מדידת מהירות באופן כזה איננה תקפה בבית משפט

  • התיק נסגר מחוסר עניין לציבור
    עודד עמבר | 18/11/2008 21:10

    ביום 29 לנובמבר 2007 (כ"ט בנובמבר) ואן משטרתי32-636 נסע מצפון לדרום על כביש 90 .על שלטי ענק במקום רשום "להזכירך 80". לאחר שעקף אותנו דלקנו אחריו מד האוץ שלנו הראה 130 קמ"ש. בצומת אלמוג הוא עקף רכב על הנתיב המיועד לכניסה לתחנת הדלק בחציה שני איי תנועה מסומנים בניגוד לחיצים ומבלי לאותת. פנס אחורי שמאלי לא דלק. שלחנו מכתב למשטרת ישראל עם פרטי המקרה. היום קבלנו תשובה מרכז את"ן יהודה: התיק נסגר מחור עניין לציבור. הם "שומרים" על ביטחוננו.

    • מדידת מהירות באופן כזה איננה תקפה בבית משפט
      מתנדב במשטרת התנועה | 19/11/2008 10:11

      אפילו אם הייתם מוכיחים שהספידומטר באוטו שלכם מדוייק ובאמת נסעתם במהירות של 130 והייתם צמודים אל הרכב הזה, בית המשפט לא היה מקבל את הטיעון שהוא נסע במהירות דומה (אבל היה אפשר להאשים אתכם בכך שנסעתם מהר). מבחינת בית-המשפט צריך למדוד עם מכשיר מדידה שאושר וכוייל (עבר כיוון כדי שיהיה מדוייק). ישנם כללים ברורים ומאוד נוקשים לגבי המכשירים, והאופן שאתם מדדתם איננו תקף בבית-משפט בישראל. מה עוד, שאולי הספידומטר שלכם איננו מדוייק, היות ומין הסתם לא כוייל לאחרונה. העבריין יוכל לטעון שנסעתם 90 עם ספידומטר מקולקל שהראה 130. ישנן מדינות מסויימות בארצות-הברית שבהן בית-המשפט כן מקבל כזה טיעון אם הספידומטר של הרכב שנסע אחריו כוייל לאחרונה ומרחק הנסיעה היה לפחות מרחק מסויים (ארוך מספיק) כשהמרחק בין הרכב לבין הרכב העוקב לא עלה על מרחק מסויים (קטן מספיק) כל זמן המעקב. ובאמת שם מכיילים את הספידומטרים של ניידות המשטרה תקופתית כדי שיוכלו לאכוף כך מהירות. חבל שבארץ בתי המשפט לא מקבלים כאלו טיעונים ומחמירים מאוד בעניין מדידת מהירות, כי מה שאתם עשיתם זו כן מדידה טובה (אני מבין בתחום). לגבי העבירות האחרות שהוא עשה: אכן אלו עבירות מרגיזות ונראה שמדובר בבריון שמשתולל על הכביש. ייתכן שבאגף התנועה לא חשבו שהעבירות חמורות דיין כדי לפתוח בחקירה, שהרי המשאבים מוגבלים ויש סדר עדיפויות. ואולי העדות שרשמתם לא היתה רשומה באופן שיעמוד במבחן בית-המשפט, שזה תנאי די בסיסי כדי לרשום דו"ח למישהו, שכן אם מראש ברור שיזוכה בבית המשפט, אז לא רק שהטרחנו את העדים, הנאשם, המשטרה ואת בית-המשפט לשוא, אלא גם מראש אולי רשמנו דו"ח למישהו שברור שאיננו אשם (לפחות לפי קריטריונים של בית-משפט, ובמדינה דמוקרטית זה מה שקובע, לא?), ואת זה אנחנו לא רוצים לעשות. ישנם כללים מסויימים של עדות כדי שתהיה מהימנה שלא חושבים עליה מראש. מהעדות צריך להיות ברור שאכן העבירות בוצעו והן בוצעו על-ידי הרכב עליו התלוננתם. למשל, האם רשמתם גם את סוג הרכב, צבעו והתוצר, או רק את מספר הרכב? מספר זה לא מספיק, אולי טעיתם בסיפרה? למשל, באיזה מרחק הייתם ממנו כשעשה את העבירות? מאיזו זווית? האם משהו הסתיר לכם אותו? מה היה מזג האוויר? כל אלו חשובים מאוד בעדות, ואם לא מצויינים, אולי בכלל טעיתם והעבירה לא בוצעה, או בוצעה על-ידי מישהו אחר. אם אתם בטוחים במה שראיתם, אתם יכולים לכתוב מכתב למפקד אגף התנועה ולבקש ממנו בכל-זאת לטפל במקרה היות ואתם סבורים שכן יש עניין לציבור+נימוקים ואולי הוא בכל-זאת יורה לטפל. במקרה כזה, אם עדותכם (המכתב שרשמתם) איננה רשומה באופן שיעמוד במבחן בית-המשפט עשויים לזמן אתכם להגיש עדות במשטרה על-מנת לבחון אם יש מספיק עדויות כדי להעמיד לדין, ובמידה וכן, אני מאמין שירשם דו"ח.