תשובה

  • תקיפות חוזה שכירות במות המשכיר
    יעל | 26/11/2008 08:51

    אני גרה בדירה מסויימת תקופה ארוכה (כ-10 שנים), כאשר החוזה מתחדש מדי שנה וכל התקשורת מתנהלת מול בת המשכירה, המעוגנת כבאת כוח המשכירה בחוזה.לאחרונה המשכירה נפטרה והדירה כנראה עברה לבעלות הילדים, ביניהם באת כוח המשכירה. הם הודיעו לי שבכוונתם למכור את הדירה, תוך שמירת זכויותי (כלומר, שהחוזה יכובד עד תומו עם בעלים חדשים, או שתסופק לי חלופה לשביעות רצוני). בינתיים עלי להראות את הדירה לקונים פוטנציאליים.במקביל רכשתי דירה ולמעשה התכוונתי לעזוב את הדירה הנ"ל בעוד כחודש, ולהביא שוכרים אחרים במקומי. הודעתי לבאת כוח המשכירה על כך באותה שיחה שהיא הודיעה לי על הכוונה למכור את הדירה.במצב שנוצר קשה מאוד למצוא שוכרים מחליפים - באת הכוח עצמה אמרה שקשה לה להאמין שאמצע שוכרים שישביעו את רצונה לתקופה האמורה (הם ייצטרכו לחתום רק על התקופה שנותרה - חצי שנה, להסכים להראות את הדירה וגם לשמור על רשימת תנאים שהיא העמידה - ללא ילדים, ועוד ועוד, כדי שלא יקלקלו את הדירה). היא גם הצהירה שהיא איננה מתכוונת לשחרר אותי מהחוזה לפני תומו, ולמעשה המצב היחיד שאני יכולה להשתחרר ממנו הוא שהם יצליחו למכור את הדירה. בחוזה קיים סעיף שהמשכירה לא מחוייבת לאפשר להעביר את זכויות ההשכרה בשכר הדירה הנ"ל.ברצוני לדעת, האם החוזה תקף למרות שהמשכירה נפטרה (אך הדירה עברה ליורשים וביניהם באת כוח המשכירה)? האם אכן אחוייב לשלם את כל החצי השנה הנותרת למרות שלא אתגורר בדירה ואין אפשרות להביא מחליפים?(אגב, אין בחוזה סעיף המחייב אותי לאפשר להראות את הדירה במקרה כזה, אך כבר הובהר לי שאם לא אסכים להראות את הדירה, הם יידחו את תהליך המכירה לאחר סיום תקופת השכירות).אשמח לעצה, תודה.

    • תשובה
      עו"ד דוד צורי | 27/11/2008 11:55

      אם הם מוכנים לחכות עם המכירה עד לתום החוזה אז הדייר החלופי לא יצטרך להראות את הדירה. אם את רוצה לצאת עוד חודש והם רוצים למכור, למה שלא תקצרו את החוזה ושהם יוכלו למכור דירה פנויה (הרבה יותר קל למצוא קונה לדירה פנויה מאשר למושכרת). לדעתי אם קצת רצון טוב ניתן להגיע לתוצאה שתהיה טובה מאד לשני הצדדים.

      • אכן, עם קצת רצון טוב
        יעל | 27/11/2008 12:05

        כבר העלתי את הצעתך לפני באת הכוח, והיא התרגזה והתנגדה בתוקף (טענה שאינה מתכוונת להפסיד עשרות אלפי שקלים בגלל שאני רוצה לצאת מוקדם). היא גם הצהירה שאם "אעשה בעיות", כהגדרתה, להראות את הדירה, היא אכן תדחה את ניסיון המכירה לתום החוזה. נראה שאין לה שום דחיפות למכור, שהיא חושבת שהנכס מאוד סחיר והיא תצליח למכור מהר (מה שלא נראה נכון לאנשים שהתייעצתי איתם), ולכן היא לא לחוצה ולא רוצה להפסיד את הרווח של השכירות.האם יש דרך חוקית להיחלץ מן החוזה, לאור זה שהאפשרות להביא דייר חלופי הפכה ללא ריאלית?

        • יש לבחון החוזה
          עו"ד דוד צורי | 27/11/2008 15:27

          אין תשובה פשוטה לשאלה זו, היא תלויה בנסיבות.