מי שואל?

  • שביתה

    שלום, האם ניתן להתגונן באיחור של מסירה/עבודה ע"י טענה של שביתה שפגעה בסיום העבודה? האם ייחשב כ"כח עליון" שמתייחסים אליו בחוזים? האם יש הבדל בין שביתה ארצית כללית לבין שביתה מקומית לעניין זה? נורא דחוף לי לדעת.. תודה!

    • מי שואל?
      עו"ד רענן קריב | 20/07/2008 16:50

      השאלה מנוסחת בכלליות ולא ברור מה השאלה. מי שבת? מי שואל? האם המעסיק שאצלו התקיימה שביתה? האם צד ג' שנפגע?

      • פירוט

        שלום, השאלה אכן כללית כי אני מעוניין לדעת באופן כללי אם שביתות כלליות/מקומיות יכולות להיחשב כ"כח עליון" שתמיד רושמים בחוזים. אני יודע שבד"כ נהוג להכניס סעיף כזה בחוזים ושכן מכניסים את עניין השביתות, אבל השאלה היא בפועל מה עמדת ביהמ"ש לעניין שכזה אם נגיע לדיון... אני אנסה קצת לתחם את השאלה שלי לדוגמאות... מדובר על חברה שהתקשרה בהסכם עם קבלן לביצוע עבודות. השאלה היא משני היבטים: 1) האם הקבלן יכול לגבות עצמו בשביתות של מגזר במשק (לדוגמא: היתה שביתה בענף ולא היו חומרים, הייתה שביתה ולא יכלו להגיש היתרים וכדו'). 2) האם החברה יכולה להכניס סעיף כזה במקרה שהיא צריכה להעביר את הנכס לצד ג' (נאמר לדוגמא שהקבלן בונה עבור החברה נכס והחברה התחייבה להשכיר לצד ג')? אשמח מאוד לתשובה בנושא. דיי דחוף לי.. אשמח גם אם יש לך דוגמא לפסק דין בעניין שתוכל להפנות אותי לקריאה... תודה רבה!!!!!!!!

        • שוב מסתורין
          עו"ד רענן קריב | 21/07/2008 09:56

          אתה מתעקש לא למסור פרטים חיוניים. יהי כן. ברמת העיקרון, בשביתה יש שלושה שחקנים: השובתים, המעסיק שאצלו מתקיימת השביתה וצד ג שעלול להיפגע ממנה. בשביתה לגיטימית (זו הגדרה משפטית, לא עיתונאית), השובתים מוגנים מתביעה של המעסיק. המעסיק אינו מוגן מתביעת של לקוחות וספקים, כי זו מהתה של השביתה - לגרום נזק למעסיק, בגבולות של מידתיות ואיזון אינטרסים שאותםמציב בית הדין. צד ג' רשאי להגיש תביעה נזיקית בעילת רשלנות נגד השובתים תביעות כאלה כמעט לא מוגשות, אם כי האפי'ק המשפטי הזה קיים על פי פסיקה ישנה של בית המשפט העליון. אתה יודע איפה לשבץ את עצמך, כי אתי לא חלקת את המידע.

          • אין לי מידע לחלוק כיוון שאני מדבר על מצב היפוטתי..

            אין לי מידע לחלוק כיוון שאני מדבר על מצב היפוטתי... אני מעוניין להכניס להסכם מול קבלן (שעושה עבורי עבודות בנכס שלי) סעיף שאם תהיה שביתה - לא יחשב לו כ"כח עליון". שאלתי היא האם ביהמ"ש רואה בשביתה כחלק מהגדרה של "כח עליון" או לא. הסעיף שרשמתי הוא: ""כוח עליון" לצורכי ס"ק זה פירושו: מלחמה, פעולות איבה, פלישת אויב וכל נסיבה אחרת אשר לדעת המפקח לקבלן לא הייתה שליטה עליה והיא מנעה מהקבלן להמשיך בביצוע העבודות ו/או גרמה להאטת קצב ביצוען ובלבד שמצב בטחוני כפי שהוא או דומה לזה השורר בתקופה שלפני חתימת הסכם זה ו/או תנאי מזג אויר לרבות ימי גשם, שלג או רוח ו/או שירות מילואים ו/או מחסור בחומרים, כלים או ציוד ו/או מחסור בעובדים עקב שביתות, השבתות או קשיים מכל סוג בהשגת עובדים, לא יהווה ולא ייחשב כוח עליון ולא יזכה את הקבלן בארכה כלשהי ולא תהנה לו כל טענה בעניין". מודה לך על תשובתך (למרות שלא הצלחתי להבין באופן סופי האם שביתה נחשבת "כח עליון"...)

            • פנה לפורום דיני חוזים
              שיר | 21/07/2008 16:30

              הערת מערכת:חוזים

              • לא עזרו לי שם..  לת