בלעדיות של מתווך

  • תקופת תוקף הסכם תיוון
    ארי | 05/04/2012 12:12

    שלום, אם חתמתי למתווך על דירה לקנייה והמוכר בסוף לא רצה למכור ולאחר כמעט שנה פניתי למוכר אישית והוא הסכים. האם מגיע למתווך דמי תיווך? הסתכלתי באינטרנט בחוק המתווכים וראיתי שם משהו על תקופת הבלעדיות לדירה 30 יום או חצי שנה אבל לא בדיוק הבנתי... אז צריך לשלם למתווך או לא?תודה רבה!

    • בלעדיות של מתווך
      עו"ד שזר תומר | 07/04/2012 20:56

      תקופת הבלעדיות הינה לחצי שנה, ולכן לכאורה לא צריך לשלם דמי תיווך, אלא אם המתווך היה הגורם היעיל לעסקה. לטעמי - תוכל לטעון כי הוא לא היה הגורם היעיל. תומר שזר, עו"ד ומגשר מנהל הפורום.

      • לפי חוק המתווכים?
        ארי | 08/04/2012 12:13

        זה חצי שנה לפי חוק המתווכים כמו שחשבתי? כי מישהו אמר לי ששם מדובר על בלעדיות לבעל הנכס ואני הקונה...

        • עסקת תיווך
          עו"ד שזר תומר | 08/04/2012 22:04

          ראה לשון החוק היא: "תקופת הבלעדיות, למעט לענין דירה, לא תעלה על שנה אחת מהיום שבו חתם הלקוח על ההזמנה (בסעיף זה - יום ההזמנה); לא קבעו הצדדים במסמך האמור בסעיף קטן (ב)(1) את משך תקופת הבלעדיות, תסתיים הבלעדיות בתום תשעה חודשים מיום ההזמנה; (2) תקופת הבלעדיות לענין דירה לא תעלה על שישה חודשים מיום ההזמנה. (ב2) תקופת הבלעדיות תסתיים בתום שליש מתקופת הבלעדיות כאמור בסעיף קטן (ב1), לפי הענין, אם המתווך במקרקעין לא ביצע, עד לאותו מועד, את פעולות השיווק שנקבעו לפי סעיף קטן (ד)."; המבחן הוא האם המתווך היה הגורם היעיל לעסקה. תומר שזר, עו"ד ומגשר מנהל הפורום.