בן ממשיך

  • שאלה מאתגרת ... חוזה משולש מול צוואה הדדית
    Gilegal | 12/08/2009 08:35

    מה משקל התחייבות בצוואה הדדית למנות בן ממשיך במושב (חוזה משולש) ? החוזה המשולש מוציא את המשק החקלאי מהעזבון ז"א שלא ניתן לצוות את המשק אלא ניתן רק לתת אותו על דרך של מינוי בן ממשיך בפועל, ז"א שלצוואה הממנה בן ממשיך אין תוקף, לעומת זאת צוואה הדדית שבה בן הזוג הנותר מתחייב למנות בן ממשיך מסויים היא התחייבות בי לטרלית הכובלת את בן הזוג במישור החוזי של הצוואה ההדדית... - ברור שיש כאן סתירה ז"א מצד אחד בן הזוג הנותר לכאורה יכול למנות את מי שבא לו כבן ממשיך, מנגד הוא התחייב בצוואה הדדית למנות את ראובן ולא את שמעון.... אם למישהו יש הצעה לפתרון אני אשמח לשמוע.

    • בן ממשיך
      מירית עטיה, עו"ד | 12/08/2009 10:47

      להלן תמצית תשובה שמתייחסת לשאלתך. אך לפני כן יש לבדוק איזה הסכם יש לך כיום עם המינהל יש חוזים שונים ומשמעויות שונות בפרט לענין ירושה. ראשית זכויות בן ממשיך אינן מעוגנות בחוק הירושה. בן ממשיך תלוי בהסכמת האגודה לקבלתו כבן ממשיך (סעיף 3 תקנות אגודות שיתופיות) מתייחס רק למושבי עובדים. העברת הזכויות במשק חקלאי של אדם בחייו העברת הזכויות בין הורים לילדים במשק חקלאי מחייבת ותקפה בדומה לכל עסקה אחרת במקרקעין. ישנה חשיבות כבדת משקל להשלמת העברת הזכויות בהסכם טרם פטירת המוריש. אם בהסכם ישנה התחייבות להעברת הזכויות בעת פטירת מוריש המשק החקלאי, זכות זו בטלה מעיקרה עפ"י סעיף 8 לחוק הירושה. אולם, הסכם בין הורים המורישים לילדיהם יכול להסדיר ולפתור את ביטול ההסכם ולאפשר ליורשים לרשת את המשק החקלאי. במשק חקלאי, על בעל הזכויות לדעת באיזה סוג הסכם הוא מצוי. ואף אולי לתכנן את הורשת המשק החקלאי בעודו בחיים, לאור העובדה כי החוק, המינהל וההסכם לא תמיד מאפשרות לקיים את רצון המוריש. דבר אשר יכול למנוע מסכת של דיונים מיותרים בבתי המשפט, ויותר חשוב למנוע סכסוך בין היורשים ונידוי "הבן הממשיך" כיורש המשק החקלאי. בברכה, מירית עטיה, עו"ד ומגשרת ***צונזר ע"י מערכת - הפנייה לאתר בניגוד לתקנון האתר***