עבודה בהריון

  • שינוי תנאי עבודה ופיטורין בהריון
    א.ר | 14/12/2008 10:33

    שלום רב, אני בשבוע ה-25 להריוני. אני עובדת מזה כשנה במוקד טלפוני- עבודה במשמרות. התחלתי שם כסטודנטית ולאחרונה סיימתי את התואר. בשל כניסתי להריון החלטתי שלא לשנות מקום עבודה על אף סיום התואר אלא למשוך במקום הנוכחי עד תום חופשת הלידה ואז לעבור למשרה מלאה במקום אחר. החוזה מחייב מתן 3 משמרות בשבוע, לפחות אחת בוקר ואחת ערב, ללא שום ציון כי יום מסויים הינו יום עבודה חובה. לאחרונה, המנהלת שלי לא מפסיקה להתקשר אלי ולבקש שאשנה את המשמרות שנתתי למשמרות עמוסות יותר אשר בהם חסר כוח אדם. אני משתדלת מאוד ללכת לקראתה אך לא תמיד הדבר מסתדר ולא תמיד בא לי לתת משמרת אשר ידועה כקשה ועמוסה אם אני יכולה לתת משמרת אחרת נוחה יותר עבורי. בשבוע האחרון, קיבלתי שיחת טלפון שבה הודיעו לי שאני חייבת לתת משמרות על פי בקשתם ויוותרו לי רק אם לא אוכל לתת בגלל בדיקות שקשורות בהריון. לא בא לי להכנס איתם ראש בראש אך מצד שני אני לא מסכימה שיחייבו אותי לעשות משהו שאיני חייבת. כל מעשה שכזה הינו לפנים משורת הדין בעיני כיוון שאינו מעוגן בחוזה. נראה כי הם מנצלים את העובדה שסיימתי את התואר ומחייבים אותי לעשות מה שטוב להם כיוון שאני פנוייה לתת משמרת בכל עת. חשוב לי להבהיר שאיני עושה להם "בכוונה", פשוט באמת קשה לי לעבוד בימים שהם מבקשים בגלל שלחוץ בעבודה. ההריון גם ככה מאוד קשה לי ולא בא לי להוסיף לעצמי עוד קשיים לחינם. האם בפן המשפטי אני מוגנת מפני פיטורין במקרה כזה או שמא הם יכולים לטעון כי ההתנהלות שלי אינה בסדר ובכך יצליחו לפטר אותי? כרגע הטיעון שלי הוא שהדבר אינו מעוגן בחוזה- האם הם יכולים לשנות עכשיו את חוזה העסקה ולחייב אותי לעבוד על פיו בימים מסויימים? הרי יש בזה משום הרעת תנאים וזה אסור בהריון, לא? ובאותו עניין, האם אני חייבת גם בהריון לתת משמרת ערב או שלא ניתן לחייב אותי לזאת? והאם ניתן לחייב אותי להישאר אחרי משמרת שעתיים-שלוש להדרכה? האם אין בכך משום שעות נוספות שהם אינם רשאים להעסיק אותי? עצות בכלל איך להתמודד עם העבודה יעזרו מאוד כיוון שאיני רוצה שהדברים יגררו לפן המשפטי... סליחה על האריכות בדברים.... תודה רבה ויום נעים!

    • עבודה בהריון
      עו"ד אריק שלו | 14/12/2008 19:00

      אינך חייבת לעבוד יותר ממה שעבדת עד עכשיו. לאחר חמישה חודשים בהריון אסור להעסיק אותך בשעות נוספות. המעסיק לא יכול לפטר אותך אלא לאחר קבלת אישור הממונה על עבודת נשים - אישור שיהיה לו קשה מאוד לקבל.

      • נקודה נוספת שלא כ"כ ברורה לי
        א.ר | 14/12/2008 19:41

        לאור מה שגוללתי לעיל, האם המעסיק יכול להשיג את האישור לפיטורין ממשרד התמ"ת? וכן האם המעסיק יכול המשיך לחייב אותי לעבוד משמרת ערב או שמתוקף היותי בהריון העסקה בערב אסורה? רוב תודות על התשובה