תמ"א 38 – הסדר עם דיירים סרבנים

  • התחייבות בתמורה לחתימה, ולביצוע...
    חיליק | 02/06/2013 10:51

    כחלק מהסכם עם דיירים אחרים בביתי לצורך תמ"א 38, אני מתחייב לשלם סכום כסף מסוים לחלק מהדיירים הסרבנים עם סיום הבנייה. הקבלן יפצה אותי גם כן בסכום מוסכם מכספי המכירה (של הדירות החדשות)- אם מכיר המכירה יהיה מעל מחיר מסוים. הסיכון כמובן עלי, ואני גם אמור למצוא חלק מהרוכשים, כשזה יהיה רלבנטי.הדיירים שהתחייבתי בפניהם רוצים את הכסף בצ'ק בנקאי, נאמנות או דרך אחרת שתבטיח שאני לא אתחמק ביום התשלום. אני כמובן לא מתכנן להתחמק. אבל להשאיר את הכסף בנאמנות ל- 3 שנים יגרום להפסדים גדולים. גם את  הריבית שיכולתי לקבל, ואת תשלום דמי הנאמנות (שלא נדבר על אפשרות לשימוש בכסף). האם יש אלטרנטיבות זולות יותר?הדירה שלי בבעלותי המלאה, ואין לי בעיה להכניס אותם כשותפים רשומים בה כך שהם מתחייבים להסיר את השותפות בתמורה לתשלום.הבעיה ששינוי רישום בטאבו ממש יקר, במיוחד כשבדירה אחת חיים 3 אנשים שכל אחד מהם רוצה חלק מסוים בדירה שלי על שמו (אין מחלוקת על גודל החלק). האם יש אלטרנטיבות זולות יותר לתוצאה המיוחלת?

    • תמ"א 38 – הסדר עם דיירים סרבנים
      עו"ד אילן הלוי | 04/06/2013 11:21

      חיליק שלום! אל תחשוב אפילו להכניס אותם כשותפים בדירה. זו עיסקה לכל דבר שיש לה משמעויות מס ובנוסף צריך להבטיח שיהיה מכר חוזר במקרה שהכל בסדר. אין מניעה שהכסף שתפקיד בנאמנות להבטחת ההתחייבות יושקע בהשקעות סולידיות יחסית וכל התוספת לקרן ההשקעה תגיע אליך. אתה יכול גם לתת ערבות בנקאית באותו הסדר. אני מציע גם לנסות ולצמצם את פרק הזמן שהכסף ישב בנאמנות או הערבות תהא בתוקף (ערבות עולה כסף מידי שנה). אתה יכול להתחייב לאותו דייר שהיזם לא יתחיל בביצוע פיזית והוא ידרש להתפנות מהדירה שלו (בהנחה שמדובר על 38/2) עד שלא תפקיד את הטוחה. מקווה שעזרתי ואם לא אתה מוזמן להמשיך בשאלה. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

      • עזרת מאוד, ואני מעוניין להמשיך עם השאלה
        חיליק | 06/06/2013 13:10

        אני יכול בחוזה להבטיח מכר חוזר במקרה שהכל בסדר. הרי אנחנו מסכמים על החזרת הערבות בתאריך עתידי מוסכם. הכסף שמועבר לצד השני בעתיד, מועבר בתמורה להסכמתו היום לתמ"א ולא בתמורה לדירה. הרוב של הדירה שלי בכל מקרה נשאר שלי.בקשר למיסים- זו העברה ללא תמורה. החלק בדירה בטאבו משמש סה"כ כערבות. הרי כל המיסים הם יחסיים למחיר שמשולם בפועל- אבל המחיר הוא 0. הדירה שלי לא למכירה.אני לא יודע מזה 38/2. אניח מניח שזה כולל פינוי דיירים לפני בניה. אנחנו לא צריכים לפנות את הדירות שלנו בזמן העבודות.החתימה של כמה סרבנים נדרשת כדי שנגיע לרוב המיוחל.נניח שאני מחליט בסוף להפר את החוזה, הוא נשאר עם חלק בדירה שלי (שאין לו מה לעשות איתו). הוא לא יכול לסלק אותי, ולא יכול להתחלק איתי. הוא רק יכול לתבוע אותי על הפרת חוזה, ובכל מקרה, לקבל את חלקו רק כשאני ארצה למכור את הדירה.נניח שאנחנו בסוף לא עושים תמ"א, אז החלק בדירה חוזר אלי (בחוזה). אם לא, אז אני יכול לתבוע אותו על הפרת חוזה, ובכל מקרה, זה יפריע לי רק כשאני ארצה למכור את הדירה שלי.לא הבנתי מה הבעיה בזה?שמירת הכסף בנאמנות תיקח מלא זמן... אין לנו מושג מתי הקבלן באמת יתחיל, יסיים, ואם בכלל. את הערבות צריך לשלם היום רק בתמורה לזה שהדייר הסרבן יסכים, הרבה לפני שהקבלן בכלל מתחיל. מה גם שיש לנו (כשותפים בבניין) עדין זכות להחליף את הקבלן או סתם לשפר תנאים.הדייר הסרבן יודע שמהרגע שהוא יחתום, הוא כבר לא יוכל להתחרט, ולכן רוצה להבטיח את זכויותיו לפי החתימה, או בתמורה לה.מיותר לציין שלקבלן עוד אין תוכנית כלשהי. הוא מן הסתם לא רוצה לפעול לטובתנו בלי שאנחנו אפילו מסכימים לתמ"א באופן עקרוני.

        • תמ"א 38 – דיירים סרבנים
          עו"ד אילן הלוי | 06/06/2013 16:51

          חיליק - אתה טועה בגדול. יש חבויות במס רכישה בוודאות ולא פעם אחת אלא פעמיים.. גם חבות במס שבח יכולה להיות כאן והם מסתכלים על השווי ולא מה שסוכם. הוא גם יכול בהליכים משפטיים לסלק אותך מהדירה (תלוי גם מה תסכמו בינכם). אני עדין לא מבין מה הבעיה עם בטוחה אחרת? בכל מקרה אני מאוד ממליץ שתתיעץ עם עו"ד בצורה פרטנית. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38