דיני עבודה, עבודת משמרות והתארגנות

  • שאלה: האם קיימת עילה להקמת ועד עובדים ודרישה כלשהי
    דן | 11/12/2008 20:59

    עו"ד קריב שלום,אני עובד כמאבטחים מטעם "מודיעין אזרחי" בעיר העתיקה בירושלים, העבודה היא במשמרות. כאשר התקבלתי לעבודה לפני 10 חודשים הדרישה להגשת משמרות מינימום הייתה 5 משמרות בשבוע: משמרת צהריים, 2 משמרות לילה ומשמרת סופ"ש (משישי בוקר עד ראשון בוקר). כעת עם תחילת שנת הלימודים באוניברסיטאות סדרן העבודה הודיע כי כעת עלינו גם להגיש מינימום 3 משמרות באמצ"ש, כאשר יום חמישי הוא לא מחשיב לאמצ"ש (וגם לא לסופ"ש), דבר זה מהווה בעיה לסטודנטים בעבודה, כי כאשר לא היינו מגישים סידור "תקין" הוא מציב אותנו במשמרות שנוח לו. כמו כן כאשר כמה חברה מצאו להם מראש עם מי להתחלף במשמרות אלה הסדרן אסר עליהם חילופים. הבעיה היא שבחוזה חתמנו על סעיף בסגנון "עלינו להתייצב בעבודה בשעות שיקבעו ע"י המעסיק". כאשר פנינו איליו עם הבעיה וביקשנו להתחשב תגובתו הייתה במידה ואינכם מסתדרים אתם יכולים להתפטר, כמו כן החברה אינה מפטרת את העובדים אלא מעבירה אותם לעבוד בפרוייקטים אחרים שלה, בהם השכר פחות. השאלה שלי האם נוכל במידה ונתאחד לבקש הסדר מסויים לגבי סידורי העבודה (הסטודנטים מהווים קצת פחות משליש מכל המאבטחים)? ואם בכלל קיימת בחוק איזו שהיא הבהרה בנוגע למשמרות שעלינו להגיש?

    • דיני עבודה, עבודת משמרות והתארגנות
      עו"ד רענן קריב | 14/12/2008 10:06

      קודם כל, המעסיק ורק המעסיק קובע את משמרות העבודה על פי צרכיו. מעסיק שמבקש מעובדיו להגיש משמרות הרצויות להם עושה מחווה שהוא אנו חייב בה.אין לעובד זכות בחוק לעבוד בכמות המשמרות או בסידור המשמרות הנוח לו על פי צרכיו, בכפוף להוראות שונות של מגבלה על כמות השעות ליממה, עבודת נשים וכד'. אפשר להתארגן ולקיים מאבק מקצועי לשם שיפור תנאי העבודה. זו זכות מוקנית המוכרת בחוק, ואסור לפטר עובד הנוטל חלק בהתארגנות כזו.