/07/2009 00:13

      1. למעביד אין כל אחריות לעבירות תנועה שעובר העובד. במידה והמעסיק לא מספק דיבורית, על העובד לא לדבר בטלפון במהלך הנסיעות. רצוי אף לכבות את הטלפון כדי לא לענות באופן אינסטקטיבי.2. החוק לא מסדיר את העניין, בעיקרון המעסיק לא רדאי לנכות את עלות התאונה משכרו של העובד, אך רשאי להגיש נגדו תביעת נזיקין. במידה וצד ג תובע את הנהג הפוגע, למעביד אין אחריות כלפי צד ג והעובד צריך להתמודד לבדו מול התובע (או בעזרת חברת הביטוח). בתפקיד הכרוך בנסיעות רבות, רצוי להתנות את ההסכמה לעבוד , בהסכם שבו יקבע במפורש חובתו של המעסיק לממן ביטוח מקיף, ואף את תשלום ההשתפפות העצמית.3. גם לגבי עובד שקיבל רכב וסלולארי כהטבה, זכותו של המעסיק לקחתם במקרה של פיטורים, לפי הפסיקה אין חובה על המעסיק לשלם לעובד את שווים כחלק מחלף הודעה מוקדמת (כפי שאיננו משלם תנאים סוציאליים  בתקופה זו). גם כאן, אם הנושא מטרידג את העובד, עליו לדרוש לציין בחוזה שבעת סיוום יחסי עובד מעביד ישארו אמצעים אלו בידיו ללא תשלום או בתשלום בסכום קבוע מראש לתקופה מוסכמת על הצדדים.