דיני עבודה - חזרה מחופשת לידה

  • פיטורים והתפטרות אחרי לידה
    נורית | 17/03/2009 18:13

    שלום, אני לפני חופשת לידה ויש לי כמה שאלות בוערות. אשמח לתשובתכן/ם: 1. אני עובדת שכירה שתצא לחופשת לידה אחרי שנתיים וחצי עבודה רצופות במישרה מלאה. אם החלטתי ולא לחזור לעבודה לאחר הלידה, האם דיני כמפוטרת ואקבל פיצויים מהמעביד (אני ללא סעיף 14, אבל בחברה נהוג לשחרר את מה שהצטבר בקופות- גם הפיצויי פיטורים), או דיני כמתפטרת והפיצויים הם לפי שיקול דעת המעביד? 2.לאחר סיום החל"ת, או חופשת לידה לא אוכל לשוב למישרה של 100%, אלא של 80%.אם המעסיק לא יאשר לי זאת, האם זה נחשב כהתפטרות (הפרת החוזה שחתמתי עליו), או פיטורים ע"י המעסיק? 3. יש לי בחוזה העבודה המקורי הודעה מוקדמת של 30 יום בתשלום. לפי החוק, עובדת שיצאה לחופשת לידה ניתן לפטרה באישור התמ"ת 60 יום לאחר חזרתה מחופשת הלידה/חל"ת. האם אהיה זכאית אם אתפטר מיוזמתי ל-60 יום בתשלום הללו, או שאת ה-60 יום בתשלום מקבלת רק עובדת מפוטרת ? 4. בחוזה עבודה שלי רשום כי עובד/ת מפוטר/ת ו/או עובד/ת מתפטר/ת מגיעים לעבוד את ימי ההודעה המוקדמת. האם ניתן לאלצי לכך, למרות שאני עם תינוק? האם זהחוקי לאפשר למעביד להתנות את אי הגעתי לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת, באי מתן תשלום ? (כלומר, לא תגיעי, לא תקבלי תשלום/שכר על זמן הודעה מוקדמת). 5. מבחינת דמי אבטלה, חוק השכר החדש מחייב את המעביד לרשום בתלוש משכורת : שכר יסוד ושכר שעות נוספות בנפרד, כך שאת הברוטו שרשמו לי בחוזה פיצלו לי מהחודש ל80% בסיס ו-20% רכיב שכר גלובלי לשעות נוספות. על שני המרכיבים אני משלמת ביטוח לאומי. האם דמי האבטלה ייגזרו מהברוטו הנ"ל (כולל השעות נוספות), עליהם שילמתי בטל"א, או ייגזרו רק מהשכר יסוד/בסיס? תודה על המענה לשאלות הרבות. נורית.

    • דיני עבודה - חזרה מחופשת לידה
      עו"ד רענן קריב | 17/03/2009 18:24

      1. את זכאית להתפטר לצורך טיפול בילד עד תום 9 חודשים מהלידה ותהיי זכאית לפיצויים במקרה זה. 2. עלייך לחזור לאותה משרה שבה עבדת. שינוי יכול להיעשות רק בהסכמה עם המעסיק. אם תפרי את חוזה העבודה ייתכן שתפוטרי, ואולי יהיה עליך להיאברק על פיצויי הפיטורים. אלא אם ההיעדרות תהיה מסיבות רפואיות, ואז יהיה עליך להציג אישור רפואי. 3. 60הימים אינם תשלום. הם חובה של המעסיק להעסיק את העובדת החוזרת מחופשת לידה בעבודה בפועל ל-60 יום. אין קשר למתפטרת ול-60 הימים. 4. המעסיק קובע את אופן מימוד ההודעה המוקדמת. אם לא תתייצבי לעבודה למרות שבמעסיק ידרוש - לא תהיי זכאית לתשלום בתקופת ההודעה המוקדמת. 5. שאלות על דמי אבטלה הפני לפורום ביטוח לאומי.