התקנת מעלית ושימוש

  • בניין משותף
    יואב | 05/12/2011 11:13

    שלום ותודה מראש .אני מתגורר בבניין משותף אשר יש בו מעלית ןעלות המעלית והחשמל מתחלקת בשווה בין כל הדיירים מלבד הדייר בקומה ראשונה.אני מתגורר בקומה -1 אך הכניסה לבית היא לא דרך החדר מדרגות אלא יש לנו מדרגות לדירה שלנו בנפרד.אם כי במצב טיאורתי יש לי אפקרות להשתמש במעלית אם כי זה מעריל לי את הדרך להיכנס לבניין ולצאת ממנו.1.האם עלי לשלם עבור המעלית גם אם יש לי כניסה נפרדת ?2.במידה ואני צריך האם אין חישוב יחסי כך שאני בדירה-1 שלא משתמש במעלית ושאר הדיירים שמשתמשים בדרך קבע במעלית יצטרכו לשלם עבור המעלית לפי אחוז מסוים?תודה רבה יואב.

    • התקנת מעלית ושימוש
      עו"ד אברהם ללום | 05/12/2011 23:12

      הסעיף הרלוונטי לשאלה כאמור (כמו בשאלה למעלה)הינו סעיף 59 ו' לחוק המקרקעין תשכ"ט- 1969. הסעיף נועד להסדיר את חלוקת הנטל בין דיירי הבית המשותף בכל הנוגע להתקנת מעלית ובכל הקשור לחלוקה בין הדיירים בהוצאות החזקתה והפעלתה/תחזוקתה. על מנת להתקין מעלית יש צורך ברב של שני שלישים מבעלי הדירות בבניין וכמובן שניתן לקבל היתר בנייה למעלית מבלי שיגרם נזק לבעלי הדירות. לגבי שאלתך בכל הקשור לתשלום ההוצאות – התשובה מתחלקת לשני חלקים. הראשון, לעניין עלות הקמה – לעניין זה, החוק קובע עוד, כי בהוצאות התקנת המעלית ישאו רק הדיירים שהחליטו על ההתקנה ולא אלה שהתנגדו לה, כאשר בעל דירת הקרקע מופטר מהתשלום עבור ההקמה. לעניין עלות התפעול והאחזקה שזה החלק השני – ההוצאות יחולו על כל הדיירים כולל דירת הקרקע. אברהם ללום, עו"ד מנהל הפורום להלן נוסח הסעיף -59ו. התקנת מעלית (א) בעלי דירות שבבעלותם שני שלישים מהדירות בבית המשותף, רשאים להחליט באסיפה הכללית על התקנת מעלית ברכוש המשותף, אם נתקיימו תנאים אלה: (1) ניתן לקבל היתר בניה להתקנת המעלית לפי חוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965; (2) ניתן להתקין את המעלית באופן שלא יהיה בו כדי לגרום פגיעה מהותית בדירות האחרות או בחלקן, ברכוש המשותף או בחזות הבית. (ב) (1) בעלי הדירות המחליטים על התקנת המעלית ישאו בהוצאות התקנתה, ורשאים הם להסכים כי רק מקצתם ישאו בהוצאות כאמור; (2) בעלי הדירות בקומת הקרקע לא ישאו בהוצאות התקנת המעלית, אף אם הם נמנים עם המחליטים להתקינה; (3) כל בעלי הדירות יהיו חייבים להשתתף בהוצאות החזקתה והפעלתה של המעלית; (4) התשלומים שבהם יישאו בעלי הדירות לפי סעיף קטן זה, יהיו בהתאם ליחס שבין שטח רצפת כל דירה לבין שטח הרצפה של כל הדירות שבעליהן נושאים באותם התשלומים. (ג) (1) בעלי הדירות רשאים לקבוע, בתקנון מוסכם, כי הוראות סעיף זה לא יחולו עליהם; (2) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראה מיוחדת הקיימת בתקנון מוסכם בדבר התקנת מעלית; (ד) (1) ההוראות בפרק ו' סימן ד' יחולו על הדיון לפי סעיף זה בפני המפקח, בשינויים המחוייבים. (2) המפקח רשאי להורות על ביטול החלטה שהתקבלה לפי סעיף זה, על שינויה או על התנייתה בתנאים, לרבות בפיצוי, הכל כפי שימצא לנכון.