תשובה

  • חתימה על סעיף 14
    אורית | 30/07/2008 15:04

    אני עובדת בחברה שבע וחצי שנים, עם חוזה העסקה אישי, במהלכן הועלה שכרי מדי שנה וכיום הוא כפול ממה שהיה כשהתחלתי. לפני חודשיים נתבקשתי לחתום על סעיף 14 והוסבר לי שהמעסיק מפסיק להפריש את ההשלמות לקופת פיצויים במקרה של העלאות נוספות, אך מחויב להפריש להשלמות בגין התקופה שקדמה לחתימה. היום אני מתבקשת בנוסף לחתום על ויתור להשלמות בגין 7 השנים הקודמות ולאשר כי בעת פיטורין או התפטרות אקבל רק מה שנצבר בקופת פיצויים. מדובר בסכום נכבד והייתי מעוניינת לדעת אם הזכות שלי להשלמות היא קוגנטית או שבחתימתי על מכתב ויתור, אני יכולה לוותר עליה. מה סביר שבית משפט יגיד במקרה כזה? ההרגשה שלי היא של חוסר אונים, משום שיחסי עם המעסיק מצוינים ולכן לא נעים לי לסרב לבקשה.

    • תשובה
      שיר | 30/07/2008 16:54

      בנוסח הנספח שקבע השר, נקבע במפורש שהיתמת העובד תעשה תוך 3 חודשים מתחילת ההפרשות, לכן, לדעתי אין תוקף להחתמה זו. כמובן , שבית דין עשוי לפרש זאת אחרת ולקבוע שיש תוקף לחתימה. לדעתי, הישקול שצריך להלקח כרגע הוא לא האם יהיה תוקף לחתימה , אלא המשמעויות של החתימה במידה והיא תקפה. להלן המשמעויות לדעתי: ללא חתימה המעסיק יירתע מלהמשיך ולהעלות את שכרך ובמקביל יימנע גם מלפטר אותך, ואת מנגד תימנעי מלהתפטר כדי לא להפסיד את הפצויים בגין תקופה זו לחלוטין. כלומר שני הצדדים יהיו כבולים לבעדוה תוך חיכוכים. במקרה של חתימה, למעסיק לא יהיה חשש מהעלאת השכר, אך מנגד במקרה של מצב כלכלי לוחץ יהיה קל לו יותר לפטר אותך. מנגד, את תוכלי לחפש בשקט עבודה אחרת עם שכר גבוה יותר, וכאשר תמצאי תוכלי להתפטר ללא חשש מאובדן פצויים. בנוסף , כדאי לבדוק את ערכי פדיוןם הפצויים בגין התקופה הנ"ל ולהשוותם לסכום הפצויים שהמעסיק חייב בו לפי חוק ולהעריך את מידת הנזק שתיגרם לך במקרה של חתימה. יתכן שכדאי להתנות חתימה כזו בתוספת שכר שתצדיק את עצמה תוך מספר חודשים.