תשובה

  • הפחתה בשעות העבודה, במשכורת ופגיעה בתנאי עבודה
    אלון | 27/08/2008 12:30

    שלום, שמי אלון וברצוני לברר סוגיה מסוימת. זה אולי יהיה קצת ארוך אבל חשוב לי לכתוב את כל פרטים במדויק. הנני עובד שכיר ברשת מועדוני כושר במשרה מלאה גלובלית אשר מורכבת מ-50% שעות הדרכה בסניף אותו הנני גם מנהל מטעם המעסיק שלי (אשר משמש כקבלן המפעיל חדר הכושר בחברת הייטק בה אני נמצא בדרך קבע) ו-50% שעות ניהול אדמיניסטרטיבי של עובדים ומנהלים אצלי ובסניפים אחרים לפי חוזה (לצורך העניין, התפקיד שלי שווה ערך לתפקיד של סגן מנהל מחלקה אצל המעסיק שלי והנני מוגדר כמנהל ביניים ברשת בה אני עובד). העניין הוא שלפני כחודשיים וחצי חברת ההייטק לה אנו נותנים את השירות ואשר בה אני עובד בפועל מטעם המעסיק שלי סגרה את המקום לרגל שיפוצים למספר חודשים ולאחר כשבועיים נסעתי לחו"ל לחופשה של חודש וחצי אשר תואמה עם המעסיק שלי מספר חודשים לפני כן. הודעתי למעסיק שכשאני חוזר מחו"ל אני מעוניין להמשיך בתפקידי כרגיל. בינתיים מצאתי מחליף שמילא את תפקידי כמו שצריך כמובן ובאופן זמני בלבד. עכשיו כשחזרתי מהחופשה, המעסיק טוען שמאחר והמקום שבו הייתי עובד בדרך קבע עדיין סגור לרגל שיפוצים אז אין לו מקום חלופי כדי שאעבוד משם, כך שיוצא שגם שעות ההדרכה וגם שעות הניהול שלי התבטלו לחלוטין וכתוצאה מכך אינני מקבל משכורת מרגע שחזרתי לארץ. הוא טוען שהוא לא יכול לשים אותי במקום מנהל שעובד בסניף אחר ושאני לא יכול לעבוד במשמרות במקום עובדים שעתיים במקום אחר באופן זמני כי אז הוא ייקלע לבעיית כוח אדם אם וכשיחזור הסניף המקורי שלי לפעול ויצטרך להחזיר אותי לשם ולחפש עובדים שעתיים חדשים. המעסיק מציע לי לנסות להשלים שעות הדרכה בתור מדריך "רגיל" מן השורה במועדני כושר פרטיים של הרשת ושאת שעות הניהול אעשה לפני/בתום המשמרות האלה במקום אחר לגמרי (יוצא שאצטרך לנדוד ממקום למקום כל יום במקום להיות במקום אחד קבוע כבעבר). אם זה יהיה כך אז יווצר מצב שבו אני עובד הרבה יותר שעות (קודם הייתי יכול לשלב חלק מהניהול בשעות ההדרכה כי במועדון שלי התנאים היו יותר "נוחים" ואני הייתי אדון לעצמי ומעכשיו אני אצטרך להפריד לחלוטין את חלק ההדרכה מחלק הניהול וגם לנדוד בין מקומות, דבר שיגרום לעליית שעות העבודה היומיות מ-9 ל-12 לפחות...) ואצטרך להתרוצץ ממקום למקום הרבה יותר מאשר קודם כדי למלא את מכסת השעות) ומלבד כך, תפקיד ההדרכה ייעשה מעמדת מדריך שעתי רגיל ולא מעמדת מנהל מועדוןבמשרה גלובלית. כך שבפועל, במקום מנהל מועדון ומנהל אדמיניסטרטיבי (לפי החוזה), אני הופך למדריך רגיל במשרה שעתית שעושה גם תפקיד ניהולי בשעות גלובליות ואצטרך לעבוד הרבה יותר קשה כדי להגיע לאותה משכורת שהייתי מקבל אם הכל היה מחושב באופן גלובלי. המעסיק טוען שזה באופן זמניבלבד, מקסימום עד סוף השנה(!) הסברתי לו באופן הגיוני את כל הכתוב לעיל ושמבחינתי זאת ירידת מדרגה באופי העבודה ושלא על זה חתמתי כשהתחלתי לעבוד אצלו ושאינני אשם שירד מקום שמספק לו הכנסה (שממנה כמובן גם היה משלם את משכורתי). בסך הכל אני חתום על הסכם עבודה מול המעסיק שלי ולא מול המקום שסגר (שאצלו הרשת שלי משמשת כמפעיל קבלני כאמור) ואינני מוכן להתחיל לרשת בתנאי העבודה ולעבוד באופן שעתי ולהתרוצץ ממקום למקום ולעבוד תחת גורמים שהם שווי ערך לתפקיד המקורי שלי ושאנו עובדים בשיתוף פעולה בדרך כלל. אופציה אחרת מבחינת המעסיק היא שאני אשב בבית ללא תשלום משכורת עד שתתקבל תשובה מתי והאם ממשיכים לעבוד במקום בו הייתי מאחר ונפתח גם מכרז על המשך הפעלת המקום. השאלה שלי היא האם המעסיק עושה דבר חוקי בכך שהוא מנסה לשכנע אותי לעבוד בתפקיד ובתנאים שלא עליהם הוסכם מראש? והאם זה בסדר שאני מסרב לקבל תנאים ובמקרה ולא יימצא פיתרון אוכל לדרוש ממנו לקבל מכתב פיטורין ולקלב את הפיצויים המגיעים לי כתוצאה מכך (יש לי וותק של כמעט שנתיים)? מה הכי נכון לעשות מצידי מבחינה חוקית? תודה רבה והמשך יום נהדר!

    • תשובה
      שיר | 27/08/2008 15:58

      המעסיק פועל כחוק. אינך יכול לאלץ את המעסיק לפטר אותך. זכותך לסרב להרעת התנאים ובמידה וייכפו עליך להתפטר בגין הרעת תנאים. במקרה כזה, עלית לתת תחילה התרעה על הרעת התנאים ולדרוש את תיקון ההרעה שאם לא כן תנצל את זכותך להתפטרות בגין הרעת תנאים. במקרה של התפטרות כזו תהיה זכאי לפצויי פיטורים. עדיף בכל זאת לחפש פשרה סבירה, למשל שתמשיך לעבוד ב 50% משרת ניהול בלבד לתקופה מוגדרת ומוגבלת ובתקופה זו תהיה רשאי לעבוד במקומות אחרים כולל אצל מתחרים.

      • תשובה לא ברורה כל כך...
        אלון | 27/08/2008 16:29

        איך בדיוק המעסיק פועל כחוק אם הוא מציע לי משהו שלא חתמתי עליו כתחליף לקיים? מה חוקי בזה שהוא מעביר אותי למשרה שעתית במקום משרה גלובלית שבה עבדתי במשך כמעט שנתיים ללא הסכמתי וכתוצאה ממצב שלא אני יצרתי? לא נראה לי סביר. הוא משלם 10 אחוז ממשכורתי למחליף שלי ובזה הוא חוסך כל חודש כמה אלפי שקלים טובים. זאת נראית הסיבה העיקרית שבגללה הוא ניצל את הפירצה שאני נסעתי ומנסה להרוויח איתי זמן עד שאגיד לו שאני עוזב, אבל זה לא יקרה. בכל מקרה לא אסכים לעבוד בחצי משרה גלובלית ועוד חצי משרה אחרת במקום אחר. אני חושב שאם חתמתי והוסכם שאני עובד במקום אחד במשרה מלאה אז תפקיד המעסיק לפתור את הבעיה, בעיקר כשאני מילאתי את חלקי מעל ומעבר בשנתיים האחרונות. כמובן שאם המעסיק לא יוכל למצוא פיתרון אז אודיע לו רשמית שאינני מוכן לקבל את הרעת התנאים ואז הוא יצטרך להגיע למסקנות הרלוונטיות בעצמו ואבקש את מכתב הפיטורין כתוצאה מהרעת התנאים מבחינתי. אני אשמח לקבל תשובה נוספת ממנהל הפורום. תודה בכל מקרה.

        • מישהו בבקשה...?  לת
          אלון | 28/08/2008 11:03