טיפים ושכר

  • האם זה חוקי לשלם משכורת רק מטיפים?
    אלון | 04/12/2008 00:14

    הלכתי למספר ראיונות עבודה במסעדות שתלו שלט "דרוש מלצר". בכל מסעדה ביררתי פרטים לגבי התנאים והמשכורת, ובכל מקום נעניתי כי קיים שכר בסיס שנע (תלוי במסעדה) בין 21 ל26 ש"ח שמשולם מהטיפים. היינו, במידה השכר בסיס הוא 25 ש"ח לשעה, אם עבדתי 8 שעות וקיבלתי במשמרת 300 ש"ח, אז המשכורת שלי היא 300 ש"ח מהטיפים. כלומר, אני לא מקבל משכורת מהמסעדה, אלא רק טיפים. לעומת זאת, אם עבדתי 8 שעות וקיבלתי במשמרת רק 180 ש"ח, אז המשכורת שלי היא 180 ש"ח מהטיפים + 20 ש"ח מהמסעדה כהשלמה למשכורת הבסיס - סה"כ 200 ש"ח. כלומר, אני מקבל משכורת של 20 ש"ח על 8 שעות עבודה. לא טרחתי לברר האם ההשלמה למשכורת הבסיס היא פר משמרת או פר חודש. אבל, אני מניח (בהתבסס על מלצרים אחרים) שמדובר על השלמה פר חודש, מכיוון שהם צריכים להוציא לי תלוש משכורת שכתוב בו שהם משלמים לי משכורת לפי החוק. בהתאם לכך, יוצא שרווח של 300 ש"ח במשמרת אחת לא נכנס לכיס שלי, אלא מכסה טיפים נמוכים במשמרת אחרת, כך שבסוף החודש בעל המסעדה משלם לי משכורת מהטיפים שהרווחתי, מבלי לשלם לי משכורת מהכיס שלו. השאלה שלי היא האם זה חוקי, ואם לא אז אפשר להיאבק בזה. האם מותר למסעדה להורות למלצרים להעביר את הטיפים שהם מקבלים למסעדה? אני יודע שיש מקומות שמקובל בהם לשים את הטיפים בכוס טיפים, ובסוף המשמרת כל המלצרים מתחלקים בטיפים שווה בשווה, אבל בנוסף למשכורת. האם זה חוקי לשלם משכורת רק מהטיפים שהמלצר הרוויח ולהשלים לו את המשכורת לשכר מינימום או "משכורת בסיס"?

    • טיפים ושכר
      אורי (עוד לא עו"ד) | 04/12/2008 10:00

      אלון שלום, ראשית התשובה הקצרה: מה שאתה מתאר הוא חוקי לחלוטין. הנושא של היחס בין שכר לטיפים הוא נושא מורכב. הנושא מערב הן היבטים של דיני עבודה (זיהוי היחסים בין העובד-מלצר למעביד-המסעדה) והן היבטים של מס ("הכנסה שחורה"). מאז סוף שנות ה-80 מנסים לעשות סדר בנושא ולא מצליחים (היו ועדות ציבוריות - ועדת פרידמן, פסקי דין רבים ומאמרים) אבל ללא שום תוצאה חיובית בגלל שכל פעם שמסדרים משהו המסעדנים מוצאים איך "לדפוק" את המלצרים. המצב שאתה מתאר הוא התוצאה של פסק דין שנקרא "מקרה אילת" והוא אומר, בתמצית, שאם המסעדה מעבירה את הטיפים דרך הקופה הם יכולים להיות המקור לתשלום שכר וזה הדין היום. בקשר למאבק ראה את הקישור ... בהצלחה, אורי *אין באמור משום מתן ייעוץ משפטי