תקנת השוק ועסקה נוגדת

  • שאלה בנוגע למקרה של תחרות זכויות
    ארתור קליימן | 04/10/2011 19:30

    לחברי הפורום שלום, נתקלתי לסיטואציה בעייתית ואודה על עזרתכם. הייתי רוצה לברר מי גובר בתחרות הזכויות בתרחיש הבא שנקלעתי אליו. במערכת היחסים ביני לבין אדם נוסף שררו יחסי נאמנות (אני כנהנה וב' כנאמן). במסגרת הנאמנות מטרתו הייתה לרכוש עבורי נכס מסויים. הנאמן רכש עבורי את הנכס, ואף הודיע לרשויות המס שהוא נאמן, ואישרתי זאת. בניגוד לכך, אל מול רשם המקרקעין הוא לא עשה זאת. לאחר תקופה מסויימת גיליתי כי הנכס נמכר מאחורי גבי לצד ג'. עכשיו שאלתי האם אני כנהנה יכול לתבוע את ביטול חוזה הרכישה והחזרת נכס המקרקעין לרשותי בחזרה. נקודה חשובה היא, כי בהתאם לס' 10 לחוק המקרקעין תקנת השוק לא חלה במקרה, משום שמדובר במקרקעין לא מוסדרים. כן, אודה אם תוכלו לעזור לי כיצד עליי להתגבר על צד ג'? מקדים תודה למעש, מקווה שתעזרו לי, ארתור ק.

    • תקנת השוק ועסקה נוגדת
      עו"ד אברהם ללום | 05/10/2011 11:16

      לעניין תקנת השוק, אכן כך הם פני הדברים - פס"ד ערטול נ' נויסר וכן פס"ד נס נ' גולדה - תקנת השוק אינה חלה על מקרקעין שאינם מוסדרים או על מקרקעין הרשומים בכל מרשם אחר שאיננו פנקסי המקרקעין. רכישת הזכות היא במקרקעין מוסדרים, כלומר מקרקעין שעברו תהליך של הסדר קרקעות. במקרה זה, מדובר על עסקה נוגדת, אני רוצה להבין, הנאמן לא רשם הערה בדין העסקה וצד א' מכר את אותו הנכס שוב לצד ג' ? אם אכן כך הם פני הדברים אתה צריך לפעול בשני מישורים, האחד מול הנאמן והשני מול צד א' ו-ג' בבית המשפט המחוזי בהמרצת פתיחה דחופה. שיהיה בהצלחה ותפעל מהר, יש לך מאמרים באתר הפורומים שלי בעניין תקנת השוק ועסקאות נוגדות. אברהם ללום, עו"ד מנהל הפורום

      • המשך לתגובתך
        ארתור קליימן | 05/10/2011 12:09

        תודה רבה על תגובתך המהירה. בענייני הנאמן שחרג מתפקידו רשם על עצמו את הנכס בטאבו, על אף המקרקעין הלא מוסדרים. לאחר הרישום צד ג' רכש ממנו את הקרקע ונרשם בעצמו בטאבו. השאלה, האם אני יכול בהמרצה לתבוע את הנכס בחזרה, שכן המקרקעין הוא החשוב לי, ואופי הפעולה מבחינתי נוגע רק לקרקע. אני יודע שאני יכול מול הנאמן לתבוע כסף, אבל אני זקוק לקרקע. תודה.