תגובה

  • עבודה עם ספק שירות שהוא קרוב משפחה מדרגה ראשונה לא
    אלון | 01/08/2009 22:54

    אני עובד בתפקיד בכיר בעמותה חברתית. לצורך עבודה מסוימת שהתכוונו להזמין ערכנו הליך של קבלת הצעות מחיר לאותה עבודה מ-5 ספקי שירות שונים מהתחום ולבסוף נבחרה חברה שהיתה המתאימה ביותר וגם הזולה ביותר. בתחילת התהליך הודעתי שמנהל אחת החברות המציעות הוא קרוב משפחה שלי מדרגה ראשונה וכן ביקשתי לא להיות שותף בתהליך. זו החברה שנבחרה. לאחר זמן-מה הודיע מנכ"ל העמותה שהעמותה לא תוכל לעבוד עם הספק בגלל קרבת המשפחה הנ"ל, למרות התליך ה"נקי". שאלתי - האם אכן לא ניתן "להלבין" ספק שירות שידוע מראש שהמנהל או הבעלים הוא קרוב משפחה של עובד בעמותה, אם הוא אכן המתאים והזול (וגם זה בשביל מראית עין, שכן לא ידוע לי שעמותה חייבת חובת מכרזים של ממש)? האם יש משמעות לכך שהשירות המבוקש הוא בתחום שאין בו מתחרים רבים? האם יש משמעות לכך שהעמותה כבר עבדה בעבר עם הספק הנ"ל (אחרי הצטרפותי לעמותה אך גם לפניה)? ומנגד, אם בשום אופן לא ניתן "להלבין", כלומר לשכור את שירותי הספק ה"בעייתי", האם אין כאן פגיעה שעולה על הנדרש בחופש העיסוק? שהרי בעת העסקתי, לו ידע את העובדות, היה צריך להחליט אם לא להעסיק אותי או להעסיקני אך להפסיק להשתמש בשירותי הספק שהוא קרוב משפחתי - הכול מסיבה ראויה של שמירה על החוק ועל טוהר מידות בעמותה רשומה?תודה, אלון.

    • תגובה
      שיר ורד | 02/08/2009 02:06

      הנושא לא שייך לדיני עבודה.לא היתה כל פגיעה בך כעובד החברה, ולכן אין כאן הפרה של חופש העיסוק.לגבי עצם הנושא עקרוני, למיטב ידיעתי אין כאן חוק חד משמעי, אך לפי תקדימים שנקבעו בפסיקה, החלטתו של המנכ"ל נראית סבירה והגיונית.במידה והעמותה מקבלת תקציבים ציבוריים , אזי במידה והספק הנ"ל היה מקבל את החוזה, היתה עילה למתחרים להגיש תלונה לגוף הציבורי המשלם לעמותה ו/או למבקר המדינה ו/או להגיש בג"ץ.

      • לא שייך?? אשמח להבהרה וגם לתגובות נוספות...
        אלון | 04/08/2009 12:52

        תודה, שיר ורד. עם זאת, אני לא בטוח שהבנתי. אני אשמח להבהרה ממך וגם לתגובות נוספות. דיני עבודה עוסקים בהגבלת חופש העיסוק או בפגיעה בזכויות - לא רק של עובד אלא גם של מי שהיה עובד או מי שמבקש להיות עובד. לפי דברייך, המנכ"ל נדרש כביכול לא לקבל אדם מתאים (אני) לעבודה כדי לא לפגוע בספק או לקבל אותי ולהפסיק לעבוד עם הספק שעובד עם העמותה רק משום שקרוב משפחתו החל לעבוד בעמותה. בשני המקרים זו פגיעה בחופש העיסוק שצריך לבחון אותה בראי הדין. לכן, חשבתי שחייב להיות הליך נקי וחוקי שיאפשר למנכ"ל לפעול עפ"י הדין ואמות המידה הציבוריות גם אם נוצר מצב כזה, לא?