חניה ותמ"א

  • חניה ותמא 38
    ה | 14/03/2013 14:07

    קיבלנו חוזה לחתימה במסגרת תמ"א 38 חיזוק בניין. היזם רוצה לבנות חניות על מכפילים יחד עם חניות רגילות כדי שיהיה מספיק חניות גם לדירות החדשות שייבנו. היזם לא יודע פרטים מדוייקים על החניות העתידיות: הגיש סרטוט מאוד לא ברור וטוען כי לא ניתן לדעת מה יהיה בדיוק. כמו כן היזם אינו מוכן להתחייב כי אקבל חניה עם אותם נתונים כפי שיש לי היום (גודל; מקורה ללא מכפילים). כל החניות של כל אחד מדיירים צמודות ורשומות בטאבו. חנייתי לצורך העיניין הכי גדולה בביניין - וגם מקורה. (אני יכולה לחנות 2 מכוניות מחניה אחת שלי- כלומר היא מאוד גדולה). אני דרשתי מהיזם התחייבות כי אקבל חניה באותו גודל מקורה וללא מכפילים אך הוא אינו מוכן להתחייב וגם לא מוכן לדבר על פיצוי. שאלותיי: האם חוקית ניתן לאכוף על אדם ללא הסכמתו באמצעות מפקח או כל גורם אחר לוותר על חניה שהיא פרטית צמודה ורשומה בטאבו יחד עם דירה. האם היזם לפי החוק חייב לספק אחרי הפרוייקט חניות לכל דייר כפי שהיו להם לפני הפרויקט- כלומר מי שהייתה לו מקורה חייב לקבל מקורה וגם באותו גודל כפי שהייתה וכמובן ללא מכפילים. היזם טוען כי מותר לו לקחת את כל החניות ולבנות באותו שטח מספר כפול של חניות חדשות. האם זה נכון? אני מדגישה כי החניות רשומות בטאבו - הן לא שייכות לרכוש המשותף תודה על תשובתך

    • חניה ותמ"א
      עו"ד אילן הלוי | 17/03/2013 10:14

      שלום רב! בשלב זה יזם י[עדין לא נכנס לתכנון מפורט של הפרויקט ולכן כנראה אין לו עדין תשובות לכל השאלות שלכם. תכנון חניות בפרויקט תמא הוא אחד הדברים הקשים. אם מדובר על תוספת קומות מעל בנין קיים אז יזם צריך ליצר חניות לדירות החדשות והוא צריך לעשות זאת באותו מגרש כמו קודם, כאשר עוד אולי נוגסים חלק מהמגרש לטובת ממדיםלכן יתכם בהחלט שכדי ליצר פתרונות חניה הוא צריך לבטל חניה קיימת וליצר יותר חניות באמצעות מכפילים. חניה במכפיל נחשבת טובה פחות אבל היא עדין חניה. בכל מקרה- ברגע שיסכמתם על העיקרון של החלפת חניה רגילה במכפיל אז נשאר רק לבדוק האם יתר התמורה שאתם מקבלים משקפת את הויתור שעשיתם. לא כל הנתונים היו ברורים לי מהשאלה כך שאם לא עניתי למה שנשאלתי, אנא חזרו עם פרטים מדויקים יותר. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

      • הבהרת השאלה
        ה | 18/03/2013 15:10

        תודה על תשובתך אני שאלתי האם חוקית ניתן לאכוף על אדם ללא הסכמתו לוותר על חניה שהיא רשומה בטאבו- לפי הבנתי מדובר בזכות קניין כמו כן האם לפי החוק היזם חייב לספק חניות עם אותם נתונים (גודל : מקורה ללא מכפילים) אני מדגישה - לא מדובר ברכוש המשותף החניות רשומות בטאבו של כל אחד בדיוק כמו הדירות

        • חניה ותמ"א
          עו"ד אילן הלוי | 18/03/2013 18:09

          לא ניתן לחייב אותך לוותר על החניה הצמודה. החוק לא קובע איזה חניה חלופית תקבלי אלא הוא משאיר זאת להסכמות בין הדיירים ליזם. אני מבין שהחניה שלך היא יחודית בבנין ולכן לגיטימי שתבקשי מהיזם פיצוי על הויתור שלך. יתכן שאין אפשרות תכנונית לספק לך חניה רגילה כמו שהיתה קודם. בנוסף תזכרי שבסופו של פרויקט מקבלים גם דירה חדשה וכנראה גם גדולה יותר. כך שאני ממליץ לדבר עם היזם בענינך ואני מניח שהענין יפתר. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

          • המשך השאלה
            ה | 06/04/2013 02:27

            תודה על תשובתך מה אומר החוק במקרה של העדר הסכמה? היזם לא מוכן להתחייב על חנייה מקורה ללא מכפילים בגודל של חנייתי היום. הוא גם טוען כי מותר לו לקחת חניה רשומה בטאבו ולא להתחייב לתחליף זהה. אשמח לדעת מה אומר החוק שלפיו פוסק המפקח

            • חניה צמודה
              עו"ד אילן הלוי | 07/04/2013 09:51

              חוק החיזוק במבנים מסדיר את הרוב הנדרש מקרב בעלי הדירות במקרה של ביצוע עבודות חיזוק מפני רעידות אדמה. תשומת הלב לכך שהחוק מדבר על רוב נדרש לביצוע עבודות ברכוש המשותף. החניה הצמודה שלך אינה חלק מהרכוש המשותף ועל כן לא ניתן לדעתי לפגוע בקנין שלך ללא הסכמתך. יחד עם זאת שמעתי דעות (למשל ממיכה גדרון שהוא יו"ר ועדת ערר בתל אביב) כי יתכן ואם יובהר לו כי אין מנוס מהפגיעה בחניה וכי אתה מקבל פיצוי הולם בשל כך ותוך איזון אינטרסים של קנין מול הצורך בחיזוק מבנים, הוא עשוי לאשר לקיחת חניה צמודה לטובת הפרויקט. כך שלא הייתי נבהל מהאיום של היזם ומצד שני עדין הוא קיים ברקע. בשורה התחתונה אתה צריך לראות איך פותרים את הבעיה. אני מניח שבאמת לא ניתן לבצע את הפרויקט מבלי שפוגעים בחניה שלך. אם נותנים לך במקום רק חניה במכפיל לדעתי זה עדין לא מספיק. כמובן צריך להבין גם אם אתה יחודי בבנין או שכולם באותו מצב. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38